4H-kerhosta monet arjen ja käden taidot

Liisa Lehto-Peippo

HAAPAJÄRVI Ulla-Maija Leppänen torjuu ajatuksen, että 4H-toiminta olisi vain palstaviljelyä, torimyyntiä ja eläintenhoitoa. ”4H:sta löytyy jokaiselle jotakin. Kerhoneuvojalle voi esittää toivomuksiaan, ja tarjolla on suuri määrä erilaisia kursseja”, sanoo valtakunnallisella 4H-stipendillä tänään palkittava Ulla-Maija Leppänen.

Ulla-Maija Leppänen itse ei ole 4H-toiminnassa juurikaan tutustunut palstanpitoon. Se on rajoittunut kukkapalstan hoitoon ja nurmikon leikkuuseen. Sen sijaan hänen taitonsa ovat karttuneet monissa muissa tehtävissä, jotka alkoivat myynti- ja kodinhoitotehtävillä.

Alle kymmenvuotiaana Ulla-Maija Leppänen sai kipinän 4H-toiminnasta naapurin maalaistalon tytöiltä, joiden kotona oli eläimiä ja herneenviljelyä. Naapurin tytöt kulkivat myymässä herneitä 4H-torilla ja Ulla-Maija kauppasi marjoja ja pikkuleipiä.

Naapurit muuttivat pois, mutta Ulla-Maijan suhde 4H-järjestöön jatkui. Toiminnan täyteisiä vuosia on ehtinyt kertyä 12.

Nyt hän on 20-vuotias ja muuttanut pois kotoaan. Viime syksynä Ulla-Maija Leppänen aloitti opinnot Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa tarkoituksenaan valmistua erityispedagogiksi. Joulun alla hänestä tuli rouva Leppänen.

Luonteva kerhonjohtaja

Erilaisten 4H-tehtävien lisäksi Ulla-Maija on toiminut kotikylänsä Kalankankaan kerhonjohtajana viisi vuotta, yläasteen seitsemäsluokkalaisesta lukion ensimmäiselle saakka. Kerhonjohtajan tehtävissä tuli tauko, kun hän lähti vaihto-oppilaaksi USA:han, mutta piti palattuaan kerhoa vielä vuoden.

Parhaimmillaan 4H-kerhossa oli jopa 30 lasta ja se oli kerhonjohtajan mielestä liikaa. Tekemiset piti niin isolle joukolle suunnitella tarkasti. Esimerkiksi ruoanlaittokurssilla keittiöön saattoi päästää vain neljä kerrallaan, ettei tullut katastrofia.

”Innokkaimpia kerholaisia ovat 1-3-luokkalaiset. Yläasteikäisiä on tosi vähän. Jos heitä olisi enemmän, heille voisi perustaa oman ryhmän ja miettiä sopivaa tekemistä”, Ulla-Maija Leppänen pohtii.

Touhuaminen suuren lapsilauman kanssa on Ulla-Maija Leppäselle luontevaa, koska hän on 12-lapsisen perheen esikoinen.

Työpalvelusta taskurahaa

4H:n työ- ja vanhuspalvelussa Ulla-Maija on työskennellyt muutaman vuoden ja saanut siitä vähän taskurahaa. Työpalvelu on ollut lähinnä nurmikonleikkuuta, kukkapenkkien hoitoa ja siivousta. Vakituisena asiakkaana hänellä on ollut vanhus, jolle hän on käynyt siivoamassa ja pesemässä pyykin.

Muutama vuosi sitten Ulla-Maija oli mukana perustamassa 4H-klubia Haapajärvelle, joka on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Klubi on muun muassa esittänyt lastennäytelmää, pitänyt runoillan ja järjestänyt kirpputoria.

4H-toiminnalla on ollut vaikutuksensa Ulla-Maijan uravalintaan. Järjestössä hän on ollut tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja saanut kokemusta lasten kanssa toimimisesta. Tulevana erityispedagogiikan asiantuntijana hän pääsee työskentelemään lasten kanssa, joilla on erityistarpeita.

4H-säätiö on vuosittain palkinnut valtakunnallisella stipendillä kaikkein ansioituneimpia 4H-nuoria. Ulla-Maija Leppäsen lisäksi 505 euron (3 000 markan) stipendin Pohjois-Suomesta saavat Henrik Säynäjäkangas Kemijärveltä, Hanna Sirviö Kuhmosta ja Anni Rautakoski Kalajoelta.

Liisa Lehto-Peippo

Taitoja kudontaan. Ulla-Maija Leppänen epäilee, että ilman 4H:ta hän tuskin olisi tullut opetelleeksi kutomaan. Tämäkin seinävaate on omatekoinen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva