Komea Ravel-yhteistyö

Tanssia

Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan ja musiikin koulutusohjelmien yhteinen ilta NuKussa ti 19.2. Seuraavat esitykset 20.2. ja 21.2.

Maurice Ravelin Miroirsiin nykytanssiteos Oiseaux tristes (Surullisia lintuja). Koreografia Maikki Hauru. Tanssi baletin suuntautumisvaihtoehdon ja pianistit musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehdon III & II vuosikurssin opiskelijoita. Valosuunnittelu Jari Haavikko. Lavastus Eija Hirvonen ja Jari Haavikko. Pukusuunnittelu Minna Kangasmaa.

Hystery Sisters. Koreografia Niina Susan Mäkinen. Tanssi kansantanssin suuntautumisvaihtoehdon III vsk.

Lieve. Koreografia Niina Susan Mäkinen. Tanssin kansantanssin suuntautumisvaihtoehdon I vsk.

Tulevat tanssipedagogit ovat päässeet tekemään tuttavuutta tanssijan työn kannalta muikeissa raameissa Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Tanssinopettajakandidaattien kannattaakin pokata musiikinopetuksen suuntaan. Sieltä nimittäin yliopettaja tarjoili idean.

Tanssijan työtä Ravelin teoksen kautta syksystä saakka baletinopettajaksi valmistuville opettanut Maikki Hauru empii, olisiko itse Raveliin edes tullut tarttuneeksikaan. Eikä Hauru ole vain luovinut ja luonut koreografiaa, hän on ohjaten houkuttanut teokseen myös sen viisi eri pianistia. He ovat osa näyttämöllistä sielua.

Ja nyt ollaan oululaisittain tanssimielessä kokonaistaideteoksen äärellä.

Surullisia lintuja on lainannut nimensä Ravelin viisiosaisen teoksen kakkosjaksosta. Hilpeämpääkin löytyy silloin, kun ollaan jo lähempänä lopun alkua eli neljännessä osassa - Narrin aamulaulussa, missä arsenaaliksi on kaivettu sirkusmaailman ja mykkäfilmien tanssillisuus. Silinterillä itsensä pikavaatettava Jarna Hakanen on riemastuttava ”yhteistä kotia” seurueelle hahmotteleva sirkustirehtööri.

Koko teoksen taika on sen tunnelmavaihdoksissa. Yleisvire läikähtelee, päättyen tummuuteen. Historia havisee asuissa. Liikkeelle lähdetään tuolileikistä.

Viisiosainen on myös Niina Susan Mäkisen Hystery Sisters, joka on saanut kimmokkeensa Mäkisen aiemmin JoJossa kantaesitetystä Naaruudesta. Nämä Sistersit tuntuivat ilahduttavan Yleiskone-osallaan myös paikalla olleita eduskunnan sivistysvaliokunnan jäseniä. Hyvänlaatuista naismenoa, mitä III-kurssilaiset kävivät väläyttämässä jo tammikuisella Folklandia-risteilyllä. Näillä Sisterseillä on varmasti vientiä.

Tummemmin värein piirretty Lieve yrittää käsitellä kovaa aihetta, nuorten(kin) surmatekoja. Valoleikkaukset tekevät koreografialle hyvää. Mutta tässä jengiytymisessä on vielä kovasti raakileen maku.

Sirpa Heikkinen

Pekka Peura

Surullisia lintuja. Tanssijoiden ja pianistien yhteistyö. Osa I Yöperhosia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva