Kattava DVD-opas

Opaskirja

Pekka Suorsa: 2002: DVD-opas, 296 sivua. Docendo Finland Oy.

Oulussa toimittajana aloittanut, mutta Helsingin vehreille laitumille siirtynyt Pekka Suorsa työskentelee tätä nykyä UP-uutispalvelun toimituspäällikkönä. Tuon lisäksi hän kirjoittaa aktiivisesti viineistä ja DVD-levyistä. Jälkimmäinen leipätyöksi kasvanut harrastus on poikinut teoksen DVD-opas, josta ilmestyi äskettäin päivitetty laitos.

DVD:iden suosion kasvaessa nimikkeitä on tullut markkinoille melkoinen liuta. Uudessa oppaassa on noin 1 500 levyn tiiviit arviot, kattavuus on meikäläisen tarjonnan osalta hyvä. Lisäksi kirjaan on otettu valikko myös muiden alueiden levyjä. Työssä Suorsaa on avustanut Ilkka Juuso.

Esittelyissä kerrotaan levyn sisältö, pyritään arvottamaan se ja käsitellään tekninen taso sekä ekstrat.

Suppea - osaltaan esittelyjen alkuperäisten foorumienkin vaatimuksista - muoto asettaa tietysti rajoituksensa, mutta elokuvien kohdalla arvioinnit ovat paitsi turhan lyhyitä, paikoin ylimalkaisia.

Toki Suorsa ja Juuso elokuvan historiaa ja estetiikkaa tuntevat, mutta kovin harppoen osin mennään.

Arvosteluja on tehty paitsi paljon, yhtä lailla vauhdilla. Makuasioihin ja arvotuksiin puuttumatta ilmaisu käy paikoin turhan töksähteleväksi - vai pyritäänkö trendikkyyteen?

Pekka Suorsa tuntee Oulua kohtaan selvää lukkarinrakkautta, siksi usein kritiikeissä vilahtaa nostalgisia viittauksia hänen Oulun-aikoihinsa.

Kokonaishahmotuksena 2002: DVD-opas on ansiokas. Aakkosjärjestyksessä olevat esittelyt löytyvät helposti, ote on selkeä. Alueen aktiiviharrastajalle käyttökelpoisuus lienee varteenotettava.

Sauli Pesonen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva