Valmistuneista porkkanaa

Yliopistot keventävät tutkintoja, jotta opiskelijat päättäisivät opintonsa nopeammin

Panu Pökkylä

OULU Yliopistosta valmistutaan yhä nopeammin. Koko 1990-luvun perustutkinto eli maisterin paperit on suoritettu kiihtyvällä vauhdilla. Viimeisen viiden vuoden aikana Oulun yliopistossa kaikkien opiskeluaikojen keskiarvo on laskenut 6,01 vuodesta 5,81 vuoteen.

Oulun yliopiston osalta opetuksen kehittämistoimet näkyvät lyhentyneinä valmistumisaikoina ja nyt yliopisto haluaa vauhdittaa opintoja tutkintoja keventämällä tasoa laskematta.

”Kun tietoa tulee koko ajan lisää, on opintovaatimuksiakin kasvatettava. Tämä näkyy muun muassa niin, että yhden opintoviikon eteen on tehtävä yhä enemmän töitä”, Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen toteaa.

Opetusministeriön asettaman tavoitteen mukaan noin 75 prosenttia opiskelijoista pitäisi valmistua yliopistosta viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä paras valmistumisaika on opetusministeriön ylläpitämän KOTA-tietokannan mukaan teatterikorkeakoululla.

Siellä tutkinto suoritetaan keskimäärin neljässä vuodessa. Pisimpään opiskelevat arkkitehdit, heidän valmistumisensa kestää usein jopa kymmenen vuotta.

Yliopistoilla on kova paine saada valmistumisajat kuriin, sillä niiden perusrahoitusta ollaan yhä enemmän mitoittamassa sen mukaan, mitä enemmän korkeakouluista valmistuu opiskelijoita annetussa määräajassa.

Tällä hetkellä yksi rahoituksen määräytymisen kriteereistä on se, miten opiskelijoita on viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut ja se, mitkä ovat tavoitteet seuraavalle vuodelle.

Rahaa valmistuneesta maisterista yliopisto saa noin 5 000 euroa (30 000 markkaa), valmiista tohtorista taas 16 800 euroa (100 000 markkaa).

Yliopistoja myös palkitaan menestyneestä vuodesta. Oulun yliopisto sai viime vuonna 2,6 miljoonaa euroa (15,2 miljoonaa markkaa) opetusministeriön määräämää tuloksellisuusrahaa.

Eräänä kriteerinä näissä mittareissa on juuri opiskelijoiden valmistumisajat. Oulun yliopisto on taas palkinnut jo vuosia omia laitoksiaan hyvistä tuloksista.

”Vielä ei tarvitse mennä aivan siihen että opettajia palkitaan valmistuneiden opiskelijoiden mukaan”, Lajunen korostaa.

Jopa vuoden nopeutus

Oulun yliopistolla tutkinnon uudistaminen on saanut aikaan ihmeitä, joillakin aloilla keskimääräiset opiskeluajat ovat lyhentyneet jopa vuodella. Yliopistolla on käytettävänään opetuksen kehittämis- ja palveluyksikkö, joka koko ajan kehittää opiskelua mielekkäämmäksi ja tehokkaammaksi.

Tutkintoja ja niiden rakennetta on analysoitu läpi jokaisessa tiedekunnassa erityisissä työryhmissä.

”Mukana on ollut myös opiskelijoita, joiden kautta on yritetty löytää hyviä käytäntöjä. Olemme yrittäneet etsiä niitä esteitä, jotka ovat olleet oppimisen tiellä”, Lajunen toteaa.

Lajusen mukaan onkin tärkeätä, että esimerkiksi opettajat käyvät työnsä läpi, ettei kursseille tule liikaa päällekkäisyyksiä lisääntyneen tiedon vuoksi.

Nyt koulutusta siis katsotaan kokonaisuutena, jatkuvana ketjuna. Opiskelijatkin ovat monesti valittaneet juuri sitä, että tieto on pirstaloitunut liiaksi.

Hammaslääketieteen laitoksen johtaja, professori Aune Raustia puhuu opintojuonteista, kokonaisuuksista. Juonteet tarkoittavat sitä, että opetettavia aineita on niputettu yhteen, ketjuksi, jossa edetään opiskelun mukaan.

”Yritämme päästä kokonaisuuksien hallintaan ja siihen, että opetettavat kurssit sopisivat yhä paremmin yhteen”, Raustia arvioi.

Keventäminen ei aina tarkoita opiskeluaikojen lyhentämistä. Muun muassa lääketieteen opiskelu on hyvin koulumaista ja se on jaoteltu tarkasti vuosikurssien mukaan. Hammaslääketieteen opintojen valmistumisajat eivät ole merkittävästi lyhentyneet, mutta opiskelun rasite on kyllä keventynyt.

Tapio Maikkola

Pitkä rivi. Keijo Härkönen tutkailee yliopistopainon myymälässä väitöskirjoja.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva