Oulu kasvaa ja kaavoittaa

Antti Ervasti

OULU Tänä ja ensi vuonna Oulu kaavoittaa ja alkaa rakentaa useita tuhansien ihmisten tai työpaikkojen asuin- ja liikealueita. Kasvavan kaupungin kasvavaan tonttikysyntään vastataan ripeästi, mutta milloin tulee raja vastaan? Asemakaavapäällikkö Matti Karhula vastaa, että ei lähitulevaisuudessa.

Mali 2020 -suunnitelma käsittää kolme kasvusuuntaa: pohjoisessa Linnanmaa, etelässä Kaakkuri, joista kumpikaan ei ole valmis vielä vuosikausiin. Hiukkavaaraan on suunnitteilla aluekeskus, eli 11 000-15 000 asukkaan alue.

Rakentamatonta tilaa on näiden lisäksi ydinkeskustan lähivyöhykkeillä, Limingantullissa, sekä Etu- että Taka-Lyötyissä, Alppilassa, Välivainiolla ja Toppilassa.

Ydinkeskustan varalle suunnitellaan nykyisten korttelien rakentamista umpeen. Kaupunki on käynnistänyt neuvottelut kiinteistönomistajien kanssa tavoitteena tiivistää sisäosien kortteleita ja rakentaa niihin katettuja kauppakujia.

”Emme taida saada valmiiksi tätä kaupunkia vuoteen 2020 mennessä”, Karhula arvioi.

Kaakkurin alue täydentyy Oulunportilla. Sadan hehtaarin alueelle suunnitellaan 12 000 kerrosalaneliön ja 5 000 työpaikan aluetta lähinnä hi-tech -yrityksille. Tonttien varaukset päässevät kunnolla käyntiin, kunhan Korkein hallinto-oikeus päättää Kaakkurin hypermarketeista.

Vuonna 2003 pitäisi alkaa rakentaminen 3 000 asukkaan Kuivasrannan asuinalueella Kuivasjärvellä, 1 000 asukkaan Jylkynkankaalla Kuivasjärvellä Haukiputaan rajalla ja 2 200-3 000 asukkaan Toppilansaaressa.

Keskustassa merkittävin laajentumisalue on Etu-Lyötty, josta tulee vuoteen 2006 mennessä 1 660 asukkaan ja 2 300-2 400 työntekijän asuin- ja liikealue. Keskustaan tulevat lähitulevaisuudessa vaikuttamaan 1 000 autopaikan pysäköintilaitos, kallioparkki sekä elokuvakeskus nykyisen Autotorin korttelin paikalle.

Keskustan katukuvassa mellasti viime kesänä Stockmannin korttelin rakennustyöt, ensi kesäksi on tiedossa ainakin kaupungintalon edustan kadun kunnostus sekä katutyöt samassa yhteydessä, kun seurakuntayhtymä rakentaa muurin tuomiokirkon ympärille.

Teknisen keskuksen suunnittelupäällikkö Niilo Nissilä lohduttaa, että ainakaan julkisen liikenteen reitit eivät muutu töiden takia tänä vuonna. Kalke ja pölinä eivät lopu Oulusta tulevinakaan kesinä, sillä Oulun veden monin paikoin sata vuotta vanhoja putkistoja täytyy kaivaa auki ja uusia teiden alta.

Kaupunki investoi tänä vuonna liikenneväylien, puistojen ja yleisten alueiden rakentamiseen 19,5 miljoonaa euroa (116 miljoonaa markkaa). Työkohteita on kaikkiaan yli 90, ja suurin rakentamisen keskittymä on Kaakkurin alue.

Oulun kaupungin juuri valmistunut kaavoituskatsaus Kaupunki rakentaa 2002 käsittää 40 suunnitteilla olevaa kaavoituskohdetta ja kaavoittajien yhteystiedot. Julkaisun sähköisen version voi lukea osoitteesta www.ouka.fi/tekninen/pinnalla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva