Loppurutistuksen paikka

Pattijokea houkutellaan kuntaliitokseen investointirahalla sekä kompensaatiohankkeilla

Anne Helaakoski

RAAHE Pattijoen ja Raahen yhdistymisasiassa käydään nyt rajua loppurutistusta. Kun Pattijoen kunnanvaltuusto päätti ottaa jatkoajan yhdistymisen selvittelylle, tarkoituksena oli kääntää kaikki kivet, jotta nähtäisiin olisiko yhdistymisestä saatavissa vielä lisähyötyä.

Uuden kuntajakolain mukanaan tuoma kymmenen miljoonan markan kehittämis- ja investointiraha on yksi porkkana, jolla Pattijokea houkutellaan yhdistymisen kannalle. Kunnat ovat sopineet, että valtaosa rahasta menee Pattijoen puolella oleviin hankkeisiin.

Kymmenen miljoonan markan investointiraha käytetään pääsääntöisesti sellaisiin hankkeisiin, joihin ei ole mahdollisuutta saada muuta valtionapua. Pattijoen kunnanhallitus on listannut muun muassa erilaisia perusturvaan liittyviä parannushankkeita, kuten päiväkotien ja koulujen peruskorjauksen sekä kunnanviraston saneeraamisen sosiaali- ja terveysasemaksi. Suuremman luokan hanke on esimerkiksi Mikonkarin kehittämissuunnitelma.

Kompensaatiota valtion- osuuksien menetyksiin

Yhdistyminen pyritään saamaan houkuttelevammaksi myös parhaillaan neuvottelujen alla olevalla hankelistalla, jolla kompensoidaan mahdolliselle uudelle kunnalle yhdistymisestä aiheutuvia valtionosuuksien menetyksiä.

Yhdistymisneuvottelujen kätilöksi itseään tituleeraava maaherra Eino Siuruainen kertoo näillä niin sanotuilla kompensaatiohankkeilla pyrittävän poistamaan epävarmuutta siitä, kuinka valtionosuus tulevalle kunnalle jatkossa kehittyy.

”Jos halutaan kannustaa kuntia yhdistymään, sen pitäisi olla rahallisesti innostavaa. Valtionosuuksissa on odotettavissa tulevaisuudessa takapakkia ja näin halutaan varmistaa, etteivät kunnat ainakaan häviä kunnallistaloudessaan.”

Maaherra Siuruainen isännöi perjantaina järjestettävää viranomaiskokousta, jossa käsitellään yhdistymisen ehtoina olevia investointihankkeita. Raahen ja Pattijoen kunnanjohtajat ovat laatineet luettelon hankkeista keskusteltuaan piirihallintoviranomaisten ja ministeriöiden kanssa ja kokouksessa on tarkoitus yhdessä pohtia hankkeiden realistisuutta, niiden aikataulutusta sekä sitä, paljonko hankkeista kertyisi yhtenäistä valtion kustannettavaa menoerää yhdistyville kunnille.

”Saamassani listaluonnoksessa hankkeet liittyvät muun muassa ammattikorkeakoulutukseen, rakentamiseen, Raatihuoneen saneeraamiseen ja lentokentän parantamiseen. Lääninhallituksen hankelistalla toivotaan esimerkiksi pesäpallostadionin kattamista. Ne ovat tarpeesta lähteviä hankkeita, jotka ovat varojen puitteissa jääneet toteutumatta tai ovat kovin kaukana aikataulussa. Kyse on siitä, voitaisiinko näitä asioita aikaistaa ja toteuttaa.”

Siuruaisen mukaan konkreettisiksi havaitut hankkeet listataan yhteen, jonka jälkeen katsotaan niiden toteuttamisaikataulu sekä se, miten sekä ministeriöt että piirihallintoviranomaiset voivat niiden tahoittamiseen sitoutua. Hankelistan on määrä valmistua siihen mennessä, kun Pattijoen kunnanvaltuusto kokoontuu päättämään yhdistymisasiasta.

Päätös pysyy valtuuston käsissä

Lopullinen päätös kuntien yhdistymisasiassa tehdään maaliskuussa. Demarivaltuutettu Arvi Pietilä kertoo jatkoaikapäätöksen jälkeen tulleen niin paljon uutta tietoa, että ne jotka liitosta vastustavat joutuvat paljon vartijoiksi.

Kaikkien valtuutettujen päätä ei ole kuitenkaan käännetty. Pietilä on varma, että asiasta joudutaan äänestämään.

”Toivoisin kuitenkin, että kun vastustajat huomavat, että yhdistyminen toteutuu, he tekisivät asiasta johtopäätöksen. Silloin olisi kivampi lähteä tallustelemaan yhdessä eteenpäin.”

Timo Myllykoski

Uusiokäyttöön. Jos kunnat yhdistyvät, Pattijoen kunnanvirastosta saneerataan sosiaali- ja terveysasema.

Sitaatti: Erilaisia hankeselvityksiä on tehty ja rahoja on ministeriössä laskettu. Tätä ei voi paremmaksi laittaa enää. Minä en ole kuullut niin vahvoja perusteluja vastapuolelta, että tämä mahdollisuus kannattaisi hylätä. Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen

Sitaatti: Tämä on nyt pitkälle loppurutistus. Napitkin otetaan mukaan, että Pattijoen päätös syntyy kaikki asiat tiedossa ollen.” Maaherra Eino Siuruainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva