Oulun seudun yrityspalvelut teknologiakylään

Pekka Siltanen

OULU Ouluseutu yrityspalvelut muuttaa Oulun keskustasta teknologiakylään Linnanmaalle.

Nykyisessä toimipisteessä, Torikatu 10:ssä tilat ovat käyneet ahtaiksi. Ja tätä päivää on huipputeknologian linkittyminen kaikkien toimialojen yritysten toimintaan, yrityspalvelukeskuksen johtaja Heikki Aalto perustelee.

Ouluseutu yrityspalvelut on Oulun kaupungin ja kymmenen lähikunnan yhteinen elinkeinopoliittinen työkalu. Sen tavoitteena on edistää nykyisten yritysten toimintaedellytyksiä ja uusien perustamista työpaikkojen syntymiseksi koko yhteistyöalueelle.

Paikanvaihdoksen myötä nykyistä laajemmat tilat tuovat yrityspalvelukeskukselle tähän työhön myös kokonaan uuden työkalun.

”Perustamme yrityshautomon, jossa useakin yritys voi samanaikaisesti käynnistää omaa liiketoimintaansa yrityspalvelukeskuksen tiloissa ja teknologiaympäristössä”, Heikki Aalto kertoo.

Kolmatta vuotta elinkeinopolitiikkaa Oulun kaupungin kanssa ovat hitsanneet kiinteästi yhteen Hailuoto, Haukipudas, Kempele, Kiiminki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulunsalo, Tyrnävä ja Ylikiiminki.

Elinkeinotyöhön teknologiapainotus

Yhdentoista kunnan yhteinen yrityspalvelukeskus nähtiin alunperin keskittyvän yritystoiminnan kehittämiseen nimenomaan perinteisillä toimialoilla. Osoitteen muuttaminen suomalaisittain huippukovaan teknologiaympäristöön merkinneekin hienoista linjatarkistusta.

Toiminta on nyt käynnistynyt kunnolla ja nykyiset tilat käyneet ahtaiksi. Koska yhteistyö on vakiintunut Oulun teknologiakylän kanssa ja Oulun osaamiskeskusohjelman suuntaan, oli uuden toimintaympäristön valinta lopulta luonnollinen päätös, Heikki Aalto näkee.

Vaikka uusi osoite tavallaan linjaakin yrityspalvelukeskuksen toimintaa, peruspalveluja tuotetaan tietysti kaikkien toimialojen yrityksille. Ja lisääkin on luvassa: Perinteisten toimialojen yritykset pääsevät hyötymään entistä paremmin Oulun seutua myyvästä imagomarkkinoinnista.

”Kyllähän meidät maailmalla tunnetaan nimenomaan ”haitekista”. Siksi siihen nojaavaa markkinointia on viisasta lisätä ja voimistaa”, Heikki Aalto näkee.

Sijoituspäätöstä pohdittu puoli vuotta

Hänen mukaansa uusi osoite edistää myös toimintojen verkottamista. Teknologiaympäristössä verkottuminen on jo pitkään ollut vahva työkalu. Tapaa yrityspalvelukeskus ryhtyy iskostamaan määrätietoisesti nyt myös perinteisemmille toimialoille.

Heikki Aalto myöntää, että uusi sijoituspaikka on herättänyt, jos ei vastustusta, niin ainakin keskustelua. ”Puolisen vuotta sitä on käyty”, hän myöntää.

Toimintaa linjaavaa osoitteenmuutosta on valmisteltu huolella ja siitä on keskusteltu avoimesti. Siksi lopputuloskin on yksimielinen ympäristökuntien kanssa, Heikki Aalto kertoo.

Vahvoja odotuksia yrityspalvelukeskuksessa ladataan erityisesti teknologiaympäristöön perustettavalle yrityshautomoille: ”Aivan varmasti hyöty leviää teknologiasta myös perinteisille toimialoille.”

”Startbusiness centerin” asiakkaiksi Heikki Aalto odottaa kokonaan uusia, alkutekijöistään rakennettavia yrityksiä ja toimivista yrityksistä omaksi liiketoiminnakseen erkaantuvia yksiköitä.

Yrityshautomo Nokian ”kylkeen”

Yrityshautomotoimintaa on Oulussa entuudestaankin, mutta meidän konseptiin tulee kuulumaan palvelujen lisäksi myös toimitilojen tarjoaminen yritystapalvelukeskuksesta, Heikki Aalto perustelee.

”Konseptista tulee ainutlaatuinen ja varmasti myös toimiva. Missä muualla alkavat yritykset pääsevät yksiin tiloihin maailmanluokan suuryrityksen kanssa”, Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Huuskonen myhäilee.

Ouluseutu yrityspalvelut sijoittuu Teknologiakylässä yritystaloon Elektroniikkatie 3:ssa, josta Nokia Matkapuhelimet -yksikön käytöstä on vapautunut jonkin verran tilaa it-toimialalla tuttujen toimintojen uskoistamisen vuoksi. Pääosa talon 14 000 neliöstä jää edelleen NMP:n käyttöön.

Risto Rasila

Uuteen ympäristöön. Ouluseutu yrityspalvelukeskus muuttaa Oulun teknologiakylään. Sijoituspäätös on oikea myös sen elinkeinotyön kannalta, joka tähtää perinteisten toimialojen yritysten kehittymiseen Oulun seudulla, johtaja Heikki Aalto luottaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva