Kaikkien aikojen kala sai kodin

Julkinen taideteos

Heikki Ulvin Valon kala - lasireliefi paljastettiin 18.2. Kalajoen kaupungintalolla.

Viime vuodenvaihteessa kunnasta kaupungiksi muuttunut Kalajoki on saanut kaikkien aikojen kalan, puolitoista metriä pitkän ja 124 kiloa painavan uniikkivonkaleen - siitäkin harvinaisen, ettei se elä vedestä vaan valosta.

Valon kala on kalajokisen lasitaiteilijan Heikki Ulvin (s. 1953) tilaustyönä muotoilema lasireliefi, joka paljastettiin maanantaina taiteilijan kotipaikkakunnan kaupungintalolla.

Reliefi on valmistettu osittain kierrätetystäkin ikkunalasista pinkkaamalla yli 330 lasinpalaa syrjittäin. Paksuimmillaan kalalla on massaa viitisentoista senttiä. Reliefi on viimeistelty hiomalla ja hiekkapuhaltamalla. Kehys on mustaksi maalattua metallia.

Valon kala on sijoitettu Kalajoen kaupungintalon toisessa kerroksessa sijaitsevaan aulan seinään, talon rakennusvaiheessa suunniteltuun kalan muotoiseen aukkoon, johon alun perin piti tulla tavallinen ikkunalasi. Reliefin litteä puoli avautuu korkeaan valtuustosaliin, jonka maisemaikkunasta se saa tarvitsemaansa luonnonvaloa.

Kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoushuoneeseen johtavan oven ja valtuustosalin parven lasitteen välisellä seinällä kala näyttää ensin olevan ikään kuin kuivalla maalla.

Reliefi luo kuitenkin rauhoittavan atmosfäärin. Se lepää vaakasuorassa ja silmän korkeudella. Viisimetrinen valkoinen seinä antaa sille riittävästi neutraalia tilaa, jota vastapäätä olevat viherkasvit elävöittävät. Mustat kehykset jäntevöittävät sen ekumeeniseksi tyyliteltyä alkukristilliseen symboliin assosioituvaa muotoa. Valo saa sen elämään ja vaihtaa sen ilmettä vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan.

Heikki Ulvin reliefi on aikaansa sidottu ja ajaton.

Kalajoen kaupunki on saanut ikoninsa.

Anja Vähäaho

Anja Vähäaho

Valon kala. Heikki Ulvin lasireliefi on aikaansa sidottu ja ajaton.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva