Särkiltä syntyi yksinkertai-sesti kaunista

Lastenteatteria

Särkkäin näyttämö Kalajoella: Knut Pitkäjalka. Käsikirjoitus Sirkku Peltola, ohjaus Raimo Hentunen, lavastus ja puvustus ryhmätyönä, valot Raimo Hentunen, Heikki Joensuu, Niina Mattila, laulujen sävellys Raimo Hentunen ja Ilpo Ikäheimo, sanat Heikki salo. Rooleissa: Henna Stolp, Hanna-Riina Hentunen, Lotta Roukala, Annuliina Ikäheimo, Henna-Mari Hentunen, Satu Forss, Sirja Hukari, Johanna Moilanen, Hanna Rahkola. Seuraava esitys ke 20.2.

Ensimmäisenä tulee mieleen tunnelma Pikku Pietarin pihassa, kun Knutin ja hänen äitinsä vanhahtava puheenparsi ja vaatimaton sosiaalinen asema luovat tapahtumamiljöön. Sairaalloinen mutta selkeät elämänarvot pojalleen siirtänyt äiti muuttaakin pian pilven päälle ja Knut Pitkäjalasta tulee orpo.

Knut Pitkäjalka on poika, jolla on tavallista suuremmat jalkaterät. Hän on ihastunut kauppiaan tanssivaan sirojalkaiseen Oili-tyttäreen. Äidiltä Knut saa perinnöksi kaksi piparia ja Singer-ompelukoneen sekä muistutuksen säilyttää sydän puhtaana. Näine eväineen hän lähtee maailmalle, jossa kohtaa toisen erilaisen, Keijo Karvaisen. Yhdessä he pelastavat Oilin katalan oopperatirehtöörin kynsistä ja tarina päättyy onnellisesti.

Sirkku Peltolan teksti on selkeää mutta ilmaisuvoimaista. Lyhyisiin lauseisiin on ladattu suunnaton määrä merkitystä eikä yhtään turhaa sanaa. Erilaisuudesta ja orpoudesta kertova kehitystarina on herkän kaunis. Se ei opeta sormi pystyssä, että erilaiset ihmiset pitää hyväksyä, sanoma menee perille muutenkin.

Särkkäin Näyttämön nuorten ryhmä on Raimo Hentusen ohjauksessa hionut ilmaisuaan selkeäksi ja herkkävireiseksi. Vuosien työ tuottaa hyvää satoa.

Knut Pitkäjalan tulkinta tukee tekstiä. Ei yhtään turhaa liikettä eikä ilmettä ilman tarkoitusta. Vaikka torimummot huutavat tai nuoriso räppää, meno on linjakasta.

Näin tarkkaan ajateltua lopputulosta ei tee ohjaajakaan yksin. Siihen on tarvittu koko ryhmän taitavuutta. Lavastus ja puvustus noudattavat samaa niukkaa mutta riittävää linjaa. Viehättävä loppulaulu kruunaa esityksen joka tosiaan sopii pientenkin lasten katsottavaksi. Sen todistivat katsomosta kuuluneet kommentit.

Yksinkertaisen kaunista.

Arja Päivärinta

anja päivärinta

Erilaisten tanssi. Knut Pitkäjalka (Henna Stolp), Oili (Lotta Roukala) ja Keijo Karvainen (Johanna Moilanen) eivät erilaisuuttaan sure.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva