Syvä suhde

Taidenäyttely

Matti Mikkolan maalauksia Galleria Luukkosessa Kärsämäellä 28.2. saakka.

Vuosikymmeniä kestänyt syvä suhde pohjoiseen maisemaan välittyy oululaisen taidemaalarin Matti Mikkolan maalauksista.

Suhde perustuu näkemiseen ajattelemiseen ja ymmärtämiseen; maiseman autenttiseen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen. Kulissimaisen näköiskuvan asemesta maisemasta tulee persoonallinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas taideteos.

Kärsämäelle Mikkola on tuonut kaksikymmentä maalaustaan, joista vanhin on kymmenen vuoden takaa ja uusimmat viime vuodelta. Näyttely koostuu viidestä neljän teoksen minikokonaisuudesta.

Lapin maisemien lisäksi Paanajärvi- ja Koiteli-sarjat edustavat traditionaalista maisemamaalaustaidetta. Tunturin sivu nousee monumenttina talvitaivasta vasten, Olangan niska heijastaa rantakivistä nousevaa metsän seinää ja vuodenajat vaihtavat Koitelin ilmeen vapaana kohisevasta koskesta lumisaarekkeiden vangitsemiksi sulavesisilmäkkeiksi.

Lapin maisemista dynaamisimpiin kuuluu Kithtsekortsi, jonka kivistä jyrkännettä syöksyvä puro aiheuttaa lähes auditiivisen elämyksen.

Mikkolan maisemat elävät väreistä. Impressionismin ja pointillismin tapaan levittäytyvät sävyt luovat tilavaikutelmaa ja kerrostuvat valoa heijastaviksi pinnoiksi. Maisemat hengittävät vuoden- ja vuorokaudenaikojen rytmiin.

Perinteisiä pelkistetymmissä näkymissä värin merkitys korostuu. Horisontaalilinjoille rakentuvat suot ja pellot ovat murrettujen sävyjen runoutta, johon taivaanrantaan kaartuva Ruskeasaari tuo tumman mystiikkansa. Syksyn ja talven pukemat koivut liekehtivät kuin loitsut.

Esteettisten elämysten ohella Matti Mikkolan maisemat virittävät meditatiivisiin kokemuksiin.

Anja Vähäaho

NÄYTTELYN VALOKUVAT

SYVÄ SUHDE 1

anja vähäaho

Koiteli, helmikuu. Matti Mikkolan maalaus on viime vuodelta.

SYVÄ SUHDE 2

Suopelto. Matti Mikkolan maisema pelkistyy murrettujen sävyjen runoudeksi.

SYVÄ SUHDE 3

Huurrekoivu. Matti Mikkolan maalaus on vuodelta 1996.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva