Tavoitteena 20 uutta työpaikkaa

Kolmen seutukunnan metalliprojekti kehittää alueensa yritystoimintaa

Helge Murtovaara

RANTSILA Vuoden alusta käynnistyneen Siikalatvan, Raahen ja entisen Lakeuden seutukuntien yhteisen metalliprojektin tavoitteena on luoda 20 uutta työpaikkaa ja kolme uutta yritystä sekä kehittää ja uudistaa olemassa olevia työpaikkoja.

Hanke on tarkoituksella haettu laajemmalle alueelle. Projektipäällikkö Ilkka Kovalaisen mukaan näin ainakin mukaan saadaan enemmän yrittäjiä.

Tavoitteisiin Kovalainen laskee mukaan luonnollisesti myös yrittäjien yhteistyön tiivistämisen. Jo Lakeuden metalliprojektin aikana havaittiin, etteivät vierekkäinkään toimivat metalliyritykset välttämättä tunne toisiansa. Kokemusten perusteella yhteistyö tarjoaa yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia niin yhteistyöhön kuin markkinointiin.

”Rakennamme toimintamalleja, joilla pienyrittäjien on mahdollista päästä tuotantoyhteistyöhön isompien yritysten kanssa niin tuote- kuin sopimusvalmistuksessa.”

Projektipäällikkö heti käytännön töihin

Uusia yrityshankkeita on Kovalaisen mukaan jo käynnistynyt useita ja yritystukihakemuksiakin on joko valmisteilla tai tehty puolenkymmentä kappaletta. Perushankkeen kautta on tehty markkinointiin liittyviä toimeksiantoja.

”Minun tavoitteena oli käydä kaikki yritykset ensimmäisen toimintakuukauden aikana läpi, mutta yrittäjät ovat pistäneet minut heti töihin. Kevään aikana ehdin tutustua loppuihin yrityksiin.”

Koko toiminnan lähtökohtana Kuivalainen pitää elämistä yrittäjien ehdoilla ja markkinointioperaation mukanaan tuomien asioiden hyödyntämistä. Painopiste on käytännössä pienehköissä yrityksissä. Pienillä yrityksillä markkinointi on keskeinen pullonkaula liiketoiminnan kehittämisessä.

”Alueella on paljon sirpaloitunut osaamista, joka yhdessä antaa paremmat mahdollisuudet. Yhdessä yritykset luovat pohjaa liiketoiminnan huomattavallekin kasvulle.”

Leader-rahoitus sopii kehittämistyöhön

Pitkäaikaisesta vaikuttavuudesta kertoo Kuivalaisen mukaan myös se, että yritykset ovat jatkaneet itse kehittämistyötä Lakeuden metalliprojektin päättymisen jälkeen.

”Kokemusten perusteella rahoittajat suhtautuvat myönteisemmin hankkeessa mukana oleviin yrityksiin.”

Vuoteen 2003 kestävän projektin kustannusarvio on vajaat 170 000 euroa (1,0 miljoona markkaa). Ne kehittämishankkeet, joihin projektin rahkeet eivät riitä, toteutetaan yrityshankkeina ja erillisrahoituksella. Kovalainen arvioi kokonaiskustannusarvion nousevan lähes miljoonaan euroon (lähes kuusi miljoonaa markkaa).

Kolmen seutukunnan yhteishankkeen rahoittajana NHS-Leaderin kanssa toimivan Nouseva Rannikkoseutu ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Hongisto lupaa, että tarvittaessa tukea löytyy kehittämiseen, koulutukseen sekä investointeihin. Tarvittaessa hankkeita on mahdollista ohjata TE-keskukseen.

”Leader-ohjelma varmasti sopii tällaisiin metallin kehittämishankkeisiin. Uutta on nyt myös se, että yritysryppäätkin voivat hakea rahoitusta hankkeisiinsa.”

Helge Murtovaara

Kehittämistyössä mukana. Metalliprojektin projektipäällikkö Ilkka Kovalainen ja Nouseva Rannikkoseutu ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Hongisto uskovat yhteistyöhön.

Helge Murtovaara

Kehitystyössä. Projektipäällikkö Ilkka Kovalainen oli mukana jo Lakeuden kehittämisprojektissa.

Helge Murtovaara

Norsun vetäjä. Toiminnanjohtaja Pirjo Hongiston mukaan Nouseva Rannikkoseutu ry on mielellään mukana kehittämässä alueen yritystoimintaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva