Pienten yritysten tueksi

Oulunsalon kehitysyhtiö vie itsensä pienyritysten keskelle

Pasi Klemettilä

OULUNSALO Oulunsalon Kehitysyhtiö Oy astuu uuteen aikaan, kun NCC:n rakentama Pilot Business Parkin ensimmäinen talo valmistuu lentokentän kupeeseen.

Maaliskuun alussa kehitysyhtiön toimisto ja henkilökunta siirtyvät uuteen taloon. Kehitysyhtiön välittömään yhteyteen, samaan kerrokseen tulee tilaa aloittaville ja pienille yrityksille.

Oulunsalon kehitysyhtiön toimitusjohtajan Seija Haapalaisen mukaan Key Offices -hanke on uudenlainen tapa tarjota toimintaympäristö yrityksille, jotka tarvitsevat toimistotilaa 1-3 henkilölle.

Key Offices -tilat ovat uuden toimitalon neljännessä kerroksessa. Kehitysyhtiö on tiloissa NCC:n vuokralaisena, ja kehitysyhtiö vuokraa sitten työpisteet vuokralaisilleen.

Toimistohuoneissa on valmiina muun muassa kalusteet ja nopeat tietoliikenneyhteydet. Yrityksen käytettävissä on myös neuvottelutilat ja toimistolaitteita. Myös kehitysyhtiön henkilökunta on yritysten käytettävissä.

TE-keskus päättää hautomotukien myöntämisestä. Tuki on merkittävä ja sitä voi saada vuokra- palkka- ja investointimenoihin.

Haapalaisen mukaan Key Offices on ainoa hautomo, joka tarjoaa yrityksille myös toimintaympäristön Oulun seudulla.

Aloittavalla tai pienellä yrityksellä ei ole ollut juuri mahdollisuuksia saada omaa toimistoa tai toimistohuonetta Oulunsalossa. ”Pienellä yrityksellä on samat tarpeet kuin isommalla, mutta ei resursseja”, Haapalainen sanoo.

Tavoitteena on edelleen madaltaa yrityksen perustamisen kynnystä, ja olla tukena yrityksen kehityksen eri vaiheissa

”Key Offices on tuote, jota kehitysyhtiö tarjoaa. Me olemme itse tuotteen sisällä”, Haapalainen luonnehtii.

Alkuvaiheessa tiloja on vuokrattavissa 15 yritykselle. Työpisteitä on 21. Myöhemmin toimintaa voidaan tarpeen mukaan laajentaa. Seitsemän työpistettä on Haapalaisen mukaan jo täynnä, vaikka varsinaista markkinointia ei ole vielä aloitettu.

Tiloihin tulevalla yrityksellä pitää olla toimiva konsepti, mutta sen ei tarvitse esimerkiksi olla it-alan yritys. Haapalaisen mukaan tilat ovat yrityksille kustannusten kannalta tehokkaita. Pikkuinen yritys ei hevillä pysty itse hankkimaan vastavaa palvelutasoa ja varusteita.

Rakennus kohta käyttökunnossa

NCC:n rakentama toimitilarakennus alkaa muutoin olla valmis. Projektipäällikkö Marko Palosen mukaan tilat ovat yritysten käytettävissä maaliskuun alussa. Yrityksiä on tulossa heti maaliskuussa. ”Varaustilanne on hyvä, ja kiinnostusta on ollut”, Palonen sanoo.

Kerrosneliöitä rakennuksessa on kaikkiaan yli 5 200. Valmiita sopimuksia on Palosen mukaan melkein kymmenen ja sopimuksia on paljon neuvoteltavana. Oulu kiinnostaa myös eteläsuomalaisia yrityksiä.

Tarkkaa vielä tarjolla olevan tilan määrää Palonen ei tässä vaiheessa kerro. ”Tilaa on vielä nopeille päätöksentekijöille”, hän kuvailee.

NCC rakentaa toimintamallinsa mukaan yrityspuistotilat ja myy ne sitten kiinteistösijoittajille, eläkevakuutussäätiöille ja muille kiinnostuneille. Palosen mukaan näitä neuvotteluja käydään koko ajan.

Palosen mukaan NCC:n Oulunsalon yrityspuiston seuraavien kolmen rakennuksen tekeminen on harkinnassa. ”Seuraavista toimenpiteistä tiedotetaan myöhemmin keväällä.”

Pekka ala-aho

Uusi konsepti. Oulunsalon kunnan kehitysyhtiön toimitusjohtaja Seija Haapalainen siirtyy uusiin tiloihin pienyritysten välittömään tuntumaan

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva