Laajeneva Pikoteknik kasvaa muuallakin

Pyhäjokinen yritys käynnistää uusia toimintamuotoja eri puolilla maailmaa

Helge Murtovaara

PYHÄJOKI Paperikoneiden sylinterien ja telojen kunnossapitoon ja huoltoon erikoistunut pyhäjokinen Pikoteknik Oy on kasvanut Ollinmäen teollisuusalueella sen verran ripeästi, ettei tekninen johtaja, hallituksen puheenjohtaja Ingmar Vesterlund äkkiä edes muista, kuinka monetta kertaa teollisuushallia nyt laajennettiin.

Hallilaajennus oheislaitteineen tuli maksamaan noin 350 000 euroa (noin 2,0 miljoonaa markkaa), mutta Vesterlund kertoo useista muista käynnistymässä olevista hankkeista. Pari vuotta kehitystyön alla ollut paperikoneen päällystysterä käynnistää vielä kuluvan kevään aikana oman erillisen yksikkönsä, jonka nimeksi tulee Piko Blade.

Toinen uusi ja oma erillinen yksikkö, Piko Roll, keskittyy erikoistelojen valmistukseen ja huoltoon. Toimintaa varten on perustettu toimipisteet Norjaan, Ruotsiin, Ranskaan ja Venäjälle.

”Ajatuksena on käynnistää sen toiminta yhtä aikaa monessa maassa. Ideana on se, että teknologia ja osaaminen lähtevät täältäpäin, kun kokoonpano toteutetaan aina siellä missä telatkin ovat.”

Kolmas uusi yksikkö, viime vuonna yhtiöitetty voimalaitosten turbiinien, kattiloiden ja koneenosien koneistuksiin, pinnoituksiin ja mittauksiin erikoistunut Piko Power on vakiinnuttanut asemansa ja laajentanut toimintaansa.

”Investoinnit tehdään tulorahoituksella ja omilla rahoilla. Meillä ei ole paljon rahaa, mutta ei meillä ole velkaakaan.”

Yhteistyö saksalaisen Voithin kanssa tiivistyy

Pikoteknikin liikevaihto on viimeksi kasvanut vuositasolla yli 40 prosenttia. Tällä hetkellä yritys on taloudellisesti aikataulussa, Vesterlundin oman arvion mukaan ehkä hieman ylikin.

”Jos kaikki hyvin menee, niin tällä tilikaudella päästään 40 miljoonaan markkaan (vajaat 7,0 miljoonaa euroa) ja vuoden päästä päästään ehkä 50 miljoonaan markkaa (noin 8,4 miljoonaa euroa). Yli puolet liikevaihdosta tulee viennistä.”

Noin 40 henkilöä työllistävän Pikoteknik Oy:n jatkuvan menestyksen ja kasvun salaisuus ei sinänsä ole kummallinen. Yksi keskeinen kulmakivi on koko ajan tiivistyvä ja voimistuva yhteistyö yhden maailman suurimman paperikoneita valmistavan Voith Paperin kanssa.

Esimerkiksi Voith osti hiljattain Pohjoismaita lukuunottamatta maailmanlaajuisen lisenssin Pikoteknikin huipputuotteeseen, muun muassa paperikoneiden kuivaussylinterien pinnoituksessa käytettävään pinnoitteiseen.

Kilpailu maailmalla on kovaa, mutta hintakilpailuun Vesterlund ei Pikoteknikin usko lähtevän. Laatu on se, jolla kannattaa kilpailla.

”Hyvä toimiva ratkaisu on asiakkaalle halpa, mutta se ei tarkoita sitä, että meidän tuotteemme täytyy olla halpa. Meidän täytyy olla niin hyviä, että asiakkaalla on hyötyä meistä.”

Kilpailussa menestyminen edellyttää jatkuvia investointeja ja jatkuvaa tuotekehitystä, vain siten yritys voi varautua tulevaisuuteen. Kun yritys toimii maailmanlaajuisesti, ei haittaa, vaikka Suomessa ja paperiteollisuudessa välillä vähän tökkiikin.

”Onneksi meidän liikkuma-alue on niin laaja, että aina jossakinpäin maailmaa on jotakin menossa.”

Helge Murtovaara

Paperikoneenosia Saksaan. Pikoteknik Oy:n tekninen johtaja, hallituksen puheenjohtaja Ingmar Vesterlund uskoo siihen, että laadulla menestyy maailmalla

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva