Miinus ja plus kymmenen

Tarinamaakarijuhlaa

Sirpa Heikkinen

HAUKIPUDAS Lapsiin satsaava Tarinamaakarit on astunut toiselle vuosikymmenelle. Torstaina neljän Oulun pohjoispuoleisen kunnan teatterifestivaali kirjasi tililleen kymmenen plusvuotta ja juhli taivaltaan. Ulkoilmajuhla sai tilanteeseen sopivat asteluvut - kymmenen miinusastetta.

Koulun takapihalla

Kellolaisille oppilaille torstainen juhla ilmaantui elämään jo viime vuoden puolella. Tarinat ovat kehineet pikku hiljaa. Ja mielikuvitelmia ovat saatelleet piirrokset.

Runkoa, rutistusta ja ryhtiapua tuli yhteiseen mehuun antamaan draamapedagogi Ritva Starck Ruotsista. Miljöö syntyi lumen voimalla koulukeskuksen takapihalle latvialaisen Zigmunds Vilniksen opastamana.

Samojen aikuisten lumiteatteritapahtumaan johtavia oppeja sai alkuviikosta kokeilla iiläinen koulu. Tänään perjantaina puolestaan Kiimingissä tarjoutuu eräille oppilaille mahdollisuus osallistua Vilniksen vetämään lumiveistotyöpajaan.

Kohti tulevaisuutta

Kellolaisten maakarijuhlien käsikirjoituksessa mennyt ja tuleva sidottiin kahdella lumiareenalla yhdeksi kokemukseksi. Areenoiden välissä jökötti lumivalli kaariholvikäytävineen.

Viisisataa vuotta sitten Kiviniemelle pantiin karahtamaan ja haaksiriukkoutumaan laiva. Näihin päiviin päästiin sen jälkeen nopealla esilukija-vedolla. Tulevaisuus aukeni lumisen kaariportin takaa tanssillis-laulullisena. Ja mestareita tulevaisuudessa oli tietysti iskelmämäisesti livelaulaen jokainen! Tanssihahmojen takaa löytyi joukko Kiiminkijoen opiston tanssi- ja ilmaisutaidon oppilaita.

Tarinoitsijoiden tarinoitsija eli elävän tilanteen ohjaaja/esikertojana draamapedagogi Starck kehotteli, viittilöi niin että kurikkaassa marssijärjestyksessä kissanystävistä moottorikelkkailijoihin pääsi kukin joukko vähän supisten päästelemään ilmoille iskulauseensa.

Napakoituvassa pakkasessa taputuksiin tuli tuhtia tuntua breikkareiden osuuden aikana, nämä kun ottivat ja riisuivat päällysvaatteensa.

Dramaattisia tämänpuoleisen elämän yllätysvetoja tässä kuvaelmalumijuhlassa olivat haaksirikkoisten hengenpelastus ja vähän ennen tulevaisuutta tapahtunut ”suuri lahtaus” kahdessa vastakkaisammuntarintamassa: Yksi, kaksi, kolme. Ylös, ammu, kuole.

Jarmo Kontiainen

Hahmohetkiä maakarijuhlasta. Lumihileitä, tämänpäivän breikkareita ja satuhahmoja - tulevaisuudesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva