Ultraticin hallin kohtalosta neuvotellaan

Suuret toiveet sadasta työpaikasta hiipuneet Flextronicsin uudelleenjärjestelyihin

Ilkka Lappalainen

YLIVIESKA Kansainvälisen elektroniikan sopimusvalmistaja Flextronicsin töiden uudelleen järjestelyt heijastuvat alihankintayrityksiin. Yksi tällainen on Ylivieskassa toimiva Ultratic Oy, jonka pari vuotta sitten valmistuneessa tehdashallissa on ollut hiljaista jo pitkän aikaa.

Ultraticin toimitusjohtaja Juha Mehtälä on vaitonainen. ”Rauhallista aikaa on tällä hetkellä”, hän suostuu myöntämään.

Ultraticin halli rakennettiin Ylivieskan kaupungin varoilla ja sen omistaa varta vasten perustettu kiinteistöyhtiö, jossa kaupunki on pääosakas. Siihen hupeni kaikkiaan 2,1 miljoonaa euroa (12,5 miljoonaa markkaa). Toiveissa oli ainakin kymmeniä, ellei sata uutta työpaikkaa.

Hallille haetaan jo uutta käyttöä, sillä sen oletetaan käyvän tulevaisuudessa liian suureksi Ultraticille.

Ultratic tarjoaa työtä tänään kuudelle seitsemälle ihmiselle. Viime vuonna sen palveluksessa oli vielä 35 henkilöä. 11 Ultraticin palkollista ja osa kalustoa siirtyi vuoden vaihteessa Flextronicsin Oulaisten tehtaalle.

Ultratic tekee edelleen töitä Flextronicsille, mutta vain sillä väellä, mikä yrityksen palveluksessa on enää. Toinen keskeinen toimiala - moottorikelkan ja mönkijän rekien valmistus - on myyty keuruulaiselle Tehovinssi Oy:lle helmikuun alussa.

Lähikuukausien aikana Ultratic selvittää mahdollisuutta käynnistää uutta tuotantoa. Juha Mehtälä sanoo neuvottelujen olevan pahasti kesken. Joka tapauksessa tavoitteena on pyrkiä jatkamaan samantyyppistä toimintaa kuin tähän saakka eli tekemään hitsaustöitä.

Lähikuukaudet ratkaisevia

Ylivieskan kaupunginvaltuustossa käytiin 1990-luvun lopulla kova kädenvääntö kaupungin osallistumisesta Ultraticin hallin rahoittamiseen. Lopulta valtuusto hyväksyi sopimuksen, joka tarjosi yritykselle erinomaiset mahdollisuudet lähteä liikkeelle.

Monimutkainen sopimus oli rakennettu niin, että tosiasiassa kaupunki maksoi koko hallin ja antoi vielä lisäksi 0,286 miljoonaa euroa (1,7 miljoonaa markkaa) edullista lainaa toiminnan aloittamiseen.

Tähän saakka Ultratic on suoriutunut sopimuksen mukaisista velvoitteistaan. Se on maksanut vuokraa, joka pitää sisällään hallin käyttökulut ja korkomenot. Yhtään kaikkiaan yli 10 miljoonaa markkaan nousevien lainojen lyhennystä sen ei ole vielä tarvinnut maksaa.

Kysymykseen, jos yrityksen väkimäärä pysyy nykytasolla, pystyykö Ultratic pitämään näin suurta teollisuushallia, Juha Mehtälä vastaa: ”Uskon tai tiedän, että ainakin tämän selvityksen ajan.”

Tämä tarkoittaa lähikuukausia, jonka aikana selvitellään uusia yhteistyöhankkeita eri yritysten ja yhteisöjen kesken, kuten yrityksen tiedotteessa todetaan.

Rahoittaja eli Ylivieskan kaupunki on etsiskellyt jo uutta yrittäjää Ultraticin hallille. Kaupunginjohtaja Harri Viitanen myöntää, että neuvotteluja on meneillään.

Kaupungin omistuksessa ja vailla yrittäjää on yhä Ultraticin aikaisempi halli. Kaupunki osti hallin uuden hallin rakentamisen yhteydessä 0,487 miljoonalla eurolla (2,9 miljoonalla markalla). Myyntitulolla Ultratic rahoitti omaa osuuttaan 0,269 miljoonalla eurolla (1,6 miljoonalla markalla) uuteen halliin.

Siinä tilanteessa realistinen

Kaupunginjohtaja Harri Viitasen mielestä hallin rakentaminen ei perustunut ylioptimistisiin arvioihin. ”Siinä tilanteessa se oli täysin realistinen. Uuteen tilanteeseen vaikutti yleismaailmallinen tilanne, jota ei osattu ottaa huomioon.”

Kaupunginhallituksen jäsen Eero Kippola (sd) on samoilla linjoilla. ”Varmasti yritystoimintaa on tulossa, jos entinen yrittäjä häipyy.”

Kippola perustelee uskoaan sillä, että halli on hyvällä paikalla ja rakennettu niin, että se on helposti muunneltavissa toisenlaiseen tuotantoon.

Ylivieskassa on Ultraticin vanhan hallin lisäksi tiloja yrityksille, kunhan vain löytyisi halukkaita yrittäjiä. Parhaillaan rakennetaan uutta yritystaloa tekun liepeille. Kärkkäisen puolen hehtaarin halli vapautuu vuoden lopulla uuden tavaratalon valmistuttua.

Hiljaista on. Elektroniikan sopimusvalmistaja Flextronicsin töiden uudelleenjärjestelyt heijastuvat Ylivieskaan. Työt alihankkijana toimivan Ultraticin tehtaalla ovat käyneet vähiin.

Ilkka Lappalainen

Väärä hevonen

YLIVIESKA Uusien yritysten ja työpaikkojen saaminen maaseutukaupunkeihin on taitolaji, jota harvat tai tuskin kukaan hallitsee. Ylivieskan kaupunki on oiva osoitus tästä. Sitä ei liiemmälti ole hellitty uusilla tuotannollisilla yrityksillä.

Jostain kumman syystä niin sanottu it-ala tai sen johdannaisyritykset ovat kiertäneet kaupungin. Vaikka voisi kuvitella, ettei Ylivieska ole niille sen huonompi koti kuin naapuritkaan. Mutta ei vaan tärppää.

Ylivieska on menettänyt viime vuosikymmenen aikana paljon. Valtion virastot ovat kutistuneet tai lähteneet, teurastamo lakkautettiin, samoin meijeri. Ainut, mikä näyttää menestyvän, on Kärkkäinen.

Ylivieskan kaupunkia ei voi syyttää, etteikö se ole yrittänyt kaikin konstein houkutella yrityksiä. Syvempää kumarrusta, mitä se on tehnyt Ultraticille, on vaikea edes kuvitella. Yritys sai pari vuotta sitten uuden hallin miltei ilman omaa rahaa.

Kaupunki osti Ultraticin vanhan hallin hyvään hintaan. Ainakin yrityksen kannalta. Pahoin velkaantunut kaupunki pani kymmenisen miljoonaa markkaa likoon toivossa, että paikkakunnalle syntyisi kymmeniä, ellei peräti sataluvun mitattava määrä uusia työpaikkoja.

Nyt tämä haave näyttää kuivuvan käsiin. Ultratic oli sidoksissa Ojala-yhtymään - toimi sen alihankkijana. Ja kun Ojala-yhtymä siirtyi maailmanlaajuisen elektroniikan sopimusvalmistajan Flextronicsin omistukseen, alkoi myllerrys, jonka seurauksena Ultratic on menettämässä kivijalkansa.

Vielä vanhan vuosisadan lopussa eli kova usko kaikkeen, mikä liittyy it-alaan ja sen ympärillä olevaan toimintaan. Siinä huumassa Ylivieskakin otti riskin. Toivottavasti sille ei käy niin kuin entiselle miehelle Keskisen raviradalla: veikkasi väärää hevosta.

Ilkka Lappalainen

Ultraticille halli kaupungin rahalla

Ultratic Oy on Ylivieskassa toimiva metallialan yritys. Yhtiö valmistaa moottorikelkan rekiä ja on tehnyt hitsaustöitä Flextronicsille.

Ylivieskan kaupunki rahoitti vuonna 1999 valmistuneen tehdashallin, joka maksoi 2,1 miljoonaa euroa (12,5 Mmk).

Kaupunki antoi hallin rakentamiseen kaksi 0,74 miljoonaa euron (4,415 Mmk) lainaa. Lisäksi yritykselle annettiin 0,285 miljoonan euron (1,7 Mmk) laina.

Toisen hallilainan laina-aika 17 vuotta. Se on kolme vuotta vapaata ja neljä puolittain vapaata lyhennyksistä. Korko on helibor + 0,25 %.

Toisen hallilainan laina-aika on 20 vuotta. Se on määrä maksaa kerralla takaisin laina-ajan päätyttyä. Korko on 1 % tai 0,5 % (jos yritys työllistää 50 ihmistä) tai 0,1 % (jos yritys työllistää 100 ihmistä).

Yrityslainan laina-aika on 17 vuotta. Kaksi vuotta on vapaata lyhennyksistä. Sen korko on helibor + 0,25%.

Lisäksi kaupunki maksoi Ultraticin vanhasta hallista 0,487 miljoonaa euroa (2,9 Mmk), josta yritys sitoutui sijoittamaan 0,269 miljoonaa euroa (1,6 Mmk) halliyhtiöön.

IL

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva