Jotin säästökuuri jatkuu

Markkinat eivät vieläkään vedä ja joka viides työntekijä joutuu lähtemään

Vesa Kärki

OULUNSALO Elektroniikan tuotantolinjojen valmistajan, oulunsalolaisen JOT Automation Group Oyj:n tilinpäätös julkistetaan ylihuomenna, mutta yhtiö tiedotti jo maanantaina viime vuoden ja alkuvuoden synkistä tulosluvuista ja siihen liittyvistä rajuista henkilöstövähennyksistä.

Konsernin toimitusjohtajan Pertti Tarvaisen mukaan maanantain tiedotteessa kyse ei ollut torstain lukushokin lieventämisestä, vaan siitä, että konserni reagoi niin nopeasti kuin mahdollista nykyiseen markkinatilanteeseen.

”Operatiivisen johdon ja hallituksen pitää tehdä sopeuttamistoimenpiteet niin nopeasti kuin pystyy riippumatta muista aikatauluista”, sanoo Tarvainen.

Hallituksen puheenjohtajan Mika Kettulan mukaan päätös 120 henkilön vähentämisestä konsernin palkkalistoilta on ollut konsernin hallitukselle erittäin raskas, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole ollut, kun töitä ei riitä ja yhtiön pitäisi toimia kannattavasti.

Jotin yt-neuvottelut alkavat ensi maanantaina. Suomessa neuvottelut koskevat Oulunsalossa, Salossa ja Vantaalla yhteensä noin 80 henkilöä ja kaikkia henkilöstöryhmiä. Ulkomailla henkilöstöä vähennetään 40 henkilöllä.

Yhtiö hakee sopeuttamistoimilla noin 700 000 euron kuukausisäästöjä ja vaikutuksien odotetaan näkyvän yhtiön tulosluvuilla jo toisella vuosineljänneksellä.

Jotin pääluottamusmies Hannu Kurkela on muiden jottilaisten tavoin allapäin maanantain vähennystiedoista, sillä työntekijät olisivat toivoneet viime kevään leikkausten riittäneen.

”Kylmä totuus on se, ettei töitä ole. Olen ollut yhtiössä töissä vuodesta 1993 ja tiedän historian ja nähnyt toimintaa ja uskon, että yhtiön liikeidea on perustaltaan kunnossa. Me pystyisimme vastaamaan niihin vaateisiin, mitä maailmalta tulee, mutta maailmanmarkkinatilanne on vain tällä hetkellä sellainen, ettei töitä ole”, Kurkela harmittelee.

”Vaikka nyt on vaikeaa, niin minäkin uskon, ettemme ole pitkällä tähtäimellä laskevalla toimialalla”, Tarvainen vakuuttaa.

”Uskomme vahvasti siihen, että meidän markkinaosaaminen on kaikesta huolimatta ennallaan”, Kettula jatkaa.

Kuluva vuosi ydinliiketoimintaa

Jotin liikevaihto aleni koko viime vuoden ja jäi lähes puoleen vuoden 2000 luvuista. 76,1 miljoonan euron liikevaihdolla yhtiö teki viime vuonna 15,8 miljoonan euron suuruisen liiketappion, kun edellisvuonna 140,1 miljoonan euron suuruinen liikevaihto toi liikevoittoa 14,1 miljoonaa euroa.

Yhtiö vähensi pitkin viime vuotta työntekijämääräänsä, mutta kun loppuvuosi ei tuonut parannusta markkinatilanteeseen ja alkuvuosikin näyttää tällä hetkellä synkältä, ovat edessä uudet leikkaukset.

”Markkinanäkymät ovat edelleen epävarmat ja vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksen arvioidaan jäävän alhaisemmaksi kuin vuoden 2001 viimeisellä neljänneksellä”, Tarvainen kiteyttää nykykinatilanteen.

Tarvaisen mukaan Jot vastaa tiukentuneeseen markkinatilanteeseen paitsi väkeä vähentämällä myös yhtiön toimintapolitiikkaa tarkistamalla.

”Kuluvan tilikauden aikana yhtiö tulee keskittymään perusliiketoimintansa kehittämiseen ja tulemme saattamaan toiminnot sille tasolle, että pystymme toimimaan myös kannattavasti”, Tarvainen toteaa.

Yhtiön ydintoimintoja ovat perinteinen teollisuuden tuotantolinjojen valmistaminen ja uudempana osakokoonpano- ja komponenttivalmistus eli CMS-liiketoiminta.

”CMS-toiminta oli itse asiassa viime vuoden valopilkkuja ja sen kehittyminen on vastannut odotuksia”, Tarvainen kertoo.

CMS:llä on mennyt sen verran hyvin, että sen noin 100 työntekijää yt-neuvottelut eivät koske.

Sen sijaan suurilla odotuksilla yhtiössä kehitetty foto-optisten komponenttien valmistus ei ainakaan vielä ole osoittautumassa yhtiön tulevaksi kultakaivokseksi.

”Liiketoimintaa koskeva selvitystyö on nyt saatettu päätökseen mutta mahdolliset investointipäätökset siirtyvät tulevaisuuteen. Foto-optisten tuotteiden valmistus vaatii investointeja ja jossain vaiheessa se tuo liikevaihtoa, mutta se ei ole lyhyellä tähtäimellä mikään ratkaisu.”, Tarvainen kertoo.

Myyntiponnisteluja lisätään

Tarvaisen mukaan Jot ei vastaa vaikeutuneeseen markkinatilanteeseen pelkästään leikkaamalla vaan myös lisäämällä etenkin myyntiponnisteluja.

Jot yhdistää Pohjoismaat ja Euroopan yhdeksi myyntialueeksi, jonka aluepäälliköksi on nimitetty Timo Jauhiainen. Amerikan aluepäälliköksi on nimitetty Jari Lotvonen, Aasian aluepäällikkönä jatkaa Jorma Venäläinen.

Myös yhtiön johtoryhmää vahvistetaan kolmella uudella jäsenellä eli myyntijohtajaksi nimitetyllä Juha Reinikalla, kehitysjohtaja Pekka Pesosella sekä henkilöstöjohtaja, varatuomari Ritva-Liisa Niskasella.

Jotin hallituksen puheenjohtajan Mika Kettulan mukaan yhtiön uuden toimitusjohtajan haku jatkuu edelleen ja siihen saakka talousjohtaja Pertti Tarvainen toimii toimitusjohtajan tehtävässä.

Teijo Fabritius erosi Jotin toimitusjohtajan paikalta tammikuussa ja Tarvainen on hoitanut siitä asti toimitusjohtajan tehtäviä oman toimensa ohella.

pekka ala-aho

Toiveet ja todellisuus. Jotin pääluottamusmies Hannu Kurkela (oik.) olisi toivonut viime vuoden henkilöstövähennysten riittäneen. Myös toimitusjohtaja Pertti Tarvainen haluaisi vaihteeksi kertoa hyviä uutisia, mutta koko toimialan todellisuus on tällä hetkellä sellainen, ettei tulevaisuudesta pysty sanomaan yhtään mitään varmaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva