Kyyperheen kuolema vuoden luontokuvassa

STT

HELSINKI Tikkakoskelaisen Hannu Ahosen valokuva Ihmisen synnyttämät kyyt valittiin vuoden 2002 luontokuvaksi. Kuva esittää auton alle jäänyttä kyyemoa ja sen poikasia, jotka makaavat kuolleina tiellä.

Vuoden luontokuva on rohkea veto sekä kuvaajalta että tuomaristolta, arvioivat kilpailun järjestävän Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n edustajat.

”Ihmisen synnyttämät kyyt on poikkeuksellinen vuoden luontokuvien joukossa. Lähinnä siitä tulee mieleen vuoden 1994 luontokuva, Hannu Hutun Tehometsätalouden jäljet. Molemmat kuvat ovat kantaaottavia, symbolisia kertomuksia ihmisen ja luonnon suhteesta. Ne pysäyttävät meidät hetkeksi pohtimaan arvojamme ja luontomme tilaa - ne ovat enemmän kuin luontokuvia.”

Rukous Maaäidiltä

Vuoden luontokuvan ottanut Hannu Ahonen oli tulossa elo-syyskuun vaihteessa polkupyörällä kaupalta, kun hän näki kohteensa. Ensin hän ajatteli, ettei ota kuvaa käärmeistä lainkaan, mutta kävi kuitenkin hakemassa kameran kotoa. Sen jälkeen hän päätti ystävänsä kehotuksesta ottaa osaa kilpailuun.

Kuvalla on myös laajempaa symbolista merkitystä, sillä Ahosen mielestä siinä näkyy suoraan meidän aikamme ajankuva. Maailmalla koettiin pian kuvan oton jälkeen New Yorkin terrori-isku ja Afganistanin pommitukset alkoivat. Nämä tapaukset ovat kauhea osoitus siitä, miten ihminen voi unohtaa kaiken inhimillisyyden - äidit ja lapsetkin saattavat tuhoutua, millään ei tunnu olevan mitään väliä.

”Kuva on myös tavallaan rukous Maaäidiltä; se näyttää minkälaisia me olemme luontoa ja elämää kohtaan”, Hannu Ahonen pohtii.

Ahonen kertoo olevansa valokuvauksen harrastaja, ammatiltaan hän on puuseppä ja konservaattori. Parhaillaan hän tekee Jyväskylän yliopistolle pientä luontomuseota Jyväskylän harjulle. Se esittelee Keski-Suomessa asuvia eläimiä ja maisemia. Lisäksi tekeillä on mm. Kalevala-aiheinen valokuvanäyttely.

Ja sirkka soittaa Oulusta

Vuoden luontokuva -kilpailuun osallistui 1 932 kuvaa 324 kuvaajalta. Hannu Ahonen voitti yleisen sarjan ensimmäisen palkinnon. Toiselle sijalle tuli joensuulainen Jukka Silvennoinen.

Sommittelu- ja muoto -sarjan voitti Keijo Penttinen Jyväskylästä. Sarjan toinen palkinto meni samoin Jyväskylään Juho Rahkoselle.

Pohjoinen valo -sarjan voitti Seppo Kujanen Lahdesta, toiseksi tuli Kari Reponen Mikkelistä.

Ihminen ja luonto -sarjan voitti Ilkka Jaakola Oulusta, toinen oli Pentti Selin Uudestakaupungista. Ilkka Jaakola sai sirkkakuvastaan ... ja sirkka soittaa myös Luontokuva-akatemian lahjoittaman Kilpailun hauskin kuva -palkinnon.

Palkittujen kahdeksan kuvan lisäksi jaettiin 22 kunniamainintaa. Kuvista koottava näyttely kiertää tänä ja ensi vuonna eri puolilla Suomea.

Suosituimpia aiheita kilpailussa olivat maisemat ja linnut.

Ihmisen synnyttämät kyyt. Vuoden 2002 luontokuvaksi valittu Hannu Ahosen kuva.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva