Kirkkovaltuusto kiistää väitteen syrjinnästä

Pekka Mikkola

OULU Oulun seurakuntayhtymältä lähtee hiippakunnan tuomiokapituliin lausunto, jonka mukaan viime marraskuun yhtymäjohtajan valinnassa ei tapahtunut uskonnolliseen vakaumukseen perustuvaa syrjintää.

Valtuusto ratkaisi kantansa maanantaisessa kokouksessa äänestämällä. Äänestyksiä oli kaksi, koska valintapäätöksestä on tuomiokapituliin tehty kaksi valitusta, joihin kumpaankin piti ottaa kantaa.

Ensimmäisessä äänestyksessä asianajaja Mirja Latolan seurakuntayhtymän puolesta laatima lausunto hyväksyttiin numeroin 25-20, kahden äänestäessä tyhjää.

Toisessa äänestyksessä numerot olivat lausunnon hyväksymisen puolesta 25-19, kolme tyhjää.

Yhtymäjohtajan valinnasta valituksen ovat tehneet virantäytössä toiseksi jäänyt Oulunsalon sivistysjohtaja Markku Seppänen ja Oulun kirkkovaltuuston jäsen, rovasti Samuli Pentikäinen.

Nyt tuomiokapituliin lähtevät lausunnot pohjautuvat näkemykseen, jonka mukaan kumpikin loppusuoralla olleista hakijoista täytti viran kelpoisuusehdot ja muut valintakriteerit. Erityistä huomiota lausunnoissa kiinnitetään Kähkösen koulutukseen, jota luonnehditaan virkaan erittäin hyvin soveltuvaksi.

Lausuntojen mukaan pelkästään se seikka, että Seppäsen uskonnollisesta vakaumuksesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta virkatehtävien hoitamiseen on valintaprosessin aikana keskusteltu, ei ole riittävä näyttö syrjinnästä.

Yhteinen kirkkovaltuusto valitsi viime marraskuun 12. päivänä yhtymäjohtajan virkaan professori, kauppatieteiden tohtori Ilpo Kähkösen. Hän voitti kasvatustieteen lisensiaatti Seppäsen numeroin 28-23.

Tuomikapituliin jätettyjen valitusten mukaan virkaan selvästi ansioituneempi ja pätevämpi Seppänen tuli syrjityksi uskonnollisen vakaumuksensa, vanhoillislestadiolaisuuden takia.

Eriävä mielipide

Maanantain kokouksessa vastaehdotuksen tehnyt valtuutettu Rauni Nokela esitti, että tuomikapitulia pyydettäisiin kumoamaan valtuuston marraskuinen päätös. Kun Nokelan tekemä esitys ei tullut hyväksytyksi, hän ilmoitti, että valtuuston nyt tekemään päätökseen on tulossa eriävä mielipide.

Asian käsittelyssä tunnelmat kiihtyivät sen verran, että esimerkiksi Pentikäistä syytettiin valheen kirjoittamisesta lehteen. Tämä piti syytöstä loukkaavana ja saikin anteeksipyynnön.

Äänestykseen syntyi epätavallisia kiemuroita, kun hetkeä aiemmin toimitettu suljettu lippuäänestys tulkittiinkin esiin kaivetun kirkkojärjestyksen perusteella pätemättömäksi. Siksi päätettiin toimittaa kaksi julkista nimenhuutoäänestystä, jossa kanta sitten virallisesti ratkaistiin.

Salissa tehtiin myös esitys, että pätemättömäksi tulkitun lippuäänestyksen tulos pitäisi niin ikään kertoa julki. Tästäkin äänestettiin, nyt vuorostaan käsiä nostamalla. Lopputulos äänekkään päivittelyn säestämässä äänestyksessä oli, että suljetun lippuäänestyksen tulosta ei kerrottu.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva