Kärpät ajaa monitoimihallia

Oulun kaupungin panos maksaa rakennuskulut, seuran satsaus pitkä vuokraennakko

Kari Sankala

OULU Kaupunginvaltuuston poliittisten ryhmien puheenjohtajat saivat maanantaina kuulla Oulun Kärppien näkemyksen Oulun jäähallivaihtoehdoista. Kärpät oli tuonut tilaisuuteen vetonaulaksi jokeripomo Harry Harkimon.

Kärppien viesti oli selvä. Seura haluaa Raksilaan uuden monitoimihallin. Jos se ei toteudu, niin Raksilan halliin on syytä tehdä ainoastaan kevyt peruskorjaus eikä raskasta ja kallista saneerausta. Viimeisin, vertailuissa mukana ollut vaihtoehto ei kärppäläisiä kiinnosta.

Toinen selkeä viesti koski monitoimihallin rakentamisen rahoitusta. Kärpät on valmis toimimaan hallin rakennuttajayhtiössä, mutta varsinaiset rakennuskulut maksaisi Oulun kaupunki.

Kärppien lupaama 5 miljoonan euron (30 miljoonan markan) panostus hoituisi niin, että seuran kautta järjestettäisiin uuden monitoimihallin kärppävetoinen käyttäjäyhtiö, joka maksaisi ennakkovuokrana tuon 5 miljoonaa euroa 10-15 vuoden käyttöoikeudesta monitoimihalliin.

Kyseisen ajan Kärpät olisi kuin monitoimihallin omistaja ja vastaisi hallin pyörityksestä sekä käyttömenoista, jotka eivät tulisi näin todellisen omistajan eli kaupungin maksettavaksi. Toisaalta ei hallin tuottojakaan näkyisi kaupungin kassassa.

Oulun Kärpät Oy:n puheenjohtaja Seppo Arponen sanoo, että Kärpät on halukas olemaan mukana rakentamassa uutta monitoimihallia. Kärppien hallituksen jäsen Veikko Lesonen ei ainakaan ole lähdössä suoraan rahoittamaan monitoimihallia, vaan olisi kanavoimassa Head Invest Oy:nsä rahaa halliin Kärppien kautta ostamalla useammalla miljoonalla markalla aitioita ja klubituoleja.

Ryhmäpuheenjohtajien mukaan Lesonen olisi valmis vuokraamaan suunnitellusta 50 aitiosta viisi. Yhden aition hinnaksi oli mainittu 84 000 euroa (500 000 markkaa). Lisäksi Kärpät suunnittelee vuokraavansa halliin sidosryhmille 700 klubituolia.

Uusi näkökulma

Kärppien panoksesta 5 miljoonasta eurosta on julkisuudessa tähän saakka ollut käytettävissä epätarkkaa tietoa. Puhuttu rahoitusosuus täsmentyi maanantaina kaupunginhallituksen kokoushuoneessa vuokraennakoksi.

Monitoimihalliasiassa esittelyvastuussa oleva apulaiskaupunginjohtaja Silja Hiironniemi saattoi yllättyä täsmennettyä rahoitusmallia, sillä hän totesi heti tilaisuuden jälkeen: ”Älä kysy mitään. Minä en pysty kommentoimaan.”

Halliasian on odotettu tulevan kaupunginhallituksen käsittelyyn helmikuun lopulla ja kaupunginvaltuustoon maalis-huhtikuussa. Joka tapauksessa kaupunginhallitus käy ensin tutustumassa monitoimihalleihin Espoossa ja Helsingissä sekä Tampereen korjattuun jäähalliin ensi viikon torstaina.

Hiironniemi odottaa saavansa halliasiaan vielä puuttuvia selvityksiä ennen kuin hän vie asian kaupunginhallitukseen. Onko aika sitten helmikuussa vai vasta maaliskuun puolella, sitä Hiironniemi ei voi vielä kertoa.

Poliitikot epävarmoja

Poliittisesti monitoimihalli on arka. Niinpä valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät ota tässä yhteydessä tiukkoja kantoja puolesta eikä vastaan, vaan kaikki kaipaavat edelleen lisäselvityksiä ja odottavat Hiironniemen seuraavaa siirtoa.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Keräsen mielestä Kärppien mukaantulo ei ole oikeastaan pääomasijoitus halliin vaan vuokraennakko. Niinpä rahoituskuvioon tuli uusi näkökulma, jota ryhmä joutuu pohtimaan. Ryhmä on saanut jo aiemmin tietoa Raksilan hallin muuttamisesta monitoimihalliksi, liikuntaviraston näkemyksen ja hallityöryhmän näkemyksen. ”Selvitystyö jatkuu.”

Myös kristillisdemokraattien Marja-Leena Kemppainen katsoo, että Kärppien satsaus on vuokraennakko. ”He vastaisivat hallin toiminnasta ainakin 10 vuotta. Tähän liittyy isoja kysymysmerkkejä.”

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Karjula henkilökohtaisesti suhtautuu varovaisen myönteisesti uuteen monitoimihalliin. Kaupunki pääsisi kertainvestoinnilla eikä operaattorikuluja syntyisi. Karjula oli tyytyväinen Harkimon tilaisuuteen tuomaan tieto-taitoon. ”Oulussa on turha lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta. Vuodessa riittäisi 60-70 tilaisuutta, joista puolet järjestäisi Kärpät.” Karjula kokee uuden monitoimihallin lisäävän Oulun vetovoimaisuutta.

Vasemmistoliiton Raimo Järvenpää sanoo valtuustoryhmänsä ottavan halliasiat keskusteluun ensimmäisen kerran vasta kaupunginhallituksen etelän matkan jälkeen. Järvenpää on epäilevällä kannalla päätöksenteon suhteen, sillä hänen mielestään yli 17 miljoonan euron (100 miljoonan markan) kuntatalouden ratkaisuja ei voi tehdä äänestäen vaan sopien.

Kokoomuksen Ulla Hilmola kaipaa monitoimihalliin näkemyksiä myös muilta oululaisilta jääurheiluseuroilta - taitoluistelijoilta, pikaluistelijoilta, jääpalloilijoilta ja kaukalopalloilijoilta.

Kokoomuksessa hallikysymykset tulevat esille seuraavan valtuustokokouksen edellä olevassa ryhmäkokouksessa 25. helmikuuta. Hilmola arvelee ryhmässään olevan monenlaisia näkemyksiä. ”Mistä löytyy yleisö kannattavaan monitoimihalliin”, Hilmolakin miettii.

Vihreiden Taina Pitkänen-Koli korostaa päättäjien valintatilannetta. Omasta ryhmästään Pitkänen-Koli sanoo monien olevan sitä mieltä, että Raksilan hallin kevyt saneeraus riittäisi. ”Tilanne on ongelmallinen. Paljonko meillä on mahdollisuuksia satsata pääosin kilpaurheilun tarpeisiin, kun Raattikin kaipaa remonttia. Minä olen aivan hengästynyt.” Pitkänen-Koli itse varoo joutumasta mammuttimaiseen kilpailuhysteriaan.

Sitoutumattomien Lyly Rajala sanoo kolmen hengen ryhmän olevan monitoimihallille myötämielinen. Kärppien tarjouksessa Rajalan mielestä on se hyvä puoli, ettei kaupungin talousarvion rasitteeksi tule areenasta käyttömenoja ainakaan vuosiin.

Raksilan uuden monitoimihallin kustannuksiksi laskettiin joulukuussa liikennejärjestelyineen noin 22 miljoonaa euroa (129 miljoonaa markkaa) ja Raksilan jäähallin perusteellisen korjauksen hinnaksi 19 miljoonaa euroa (113 miljoonaa markkaa). Raksilan hallin tekninen korjaus lämpimäksi halliksi maksaisi 8 miljoonaa euroa (47 miljoonaa markkaa). Valtionosuutta on arvioitu saatavan eri vaihtoehdosta riippuen 330 000 eurosta (2 miljoonasta markasta) 840 000 euroon (5 miljoonaan markkaan).

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva