Riihi-säätiöltä oikaisuvaatimus

Jari Niemi

OULU Riihi-säätiön hallitus on jättänyt Valtion asuntorahastolle (ARA) oikaisuvaatimuksen tämän päätöksestä poistaa säätiöltä yleishyödyllisen yhteisön asema.

Aran johtokunnan päätös ei ole Riihi-säätiön hallituksen puheenjohtajan Toivo J. Kannisen mielestä asianmukainen ja hyvän hallinnon yleisiin periaatteisiin nojautuva, vaan yksipuolinen ja loukkaava.

”Siksi päätös tulee kumota ja poistaa sekä ennenaikaisena että täysin perusteettomana”, Kanninen toteaa.

Riihi-säätiön hallitus pitää mahdottomana ajatuksena sitä, että kaikkiaan 11 merkittävän kiinteistökohteen rakennuttaminen ja toteuttaminen voisi tapahtua lakien vastaisesti taikka viranomaisten päätöksiä uhmaten ja tietoisesti rikkoen.

Lisäksi Aran päätöksen perusteluissa ei ole Kannisen mukaan mitenkään yksilöity rakennuttamisessa ja hallinnossa moitittaviksi esitettyjä asioita.

”Aran päätöksen oikeudellisina perusteina viitataan aravalain ja korkotukilain eräisiin säännöksiin, mutta niistä ei ole kuitenkaan saatavissa mitään johtoa sellaisiin erityisiin perusteisiin tai tosiasiallisiin toimiin, jotka antaisivat säätiölle tai kenellekään muullekaan mahdollisuutta vastata syytöksiin taikka mahdollisuutta esittää vastaperusteita tai todistelua tapahtunutta perustamista vastaan”, sanoo Toivo J. Kanninen.

Omaa latuaan

Aran ylijohtajan Teuvo Ijäksen mielestä Riihi-säätiön hallitus pyytää Araa kumoamaan tehdyn päätöksen jokseenkin samoilla perusteilla, mitä se on aikaisemmin julkisuudessa esittänyt.

”Säätiön mielestä se ei ole syyllistynyt niin vakaviin väärinkäytöksiin, että yleishyödyllisen yhteisön asema voitaisiin siltä viedä. Katsomme, antaako oikaisuvaatimus aihetta mihinkään. Lupaan sille kuitenkin asiallisen käsittelyn”, sanoo Ijäs.

Ara on sulkenut päätöksensä perusteella Riihi-säätiön rahahanat. Säätiö ei voi saada uusia arava- ja korkotukilainoja, mutta asiakassuhde säätiöön jatkuu jo myönnettyjen lainojen osalta. Niiden yhteissumma on 26,4 miljoonaa euroa (157 miljoonaa markkaa).

Ylijohtaja Teuvo Ijäs ennakoi, että Aran johtokunta tutkii oikaisuvaatimuksen pikaisesti eli se ei jää patentti- ja rekisterihallituksen tavoin odottamaan keskusrikospoliisin ja verottajan tutkimusten edistymistä. ”Nämä ovat eri prosesseja. Rikostutkimuksen osalta meille riittää se, että Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi sen jättämisen tarpeelliseksi.”

Aran oikaisuvaatimuksen käsittelyssä tekemästä päätöksestä voi valittaa Oulun hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Patentti- ja rekisterihallituksessa on valmistauduttu kanteen jättämiseen Oulun käräjäoikeuteen asiassa. Patentti- ja rekisterihallitus valvoo Suomessa säätiölain nojalla säätiöiden toimintaa ja se voi kanteella vaatia Riihi-säätiön hallituksen erottamista käräjäoikeudessa.

Ara on käynyt säätiön uudesta isännyydestä alustavia neuvotteluja myös Oulun kaupungin asuntoyhtiöiden kanssa. Ara ei ole koskaan aiemmin poistanut yleishyödyllisen yhteisön asemaa asiakkailtaan. Niitä on noin 400, joista valtaosa on pieniä, muun muassa säätiöitä ja vanhustenkotiyhdistyksiä. Määrällisesti eniten asuntoja on VVO-Yhtymällä ja Sato-Yhtymällä. Kuntaomisteiset yhteisöt eivät kuulu Aran valvontaan.

Riihi-säätiön hallitukseen kuuluivat vuonna 2000 Toivo J. Kanninen, Santeri Kanninen, Seppo Jokisaari, Erkki Lähde ja Eila Mosorin. Jokisaari jätti hallituksen vuoden 2000 lopulla. Tilinpäätöksen allekirjoittivat heidän lisäkseen tilintarkastajat Risto Ekholm ja Reijo Karppinen.

Esille Asrassakin

Riihi-säätiön asema horjuu myös Asuntokiinteistö- ja rakennuttajaliitossa Asrassa, jonka jäseneksi se hyväksyttiin viime kesänä. Toiminnanjohtaja Timo Heinonen kertoo, että erottaminen on esillä yhdistyksen torstain kokouksessa.

Asraan kuuluu yli 60 prosenttia arava- ja korkotukilainoja saavista yleishyödyllisistä yhteisöistä ja kuntien omistamista yhtiöistä. Se hoitaa normaalia edunvalvontatyötä. Parhaillaan yhdistys neuvottelee valtion kanssa muun muassa yhtenäislainan uudistamisesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva