Harkimo rummuttaa Oulun areenan puolesta

Jouko Vuorjoki

HELSINKI ”Eikö se ole ikivanha, ja eihän vanhan hallin isossa remontissa ole mitään järkeä.”

Näin ajattelee jokeripomo Harry Harkimo Raksilan legendaarisesta jäähallista, joka valmistui 27 vuotta sitten 1975.

Harkimo pistäytyy tänään maanantaina Oulussa kaupungin päättäjien kutsumana. Kaupungintalolla pidettävään tilaisuuteen, jossa keskustellaan areenan rakentamisesta, osallistuu myös Kärppien johto.

Harkimo tulee Ouluun johtamansa yhtiön JHC Arena Holding Oy:n nimissä. Harkimo toimii tässä vaiheessa Oulun areenahankkeessa asiantuntijana ja myöhemmässä vaiheessa mahdollisesti virallisena konsulttina.

Jos uuden areenan rakentaminen on Harkimon uskosta kiinni, Raksilaan nousee lähivuosina komea monitoimihalli.

”Se on realistinen hanke. Meidän yhtiömme voi rakentaa paketin, joka toimii taloudellisesti”, Harkimo vakuuttaa.

Hänen neuvoillaan suunnittelussa ja toteuttamisessa voidaan säästää pitkä penni, sillä jokeripomoa pidetään Euroopan mittakaavassa areenoiden asiantuntijana numero yksi.

Harkimon mielestä vanhan korjaamisen ja uuden rakentamisen kustannuksissa ero on pieni, mutta tulovirrassa suuri.

”Uusi areena on toimiva bisnes”, Harkimo vakuuttaa.

Harkimo pysyy optimistisena, vaikka Turun ja Espoon areenoilla on suuria vaikeuksia päästä plusmerkkiseen tilinpäätökseen.

”Ei niitä voi verrata Oulun projektiin. Niiden systeemi on rakennettu väärin.”

Harkimo näkee oman areenansa ja Oulun areenan välille suurta synergiaa. Turun ja Espoon suuntaan yhteistyö ontuu, koska ne mielletään maantieteellisten syiden vuoksi kilpailijaksi.

”Meidän areenan suuret tapahtumat ja konsertit voidaan viedä myös Ouluun. Ei tietenkään kaikki, mutta monet”, Harkimo visioi.

Harkimo ei maksa, vaan auttaa

Oulun areenahankkeen rahoituksesta Harkimo vaikenee.

”Se ei ole minun asiani kommentoida. Yleensäkin Oulun areenan julkisuuskuva ja tiedottaminen eivät kuulu minulle”, Harkimo painottaa.

Oulun areenan hinnasta liikkuu erilaisia arvioita, mutta haarukka sijoittuu 20-25 miljoonan euron (120-150 milj. mk) väliin. Kärpät on luvannut hankkia rahoituksesta viisi miljoonaa euroa ja kulttuuriministeriöstä on tiettävästi tulossa jopa kaksi miljoona euroa. Loppuosa jää kaupungin maksettavaksi.

Omia rahojaan Harkimo ei aio ojentaa.

”Minä vain autan - en maksa.”

Raksilan halli alkaa olla vanha

Oulun areenaa on suunniteltu noin 8000 katsojalle. Yhtenä esikuvana on Tallinnan Saku-halli, jossa JHC Arena Holding on toiminut konsulttina.

Eräiden laskelmien mukaan Oulun konseptissa pitäisi olla tapahtumia 60-70 vuodessa eli noin joka viides päivä. Helsingissä yhtälö toimii, sillä jääkiekon lisäksi pääkaupungin komeimmassa areenassa järjestetään yritystilaisuuksia, konsertteja, musikaaleja, oopperaa, karting-ajoja, ratsastuskilpailuja, messuja jne.

Lähes 30 vuotta sitten Raksilan hallia koskeva päätös oli aikaansa edellä, ja ratkaisuna viisas. Riittävän suureksi rakennettu halli on palvellut käyttäjiä hyvin aina näihin päiviin saakka, mutta alkaa olla ainakin liigatasolle sangen vanhanaikainen.

Lopullisen päätöksen Oulun areenan rakentamisesta - tai rakentamatta jättämisestä - tekee kaupunginvaltuusto.

Köln ja Hannover tappiollisia

Harkimo puhuu asiantuntijan suulla. Eurooppaan on noussut viimeisen viiden vuoden aikana vain kolme suurta areenaa, joista vain hänen junailemansa Helsingin Areena on tulorakenteeltaan toimiva.

”Köln ja Hannover tekevät roimasti tappiota”, tietää Harkimo, jolla ei ole näiden hallien suunnittelun ja toteuttamisen kanssa mitään tekemistä.

”Hannoverista puuttuvat ravintolatilat, ja Kölnissä on liikaa vakituista henkilökuntaa”, hän jatkaa.

Harkimon on helppo sanoa, että hänen hallinsa on paras. Se rakennettiin huippuvauhtia 1.3. 1996 - 11.4. 1997 ja valmistui juuri jääkiekon MM-kisojen alla keväällä 1997. Se toimii MM-kisojen päänäyttämönä myös 2003.

”Jos Oulun rakentamisessa pidetään vauhtia, se on suunnitelman aloittamisesta valmiiksi areenaksi kahden vuoden juttu - jos rakennuslupa on kunnossa”, Harkimo arvioi.

Näin ollen halli voisi aikaisintaan koreilla valmiina syksyllä 2004. Harkimo näkee, että Kärpille uusi areena on tulevaisuuden kannalta tärkeä.

”Kärppien on vaikea pitää buumia yllä vanhassa hallissa. Jokereilla oli näitä vaikeuksia Nordenskjöldinkadulla, mutta uusi areena puhalsi liekkiin lisää tulta”, Harkimo sanoo.

Lämpimät suhteet Kärppiin

Harkimo myöntää, että hänellä on Kärppiin muita liigajoukkueita lämpimämmät suhteet.

”Siellä on seurajohdossa paljon järkeviä ihmisiä.”

Vuoden takainen Jokerien katkera välierätappio ei nostanut osapuolten välille närää.

”Pelejä voitetaan ja hävitään. Ei niillä ole ihmissuhteisiin mitään vaikutusta”, Harkimo valistaa.

Uusia halleja voi nousta tiheään

Vanhalla mantereella areenarakentaminen on kovasti jälkijunassa verrattuna Pohjois-Amerikkaan, minne on pystytetty viimeisen viiden vuoden aikana 150 suurta monitoimihallia.

Helsingin Areenan lisäksi Harkimon yhtiö omistaa monitoimihallin Hampurissa.

”Tällä viikolla voin julkistaa kaksi meidän omaa areenahankettamme Saksassa, joka on bisneksen kannalta otollinen maaperä. Siellä on paljon ihmisiä ja vähän halleja.”

Näiden kahden hallin lisäksi JHC Arena Holding Oy konsultoi viittä projektia Keski-Euroopassa. Harkimo uskoo, että tällä vuosikymmenellä Eurooppaan nousee parikymmentä monitoimihallia lisää.

”Ainakin 2012 kesäolympialaisia hakevat kaupungit ovat hyvin kiinnostuneita meidän yhtiömme palveluksista.”

Areenabisnes on Harkimolle nykyään täysipäiväistä työtä - ollut sitä jo kaksi vuotta, kun JHC Arena Holding Oy perustettiin.

”Jokerit ja areenabisnes kulkevat käsikädessä. Molemmat ovat minulle yhtä tärkeitä.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva