Vauvaakin voi laulattaa

Valtakunnallinen Suzukileiri Raahessa

Anne Helaakoski

RAAHE Vaikka kaunis lauluääni on lahja, jokainen voi oppia laulamaan. Harrastus ei myöskään ole iästä kiinni, toteaa laulunopettaja, musiikin lisensiaatti Päivi Kukkamäki. Laulamista voi opetella kirjaimellisesti kohdusta saakka.

Suomen Suzukiyhdistyksen valtakunnallisella talvileirillä opettanut Kukkamäki on laulusuzukimenetelmän uranuurtaja. Leiri juhlisti raahelaisen suzuki-toiminnan 15. vuotta.

Laulusuzuki perustuu tohtori Shinichi Suzukin luomaan menetelmään ja noudattaa sen perusajatuksia. Kukkamäki on kehittänyt laulusuzukia puolentoista vuosikymmenen ajan.

Kukkamäki opiskeli suzuki-menetelmää ensimmäisen kerran Japanissa vuonna 1986. Idea laulunopetukseen tuli Kukkamäen aviomieheltä, joka ihmetteli, miksei odottavia äitejä voisi opettaa suzuki-menetelmällä.

”Keskustelin tohtori Suzukin ja hänen vaimonsa, saksalaisen laulajattaren Waltraud Suzukin kanssa ja varsinkin rouva Suzukista laulunopetuksen aloittaminen oli tärkeää. Palattuani Suomeen aloin kehittää menetelmää Sibelius-Akatemiassa osana tohtorin tutkintoani.”

Kehitystyö on ollut pitkäaikainen prosessi. Odotusaikana aloittaneet lapset ovat nyt 14-vuotiaita. Kukkamäen tohtorinväitös valmistunee keväällä.

Laulu luo turvallisuutta

Laulusuzuki on levinnyt 15 eri maahan. Menetelmä ei ole kuitenkaan kovin tunnettu. Kukkamäki on tarkoituksella pitänyt matalaa profiilia kehitystyön ajan.

Laulusuzukin voi aloittaa neljännellä raskauskuukaudella. Pieni ryhmä odottavia äitejä kootaan tunneille ja heille opetetaan samoja harjoituksia ja lauluja kuin myöhemmin lapsille. Opetukseen kuuluu hengitys-, ryhti-, artikulaatio-, fonaatio- ja resonaatioharjoituksia. Lapsia opetetaan ensin leikin varjolla.

”Äidit kertovat, että vauvat tunnistavat heille odotusaikana lauletut laulut ja lakkaavat itkemästä. Laulaminen on hyvä väline luoda lapsen ja vanhempien välille lämmin, luottamuksellinen suhde. On hyvä perusta koko elämälle, että äiti laulaa lapselle.”

Tuiki, tuiki tähtöstä vauvoille opettaessaan uranuurtajalla on kädessään tähtihansikkaat.

Kukkamäki kuvailee laulusuzukia yhdeksi uudeksi tavaksi harrastaa musiikkia. Se sopii perheelle, jolla on aikaa olla yhdessä lapsen kanssa. Myöhemmin, lapsen vartuttua, vanhemmat siirtyvät taustalle kannustamaan, jotta laulusta tulee lapsen oma harrastus.

Anne Helaakoski

Viuluviikarit. Suzukitalvileirillä harjoiteltiin viulunsoittoa muun muassa JPP-yhtyeestä tutun Mauno Järvelän johdatuksella.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva