Tuhlaajapojan odotettu paluu

Ahde herättää demareissa ristiriitaisia tunteita

Mirja Niemitalo

OULU SDP:n kenttäväen keskuudessa käydään kuumana, kun Oulun suuri poika, Matti Ahde on palaamassa takaisin parrasvaloihin eduskuntavaalien avulla. Ahde panttaa vielä kantansa julkistamista, mutta piiritoimisto on jo laatinut kiertueen helmikuista maakuntakierrosta varten.

Se onkin herättänyt kummastusta, sillä kaikki demarit eivät pidä velvollisuutenaan tehdä vaalityötä henkilölle, jota eivät kannata. Mikään puolueyhdistys ei toistaiseksi ole esittänyt Ahdetta ehdolle.

Seksuaalisten ahdisteluepäilyjen takia potkut Veikkauksen toimitusjohtajan tehtävistä saanut Ahde herättää ristiriitaisia tunteita jäsenistön keskuudessa. Vanhat tukijat ovat innoissaan, mutta vanhat vastustajat ovat tyrmistyneitä.

Vanhojen piiriä jäytävien jakolinjojen pelätään heräävän henkiin. Samalla ihmetellään Ahteen motiiveja. Ahteen charmin ulottumattomissa olevat kysyvät, onko politiikasta tullut paikka, josta epäonnistumisen jälkeen ponnistetaan takaisin.

Käpälöinti vainoaa

Ahde ei jätä ketään kylmäksi ja molemmista leireistä arvioidaan, että Ahteen tulo vireyttää kampanjaa ja nostaa äänestysprosenttia. Vankimmat tutkijat uskovat lisäksi, että Ahde on viaton uhri, joka joutui Veikkauksessa ajojahdin kohteeksi.

”Ilmassa oli pitkästä aikaa latausta”, arvioi demaripiirin toiminnanjohtaja Jyrki Pohjola viikon takaisesta vaaliseminaarista, jossa Ahde otti ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen tuntumaa demarikenttään.

Haukiputaan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Pentti Lahdensivu arvioi Ahteen haistelevan tarkkaan, ennen kuin tekee päätöksensä.

Lahdensivu ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa puoleen tai toiseen Ahteen ehdokkuudesta. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että Ahteen ehdokkuus nostaa väistämättä pintaan Veikkauksen viimekeväiset tapahtumat.

”Se on selvää, että niiden asioiden kanssa on siinä vaiheessa pärjättävä”, hän toteaa.

Väitteet seksuaalisesta ahdistelusta voivat Lahdensivun mukaan arveluttaa varsinkin niitä, jotka miettivät SDP:n äänestämistä.

”Asia jäi enemmän tai vähemmän ilmaan. Se jätti paljon kysymyksiä, jotka askarruttavat ihmisiä ja se pyörii ilmassa”, hän toteaa.

Lahdensivu arvioi, että Veikkauksen tapahtumat ruoditaan vielä tarkkaan.

”Julkisuuteen hän pääsee, mutta saako myönteistä julkisuutta, se on toinen asia”, Lahdensivu toteaa.

Lahdensivu muistuttaa, että kansan sympatia voi olla ennakoimatonta. Hän viittaa keskustan entiseen kansanedustaja Kauko Juhantaloon, joka valtakunnanoikeuden tuomiosta huolimatta äänestettiin takaisin eduskuntaan.

Kempeleen sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu Jouko Etelä iloitsee Ahteen paluuaikeista. Etelä arvioi, että Ahde otetaan myönteisesti vastaan.

Tapahtumat Veikkauksen toimitusjohtajauran loppuvaiheessa tuovat Ahteelle vain lisää myötätuntoa. Etelä ei usko, että Ahde on syyllistynyt sopimattomaan käytökseen.

”Läpimenomahdollisuudet ovat hyvät ja hän tulee täyttämään Tapio Karjalaisen paikan”, Etelä toteaa.

Oululainen kaupunginvaltuutettu ex-kansanedustaja Tuija Pohjola on vakuuttunut, että Ahteen tulo vireyttäisi äänestysaktiivisuutta. Hän muistuttaa, että viimeksi kolmas paikka jäi vain 600 äänen päähän.

”Yhtään ääntä ei kuitenkaan jaeta kuin vasta vaaliuurnalla”, Pohjola muistuttaa.

Kuka Matti Ahde?

Tuija Pohjola arvioi, että Oulun seudulle muuttaneille uusille ihmisille Matti Ahteen nimi ei välttämättä sano mitään. Nuoren polven kaupunginvaltuutettu Tytti Tuppurainen Oulusta sanookin, että Ahde on hänelle pelkkä mediailmiö, joka nousi esiin Veikkauksen skandaalin myötä.

”Hän näyttää kuitenkin olleen varsinainen tapaus jo alkumetreiltä, joviaali, lähellä tavallista kansaa ja työläistaustainen demari”, Tuppurainen listaa.

Tuppurainen kertoo, ettei ole koskaan tavannut Ahdetta. Silti Tuppuraisen mukaan on vaikea pysytellä syrjässä vanhoista jakolinjoista, sillä Ahde herättää demariväessä tunteita puolesta ja vastaan. Jopa niin paljon, että monet varovat ottamasta kantaa potkuihin liittyvään skandaaliin.

Tuppuraisen mukaan Ahteen käpälöintitapaus on kuitenkin asia, joka päätyy oikeustieteen ja naistutkimuksen oppikirjoihin.

Tuppurainen kysyy, mitkä ovat Ahteen motiivit asettua ehdolle kaiken jälkeen.

”Mitä hän tavoittelee asettautumalla vaaleissa ihmisten punnittavaksi etenkin, kun niin pitkä ura on jo takana”, Tuppurainen pohtii.

arkisto

Uusi tuleminen. Osa vanhemmasta demariväestä ihailee varauksetta Matti Ahdetta. Nuoremmat eivät tunnista ilmiötä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva