Pohjoissuomalaiset opiskelijat juhlivat Helsingissä

Antti Ervasti

OULU Pohjois-pohjalainen osakunta vietti lauantaina 95-vuotisjuhlaansa pohjanmaalaisten opiskelijoiden nimikkotalossa, Ostrobotniassa Helsingissä. Osakunta on Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista tulevien Helsingissä opiskelevien järjestö, jonka tavoite on tukea 400 jäsentään taloudellisesti ja järjestää sosiaalista toimintaa.

Suomussalmelaissyntyinen osakuntalainen Heikki Seppänen kertoo, että osakunnalla on 300 asuntoa, joita se järjestää jäsenilleen vuokralle edullisella hinnalla. Osakunta järjestää omassa ravintolassaan edullisia opiskelijalounaita.

Toiminta vaikuttaa melko laajalta liiketoiminnalta. Seppänen korostaa, että kaikki tuotto, mitä ravintola-, kiinteistö- ja sijoitustoiminnasta saadaan, menee ylioppilaiden sosiaalisen aseman parantamiseen.

Pohjois-pohjalainen osakunta pitää yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liittojen kanssa. Paraikaa osakunnan Kainuun kerholla on Kainuun liiton kanssa menossa projekti, jossa maakunnasta tiedotetaan valmistuville alueen työpaikoista ja pyritään saamaan ihmisiä näin palaamaan kotiseudulleen.

Osakunta jakaa vuosittain muutaman tuhannen markan stipendejä yli kymmenelle opiskelijalle vuosittain. Osakunnalla on myös oma kirjasto.

Merkittävä toimintamuoto on jokavuotiset retket osakunnan jäsenten kotiseuduille. Toissa vuonna väki vieraili Rovaniemellä, viime vuonna Kuusamossa.

Vaikka osakunnan nimi viittaa Pohjois-Pohjanmaahan, siihen kuuluvat myös lappilaiset ylioppilaat.

Vuosisadan alussa kaikki pohjanmaalaiset ja lappilaiset kuuluivat samaan osakuntaan. Sittemmin Vaasan läänin ja Etelä-Pohjanmaan ylioppilaat eriytyivät omiksi osuuskunnikseen muun muassa kieli- ja puoluekysymysten takia. Pohjois-pohjalainen osakunta omistaa nykyisin Ostrobotnian talon yhdessä Etelä-pohjalaisen osakunnan ja Wasa Nation -osakunnan kanssa.

Pohjois-pohjalaiseen osakuntaan ovat kuuluneet muun muassa Urho Kekkonen, Hannele Pokka, Esko Ollila ja Jukka Kajava.

Lauantaina Pohjois-pohjalainen osakunta juhli paljastamalla muotokuvan haapajärveläissyntyisestä kaupunkineuvos Veikko Lopesta, joka on osakunnan kunniajäsen ja melkein päivälleen saman ikäinen kuin osakunta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva