Ekonomit nostavat profiiliansa

Imagokampanjalla houkutellaan alan opintoihin soveltuvinta opiskelija-ainesta

Vesa Kärki

OULU Suomen Ekonomiliiton helmikuun alussa käynnistämä ekonomikoulutuksen imagokampanja hakee muun muassa elokuvamainosten, internetsivujen ja lehti-ilmoitusten tuella alan oppilaitoksiin ”soveltuvinta” opiskelija-ainesta.

Liton toimitusjohtajan Markku von Hertzenin mukaan kyse ei ole siitä, että tulevista ekonomeista olisi jatkossa pula vaan vanhojen ja aikansa eläneiden ammattikuvien uudistamisesta.

”On olemassa paljon hyviä monipuolisesti lahjakkaita nuoria, joilla on puutteelliset tiedot siitä, millaista on ekonomikoulutus, millaisiin työtehtäviin se antaa mahdollisuuksia ja millaisia elämänuran ovia tämä koulutus avaa”, von Hertzen sanoo.

Liitto on yksin kampanjan takana, mutta yliopistoilla ei ole mitään sitä vastaan, että alan koulutusta tuodaan näyttävästi esille. Yliopistojen omissa käsissä on sitten se, kuka pärjää oppilaitosten keskinäisessä kilpailussa.

”Meidän rekrytointialue on hyvin pitkälti Pohjois-Suomi, jonka parhaimmiston saamiseksi me kilpailemme ennen kaikkea Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa. Tämä on meille jatkossakin suuri haaste ja sen takia meidän täytyy pystyä koko ajan kehittymään ja kasvamaan kilpailukykyiseksi kauppakorkeakouluksi”, sanoo Oulun yliopiston taloustieteiden dekaani, professori Rauli Svento.

Svento myös uskoo siihen, että Pohjois-Suomi pärjää kilpailussa.

”Viime syksynä Lapin yliopistoon otettiin 30 opiskelijaa, jotka opiskelevat alaa meidän kanssa siten, että Oulun yliopisto on tutkinnot myöntävä yliopisto. Meidän valtti jatkossa onkin se, että Pohjois-Suomen kauppatieteellisen alan koulutusta tehdään hyvässä yhteishengessä ja yhteistyössä. Sitä kautta saamme sisällöllistä monipuolisuutta”, Svento korostaa.

Oulu haluaa johtajakoulutusta

Markku von Hertzen myöntää, että koulutuksen markkinoinnin lisäksi kevään kestävällä kampanjalla kohotetaan myös ekonomien ja liiton profiilia.

”Me olemme aatteellinen organisaatio ja kyllähän tässä on kyse oman kilven kiillottamisesta”, von Hertzen myöntää.

Toimitusjohtaja haluaakin nostaa esille sitä, kuinka ekonomit ovat nykyään laaja-alaisia moniosaajia, joille eri elämänalat ja ammattiasemat ovat tuttuja-

”Ekonomin opeilla voidaan hoitaa monia sellaisia tehtäviä, jotka vaativat hyviä ihmissuhdeominaisuuksia ja vuorovaikutussuhdetaitoja. Ehkä Suomessakin asiat menisivät vielä paremmin, jos eri ammateissa olisi vielä enemmän tätä ihmisten johtamisnäkemystä ja taloudellisten realiteettien tuntemusta”, Ekonomiliiton toimitusjohtaja Markku von hertzen sanoo.

Rauli Sventokin toivoo, että Oulussa voitaisiin jatkossa paneutua jatkossa yhä voimakkaammin johtamistaitoihin markkinoinnin, laskentatoimen tai vaikkapa kansantaloustieteen rinnalla.

”Jo nyt meillä voi opiskella johtamista aineopintojen eli 35 opintoviikon ajan mutta me haluamme tehdä johtamisesta ihan täysimittaisen oppiaine. Tämän kevään aikana ratkeaa se, tuleeko johtamisesta pääaine omalla sisäänpääsyllä vai tuleeko siitä tällainen syventymiskohde, johon hakeudutaan muista pääaineista”, kertoo Oulun yliopiston taloustieteiden tiedekunnan dekaani, professori Rauli Svento.

Mahdollisuuksien väylä

OULU Ensimmäisen ja toisen vuoden Oulun yliopiston ekonomiopiskelijat Katja Miinala ja Ville-Veikko Helppi ovat molemmat ekonomiliiton kampanjavastaavien kanssa samaa mieltä siitä, että ekonomikoulutus tarjoaa monipuolisen ja moneen työelämän suuntaan vievän koulutusväylän.

Kunnianhimoisina markkinoinnin opiskelijoina he aikovat itse erottua tulevilla työmarkkinoilla vielä laajemmalla koulutuspohjalla, ainakin kahdella tutkinnolla.

”Aikaisemmat tietotekniikan opintoni ja ekonomikoulutus antavat hyvän pohjan esimerkiksi teollisuuden markkinointiin”, myös ekonomien ainejärjestön Finanssi ry:n puheenjohtajana toimiva Helppi sanoo.

”Minua kiinnostaa markkinoinnin lisäksi myös yritysjuridiikka ja aionkin jatkossa hakea myös lukemaan oikeustieteitä.Kaksi tutkintoa on yksi keno erottua massasta”, Miinala kertoo.

Lisää laaja-alaisuutta tarjoaa opiskelijoiden mielestä Oulun yliopiston rooli monialaisena yliopistona. Ja kun yliopisto vielä kuulee päätöksiä tehdessä opiskelijoita, voi jatkossa odottaa koulutuksen entisestään monipuolistuvan.

”Kävimme juuri tänään esittämässä Finanssin kantoja johtajakoulutuksen tulevista suunnitelmista”, Helppi kertoo.

Miinala ja Helppi myös uskovat, että ekonomin tutkinto on jatkossa hyvä valtti työmarkkinoilla eikä työttömyyttä tarvitse pelätä, joten imagokampanjaan ja koulutukseen tarttuvilla pitäisi olla tulevinakin vuosina kaikki mahdollisuudet pärjätä

”Viime vuosina Oulusta valmistuneista ekonomeista käytännössä kaikki ovat päässeet töihin”, Helppi kertoo.

”Minäkin uskon työpaikan löytyvän ja vielä täältä pohjoisesta”, Katja Miinala sanoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva