Opiskelu ei ikää katso

Jarno Mällinen

OULU Varttuneemmat oululaiset muistanevat Helvi Hyrynkankaan poliitikkona, joka istui kaupunginvaltuustossa liberaalisen kansanpuolueen edustajana lähes 30 vuoden ajan ja käväisi välillä eduskunnassakin. Vuonna 1996 politiikasta vetäytynyt vaikuttaja ei ole kuitenkaan jäänyt lepäilemään laakereillaan, vaan on aktiivisesti mukana ikäluokkansa riennoissa.

Yksi Hyrynkankaan harrastusfoorumeista on ikäihmisten yliopisto, johon hän meni mukaan heti valtuuston jätettyään. Siellä Hyrynkangas toimi alkajaisiksi kaksi vuotta toisena luottamusmiehenä suunnittelemassa opinahjon toimintaa. Nyttemmin hän on mukana tavallisena opiskelijana ja aktiivijäsenenä.

”Oulussa näyttää löytyvän opiskeluun halukkaita ikäihmisiä, toiminta on vireätä. Pääkirjaston Pakkala-salissa järjestettävillä luennoilla on yleensä parisataa kuulijaa”, Hyrynkangas kehuu.

Ikäihmisten yliopiston toiminta pitää sisällään noin kerran kuukaudessa järjestettäviä luentoja sekä seminaareja, vierailukäyntejä ja matkoja. Oulussa vuodesta 1990 järjestetyn opetuksen suunnittelusta ja organisoinnista vastaa Oulun yliopiston avoin yliopisto.

Opiskelijoilta peritään lukukausimaksu, matkoista ja joistakin seminaareista laskutetaan erikseen. Pohjakoulutusvaatimuksia tai tutkintotavoitteita ei ole, yleissivistävä opetus on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille.

Hyrynkankaalle yliopisto on tarjonnut antoisan kokemuksen. ”Olen tavannut ikätovereita ja saanut uusia tuttavuuksia. Kun ikää karttuu, haluaa yhä edelleen osallistua, kokea uusia asioita ja kerrata entisiä, jotta aktiviteetti säilyisi.”

Tänä keväänä opetusohjelmassa ei kuitenkaan ole erillisiä luentoja, vaan päätapahtuma on tänään lauantaina Tiedekeskus Tietomaassa järjestettävä Lapsia rakastava yhteiskunta -seminaari, jossa lapsuutta ja lasten asemaa pohditaan monelta kantilta usean esitelmöijän voimin. Seminaari alkaa kello 13.

Eläkeläisten ja veteraanien asialla

Ikäihmisten yliopiston ohella Hyrynkankaan ajan täyttää Oulun Ruskayhdistys, jonka puheenjohtaja hän on. Eri puolilla maata toimivat Ruskayhdistykset ovat poliittisesti sitoutumattomia eläkeläisjärjestöjä, kattojärjestönään Ruskaliitto. Toiminta koostuu harrastuspiireistä, ohjelmallisista jäsentilaisuuksista sekä matkailusta.

”Viime vuosina olemme käyneet Roomassa, Pariisissa ja Lontoossa. Kanariansaarilla on parastaikaa 25 hengen joukko, myöhemmin keväällä on vuorossa Berliini. Lisäksi on kulttuurimatkailua, kesäkaudelle on tulossa Savonlinnan oopperajuhlat ja Kuhmon kamarimusiikkifestivaali”, puheenjohtaja kertoo.

Ja ikään kuin tässä ei olisi yhdelle naiselle kylliksi, on Hyrynkangas myös toiminut runsaan vuosikymmenen Oulun veteraanijärjestöjen yhteistyötoimikunnan puheenjohtajana.

Tuona aikana veteraanien joukko on harvennut rajusti. ”Silloin kun aloitin puheenjohtajana, Oulussa oli yli 5 000 sotiemme veteraania, nyt heitä on noin 3 000. Naisia joukosta on noin 1 500 - Pohjois-Suomessa naisten osallistuminen sotatoimiin oli aivan eri luokkaa kuin etelässä, joka ei ollut sotatoimialuetta.”

Hyrynkankaan mieltä lämmittää kaupungin huomaavaisuus: veteraanijärjestöille myönnetään avustusta, bussimatkat ja pysäköinti ovat veteraaneille ilmaisia. ”Tällainen on harvinaista”, hän kehuu.

Jukka-Pekka Moilanen

Uteliaisuus pitää virkeänä. Osallistuminen on ikäihmisille tärkeää, muistuttaa Helvi Hyrynkangas.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva