Tuhti Beethoven-ilta

Konsertti

Risto Laurialan Beethoven-konsertti Suomussalmen musiikkiopiston salissa, 7.2.

Rantsilalaissyntyinen, nuoruutensa Oulussa ja yleensä Pohjanmaalla viettänyt Lauriala tunnetaan suurimuotoisten teosten tulkitsijana, liedpianistina, soolo- ja kamarimuusikkona.

Hän on toiminut muun muassa säestyksen lehtorina Sibelius-Akatemiassa, esiintynyt sekä kotimaassa että eri puolilla Eurooppaa, muuallakin, Japania ja Yhdysvaltoja myöten. Erityisesti  on ylistetty hänen Bach tulkintojaan.

Suomussalmen musiikkiopiston vastikään käyttöön otettu sali - vielä jumppasalimainen, mutta tulevaisuudessa toivon mukaan täysimuotoiseksi konserttisaliksi muuntautuva tila - sai mieleenjäävän kasteen Risto Laurialan tulkitessa neljä Beethovenin suurta pianosonaattia.

Resitaalissa kuultiin sonaatit numero 8, Pateettinen, 21, Waldstein, numero 1 sekä 57, Appassionata. Salintäyteistä yleisöä hemmoteltiin vielä Wilhelm Kempffin ja Ferruccio Busonin pianosovituksilla Bachin kantaateista Kristus, valo valkeuden sekä Iloitkaa kaikki kristityt.

Laurialan pianismi on rehtiä, konstailematonta, tutkivaa, tutkittua ja punnittua, dynaamista, selkeää ja erottelevaa niin hitaissa kuin nopeissa tempoissa. Sanalla sanoen: Musiikkia ynnä jotakin käsittämätöntä.

Hän ei tarvitse suuria ulkoisia eleitä liikuttaakseen valtavia musiikillisia elementtejä, hän on uniikki ja suvereeni; loistava taiteilija vailla joutavaa ulkomusiikillista uhoa, nöyrä mutta nöyristelemätön.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva