Myrkkyalueen laajuus selvitetään

Uusimman tutkimuksen mukaan Myllytullin jäämistä ei haittaa terveydelle

Pekka Karjalainen

OULU Myllytullin juuri valmistuneessa selvityksessä ylittyivät dioksiinin ja furaanin ohjearvot kaikkiaan neljässä pisteessä entisen lautatarhan alueella ja kolmessa pisteessä kastelualtaan alueella. Entisen kattilarakennuksen vierestä otetun näytteen dioksiinipitoisuus ylitti saastuneen maan raja-arvon.

Kattilarakennuksen vierestä otetusta näytteestä löytyi supermyrkky dioksiinia 803 pikogrammaa grammassa maa-ainesta, kun ohjearvo on 20 pikogrammaa ja raja-arvo on 500 pikogrammaa. Yhdestä entisen kastelualtaan vierestä otetusta näytteestä löytyi myrkkyä 241 pikogrammaa.

Boorin, kuparin ja sinkin pitoisuudet olivat ohjearvon suuruiset tai lievästi koholla Myllytullinkatu kuuden sisäpihalta otetuissa näytteissä. Booripitoisuus oli ohjearvon tasolla Myllytullinkatu neljän pihan ja puusepänpuiston näytteissä.

Kastelualtaan kloorifenolipitoisuudet ylittivät ohjearvon kastelualtaan kohdalla 1-2 metrin syvyydessä.

Kaikkiaan määrityksiä on tehty satoja 27 eri pisteestä otetuista näytteistä.

Ympäristönsuojelutarkastaja Matti Tynjälä sanoo, että aikaisempiin tutkimustuloksiin verrattuna tilanne ei selvityksen viimeisessä vaiheessa ole juuri muuttunut. Oleellisinta on dioksiinin löytyminen entisen kastelualtaan ja kattilarakennuksen vierestä.

Tynjälän mukaan asukkaille ei ole pitoisuuksista vaaraa, koska raja-arvo ylittyy vain vähän ja näytteet on otettu puhtaiden massojen alta.

”Elleivät jatkotutkimukset paljasta uusia asioita alueen maaperän pilaantumisesta, nyt valmistuneiden tutkimustulosten perusteella ei tarvitse tehdä alueella kunnostustöitä.” Tämän hetken tulosten mukaisina toimenpiteinä voisi Tynjälän mukaan tulla kysymykseen esimerkiksi kaivamisen kieltäminen.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen, kaupungin ympäristöviraston ja teknisen keskuksen seurantaryhmä teettää seuraavaksi jatkoselvityksen. Siinä selvitetään muun muassa, löytyykö puusepäntehtaan alueelta nykyistä suurempia pitoisuuksia, ja kuinka laajoja esiintymisalueet ovat. Tarkkaa suunnitelmaa jatkoselvityksestä ei ole vielä tehty.

Jatkotutkimukset valmistuvat toukokuun alkuun mennessä.

Ei terveydelle vaarallista

Professori Terttu Vartiainen kansanterveystieteen laitokselta sanoo, että terveyden kannalta Myllytullin pelätyt dioksiinipitoisuudet ovat vaarattomia. ”Ne ovat aika alhaisia. Joillakin saastuneilla saha-alueilla on jopa 50 000 pikogramman pitoisuuksia. Ottamamme kannan mukaan joku 2 000 pikogrammaa aiheuttaisi jo toimenpiteitä. Eivät nämä arvot paljoa hetkauta.”

Professori Mika Sillanpää Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan laitokselta sanoo, että koska yksi näytteistä ylittää dioksiinin raja-arvon, on syytä seurata ja tutkia asia tarkasti.

Myös Sillanpään mielestä arvot eivät ole hälyttäviä. ”Nämä näytteet eivät välttämättä ole kriittisen suuria.” Esimerkiksi Kuopiossa pitoisuudet ovat olleet satoja kertoja suurempia.

Sillanpää korostaa, että nykyistä laajempi ja tarkempi seuranta ja analyysi on tarpeen. Tämän analyysin jälkeen tulee arvioida riski ja tehdä tarvittavat toimenpiteet.

Dioksiini ja furaani ovat supermyrkkyjä

Niin sanotut supermyrkyt dioksiini ja sen sisaraineet furaanit ovat vaikeasti hajoavia ja rasvaliukoisina ne kertyvät rasvakudoksiin, erityisesti maksaan. Dioksiinin ja furaanin tiedetään aiheuttavan muun muassa syöpää.

Dioksiini on rasvaliukoinen synteettinen supermyrkky, joka varastoituu pysyvästi elimistöön ja kertyy ravintoketjun huipulle. Dioksiineja on kymmeniä erilaista. Parhaiten tunnetaan myrkyllisin, TCDD.

Dioksiinit syntyvät jätteenpoltossa, metsäpaloissa ja metsä- sekä kemian teollisuuden sivutuotteina. Ne leviävät ilman kautta.

Furaani on kirkas, väritön neste , joka muuttuu ruskeaksi seisoessaan. Sillä on myös tunnusomainen haju. Tästä aineesta voi syntyä hyvin nopeasti haitallinen pitoisuus haihtumalla 20 asteessa. Altistumisen oireina ovat yskä, kurkkukipu ja ihon punoitus.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva