Kylmäluoman leirialue omistajan hoidettavaksi

Airi Railo

TAIVALKOSKI Metsähallituksen leirintäalueilla puhaltavat uudet tuulet. Tarkoitus on lisätä kävijämääriä tarjoamalla uusia palveluja eri kohderyhmille.

”Viime vuoden lopussa valmistunut kävijätutkimus antoi eväitä tulevaisuuteen”, kertoo Metsähallituksen Villin Pohjolan palvelupäällikkö Kari Sarajärvi.

Tutkimus tehtiin viime vuonna haastattelemalla Hossan ja Kylmäluoman kävijöitä.

Kylmäluomalla Villi Pohjola kokeilee alueen pyörittämistä seitsemän vuoden jälkeen omalla työvoimalla.

”Haluamme nostaa alueen imagon sille tasolle, mitä se oli parikymmentä vuotta sitten perustamisen aikoihin, kertoo Sarajärvi.

Tärkein kohderyhmä on edelleenkin perheet, yleensäkin luonnossa viihtyvät ihmiset, retkeilijät ja kalamiehet, joko yksin tai ryhmissä. Villin Pohjolan kaikkia muita leirintäalueita vetävät yrittäjät.

”Kokeilemme vanhaa mallia ja jos se osoittautuu toimivammaksi, silloin sitä voidaan harkita muuallakin. Yrittäjällä on yleensä eri tavoitteet, täytyy pärjätä ja tehdä bisnestä. Alueen omistajalla on heidän toimintaan vaikea sanella ehtoja”, arvelee Sarajärvi.

Kylmäluoman uusi leirintäaluepäällikkö Tuija Vinkka ihmettelee, etteivät taivalkoskelaiset ole juuri käyneet Kylmäluoman leirintäalueella.

”Ihmiset sanovat, ettei Kylmäluomalla saa edes kalastaa. Iso-Pajuluomaa lukuun ottamatta kaikissa alueen vesissä saa kalastaa. Ainoastaan Pajuluoma haluttiin rauhoittaa alueen yöpyjille”, hän muistuttaa.

Vinkka kertoo kuulleensa, että näin päästiin kala-auton perässä kulkijoista, jotka napsivat istutuskalat heti, kun niitä oli veteen laitettu.

Pääkaupunkiseudulta keskelle erämaata

Haapajärviset Tuija ja Kyösti Vinkka päätyivät Kylmäluomalle Kuusamon eräopas- ja eräkokkikurssin kautta.

Liikunnallinen perhe jätti ruuhka-Suomen tungoksen ja vakinaiset työpaikat. He päättivät aloittaa uuden elämän.

”Olemme tosi tyytyväisiä elämäämme”, kertoo 36-vuotias Tuija Vinkka.

Jokijärvellä he asuivat pari vuotta ja nyt Sarven rannalla lähellä koko perheen harrastuksia.

Lapset ovat innokkaita melojia, isä ja äitikin kuntourheilijoita. Tuija Vinkka vastaa leirintäalueen ruokapalveluista ja majoittujista, Kyösti huoltopalvelusta, eräoppaan tehtävistä sekä uusien tuotteiden kehittämisestä. Ensi kesäksi on luvassa kanoottiretkiä, valottaa Kyösti Vinkka.

Metsähallituksen Villin Pohjolan ja luontopalveluiden neljällä leirintä- ja retkeilyalueella käy vuosittain reilut 150 000 matkailijaa.

Lieksan Ruunalle suunnistavat koskenlaskusta kiinnostuneet, Kylmäluoman viereinen alue Hossa on tunnettu kalamiehen paratiisina sekä Manamansalo Oulujärven komeista hiekkarannoista.

Airi Railo

Uudet työntekijät. Tuija ja Kyösti Vinkka herättelevät Kylmäluoman leirintäaluetta talviunestaan

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva