Tyrnävän arvot esiin keskustan mallista

Rauni Peltonen

TYRNÄVÄ Tyrnäväläisten, kunnan kaavoittajien ja Oulun yliopiston maantieteen ja arkkitehtuurin loppuvaiheen opiskelijoiden vuoropuhelu saavutti keskiviikkona komean tuloksen. Kolmesta keskustan mallista opiskelijat olivat jalostaneet yhden suunnitelman, joka henkii tyrnäväläisyyttä.

Opiskelijoita ohjanneesta Raine Mäntysalosta tuntui, että opiskelijoiden työstä nousee selvästi esiin tyrnäväläinen ääni. Tällä kertaa onnistuttiin pääsemään vuorovaikutuksen kautta syvälle asukkaitten arvoihin.

Kun työ lähti asukkaiden ajatuksista ja ideoista sekä kehittyi tapaamisten myötä, ei lopputuloksessa ole ulkokohtaisuutta.

Tyrnäväläisyyttä on se, että halutaan asua monimuotoisesti. Suunnitelmassa näkyy myös väljä lakeus.

Esimerkkinä tästä on pohjoispuolelle suunniteltu asuinalue. Kun sitä lähestyy, sattuvat silmään ensimmäisenä tilaa rajaavat koivurivistöt ja asuinkorttelien väliset viheriöt. Näiden asuinsolujen välillä voi olla tilaa 60-100 metriä.

Välien viheriöistä tosin tyrnäväläiset arvelivat, että kukaan ei niitä ehdi hoitamaan. Tarvitaan lammasarmeija pitämään väliköt siistinä.

Yhdessä pihapiirissä on monenlaisia taloja, paritaloja, omakotitaloja, rivitaloja ja jopa kerrostaloja. Eivätkä korttelit ole samanlaisia.

Asuinalueen pohjoislaidalla menee virkistyskäyttöön tarkoitettu kevyen liikenteen väylä, joka kiertää koko keskustan.

Yllättäen tyrnäväläiset löysivät työn kuluessa joen uudelleen. Se ei olekaan mitätön ja epäsiisti oja, sillä se voi olla kaunis joki.

Professori Kaj Nyman sanoi, että vaikka kysymyksessä on opiskelijoiden lopputyö, sitä tehtiin tosissaan. Uuden maankäyttö- ja rakennuslain vaatima yhteistyö ja tuottivat Tyrnävällä onnistuneen tuloksen.

Kunnaninsinööri Kalevi Sarsila kertoikin, että osia suunnitelmista on jo menossa käytäntöön. Sitä käytetään heti apuna liikenneturvallisuussuunnitelman teossa, torialueen suunnitelmissa ja opiskelijoiden hahmottelema hoiva-alue järjestelyineen on jo kaavoituspöydällä sovellettava.

Kaikki ei varmasti toteudu sellaisenaan, mutta suunnitelma antaa tukevan tuen keskustan kehittämiselle.

Valtuutettujen ja virkamiesten lisäksi kuntalaiset oli kutsuttu kuulemaan keskustasuunnitelmaa.

Kuntalasten mielipiteissä nousivat esille tieyhteydet. Tyrnävänjoen yli halutaan kunnon silta niin, että se nopeuttaa matkaa Ouluun ja Tupokseen. Myös vanhan tien käyttöä pääväylänä vieroksuttiin, koska ihmiset tarvitsevat suoran nopean reitin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva