Lastenmaan idea haussa

Vuosia mietitty alue tulee Zimmarin kylkeen

Rauni Peltonen

KEMPELE Viisi kuusi vuotta sitten esitetty ajatus lastenmaan rakentamisesta on edennyt pienen askeleen kohti konkretiaa.

Ennen joulua sopivimmaksi paikaksi lasten ja nuorten tarpeisiin suunnittelutoimikunta valitsi neljästä vaihtoehdosta Zimmarin takana olevan maa-alueen eikä kunnanvaltuustolla ollut asiaan huomauttamista.

Ajatukset ovat olleet myös pikkuparlamentin kehiteltävänä ja hyväksyttävänä. Tällä viikolla kunnanhallitus päätti antaa alueen tarkoituksenmukaisuuden ja mahdollisuudet kaavoitusammattilaisten arvioitavaksi.

Lastenmaan suunnitteluun on budjetoitu tälle vuodelle 50 000 markkaa. Vielä ei päästä siihen vaiheeseen, sillä lopullinen idea on vielä löytymättä.

Vaatimustaso on kova. ”Sen pitää olla erilainen”, kulttuurisihteeri Maija Jaakola sanoo. ”Se ei saa olla mikään Juku-Jukumaa...”, valtuuston puheenjohtaja Pirkko Sankilampi määrittelee. ”...eikä Linnanmäki”, kunnanjohtaja Kari Ahokas selittää.

Siis lastenmaan on oltava aivan omanlaisensa. Semmoinen, jossa lapsirikkaan kunnan lapset ja nuoret viihtyvät. Sen on viihdytettävä myös nelostien pysähtyjiä, matkailevia perheitä.

Jotain sillä on oltava tekemistä veden kanssa. Eikä siinä saa päällimmäisenä olla viihde ja kaupallisuus, vaan niitä tärkeämpiä voisivat olla kokemukset ja elämykset.

Mahdollista on, että kunnanvaltuuston kevätretkeen liitetään mahdollisuus tutustua johonkin toiseen lastenmaahan. Toinen mahdollisuus on lähettää pari ihmistä haravoimaan ideoita kaumepana olevistakin kohteista.

Keskellä ja hyvin saavutettavissa

Zimmari ja sen ympäristö on keskeisellä paikalla kuntaa ja teiden ympäröimänä. Alueella riittää myös parkkipaikkoja. Tärkeää ratkaisussa on se, että alueella nuoret liikkuvat.

Alustavasti on kaavailtu, että lastenmaahan sopisi hyvin maauimala, vesipuisto, leikkipuisto, nuorisotilat ja hotelli, joka ajatuksena on useinkin putkahtanut esiin.

Maauimala on helppo rakentaa, koska se kuului Zimmarin alkuperäisiin suunnitelmiin, mutta jouduttiin karsimaan säästöjen vuoksi.

Nuorisotila voitaisiin taas perustaa hiljattain seurakunnalta ostettuun rakennukseen. Nyt sitä tarvitaan päivähoidon tarpeisiin, mutta pitkällä tähtäimellä se olisi sopiva nuorisotaloksi.

Nämä kaikki ovat vasta hahmotelmia. Lopullinen alueen idea määrää mitä toteutetaan.

Ahokkaan mielestä voitaisiin järjestää kutsukilpailu, jolle annettaisiin tehtäväksi illustraatio lastenmaasta, jonkinlaisen kuvitelma tai valaiseva esimerkki, mitä tämä voisi olla.

Tärkeintä suunnitelmassa on Ahokkaan mielestä se, että se palvelee hyvin omia lapsia ja nuoria, mutta myös poikkeajia. Samalla se on kunnalle imago- ja vetovoimatekijä.

Sankilampi arvioi, että aikaisintaan parin kuukauden kuluttua päästään suunnittelemaan. Jo ensi vuonna aikaisintaan voitaisiin alueella aloittaa jonkinmoiset käytännön työt. Kaikki on vielä auki, mutta ensin kuunnellaankin maankäytön asiantuntijoita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva