Sinisiä hetkiä pohjoisella rannalla

Taidenäyttely

Päivi Lempisen grafiikkaa Galleria Harmajassa Oulussa 24.2. saakka.

Aava meri, rantakaislikko, geometrisiä kappaleita ja kaiken yllä salaperäinen sinihämy. Siinä elementit, jotka toistuvat graafikko Päivi Lempisen (s. 1955 Liminka) teoksissa aivan muutamaa työtä lukuunottamatta. Mutta noissa poikkeuksissakin on läsnä sinisen veden hiljaa aaltoileva pinta ja suhiseva kaislikko.

Lempinen jatkaa vahvasti suomalaisen grafiikan sitä perinnettä, johon kuuluu surrealismiin saakka rikkumaton, tumma hiljaisuus sekä fragmentit luonnosta ja arkkitehtuurista. Mestari K eli graafikko Pentti Kaskipuro ja graafikko Pentti Lumikangas ovat tämän koulukunnan tunnetuimpia.

Lempisellä surrealismiin saakka rikkumaton hiljaisuus on sinisen harmaa kuin sateinen päivä Perämeren rannalla ja hetki ennen pimeyden tuloa. Sade ja tuuli yltyvät joskus voimallisemmaksikin. Valkoinen lumi tuo joihinkin kuviin lisää pohjoisia viittauksia.

Geometriset ja arkkitehtoniset elementit Lempinen istuttaa teoksiinsa ikään kuin leijailemaan perisuomalaisen rantamaiseman yllä. Kansallinen ja universaali, yksityinen ja yleinen yhdistyvät ja tihentävät graafisen lehden surrealismia. Hiven huumoriakin vilahtaa paikoin esiin.

Nuo yleiset ja universaalit elementit Lempinen sanoo irroittaneensa ikoneista. Mutta aivan yhtä hyvin ne voisivat olla läntisen klassisen maalauksen yksityiskohtia kuten kirkontorneja, kaaria pylväikköineen, kupoleja ruotineen ja kaupunkitaloja. Monet lasitalot voisivat viitata nykyarkkitehtuuriin.

Kaikkia näitä Lempinen elementtejä kuitenkin pelkistää, kunnes ne ovat lähtökohdastaan irrallisia geometrisia kuutioita, palloja, oktaedreja ja niin edelleen. Ja kupoli ruoteineen leviää suojelevaksi telttakankaaksi naruineen.

Lempiset teokset ovat loppujen lopuksi pienin variaatioin sarja sinisiä hetkiä pohjoisella rannalla. Noiden variaatioiden tulkintoihin voi etsiä avaimia vaikkapa teosten nimistä. Mutta sekään ei ole varmaa. Pysyvää on vain ikivanhat, siniset rannat ja ikuiset, säännölliset muotokappaleet.

RIITTA MÄKELÄ

Tuulikki Rautio

Talo ja sininen kaislikko. Päivi Lempisen Talo, akvatinta ja kuivaneula, 2000.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva