Kansanmusiikki- koulutus syvenee Haapavedellä

Liisa Lehto-Peippo

HAAPAVESI Kansanmusiikin koulutus lisääntyy ja syventyy Haapavedellä tuntuvasti, kun tänä vuonna alkaa uusi koulutushanke, Haapaveden kansanmusiikin koulutuskeskus.

Suurten kesäisten folkleirien lisäksi tulee kolme uutta tapahtumaa vuosittain: kevät-, kesä- ja syksyfolkit. Kursseilla opetetaan kansanmusiikkiryhmien ohjaamista sekä annetaan soitin- ja lauluopetusta.

Irlannista ja Yhdysvalloista

Haapavedellä on järjestetty folkmusiikin koulutusta vuodesta 1987 alkaen. Kursseja on ollut kaksi tai kolme vuosittain.

Alusta lähtien opetukseen on sisältynyt muutakin kuin suomalaista kansanmusiikkia. Irlantilainen ja pohjoisamerikkalainen kansanmusiikki ovat olleet erityisesti esillä.

Haapaveden Folk -tapahtuman taiteellinen johtaja, koulutussuunnittelija Timo Hannula toteaa, että kansanmusiikin opetusta on edelleen hyvin vähän erityisesti Pohjois-Suomessa. Hanke pyrkii osaltaan parantamaan tilannetta. Kohderyhmänä ovat musiikin ammattilaiset ja harrastajat, opettajat ja opiskelijat.

Käytännössä opiskelijat opettavat joko omaa kansamusiikkiryhmäänsä tai esimerkiksi haapavetistä lasten tai nuorten ryhmää asiantuntijan opastuksella. Kursseilla opiskellaan muun muassa sovittamista. Kurssien välillä opiskelijoille annetaan myös etätehtäviä.

Henkilökohtaisia opetussuunnitelmia

Kolmelle vuosittaiselle kurssille tavoitellaan kaikkiaan 30 opiskelijaa. Heistä osan arvioidaan olevan mukana kolme vuotta ja osa käy kurssin tai kaksi.

”Koulutus on määrätietoista, ja opiskelijoille on tarkoitus tehdä henkilökohtaisia opetussuunnitelmia”, Timo Hannula sanoo. Ensimmäinen kevätfolk on huhtikuun alussa.

Opettajia on 5-15 kurssista riippuen. Soittimina ovat viulu, kitara, mandoliini, koskettimet, haitarit, puhaltimet ja laulu sekä muita soittimia tarpeen mukaan.

Opettajina toimivat kotimaiset ja ulkomaiset alansa ammattilaiset kuten Ruthie Dornfeld ja John Miller USA:sta ja Petri Hakala, Tapani Varis sekä Sanna Kurki-Suonio.

Varhaiskasvatuskin mukana

Ensimmäisenä vuotena koulutuskeskus järjestää musiikkikasvatuksen kurssin, jonka sisältönä on kansanmusiikin käyttö alle kouluikäisten ja ala-asteen oppilaiden musiikin opetuksessa. Opettajina ovat Soili Perkiö, Leena Kostilainen ja Maija Karhinen. Kursseja järjestetään jatkossakin, jos kysyntää ilmenee.

Hankkeeseen kuuluu myös Haapaveden ja lähialueen perinnemusiikin tallentaminen nuottikirjaksi ja äänitteeksi. Tallentamiseen ryhtyvät Sibelius-Akatemian opiskelijat Piia Kleemola ja Juha-Matti Kurra.

Kolmivuotisen hankkeen toteuttavat yhteistyössä Haapaveden kaupunki ja Haapaveden Folk-musiikin yhdistys ry. Oulun lääninhallitus on myöntänyt sille rahoitusta ensimmäisenä vuotena 92 000 euroa (noin puoli miljoonaa markkaa). Kokonaiskustannukset ovat arviolta 210 000 euroa (runsaat 1,2 miljoonaa markkaa).

Hanke työllistää toiminnanjohtajan puolipäiväisesti. Toisen puolen päivää Tero Palo työskentelee samassa tehtävässä Haapaveden Folk -tapahtuman järjestelyissä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva