Muhos uskoo maatila-alan vetovoimaan

Maria Aitamurto

MUHOS Monipuolistunut koulutus ja laaja tarjonta houkuttavat aiempaa enemmän hakijoita maa- ja metsätalousalalle. Näin uskotaan ja toivotaan Oulun seudun luonnonvara-alan oppilaitoksen Koivikon yksikössä.

Rehtori Veikko Hätälä uskoo, että Muhoksen toimipiste vetää hakijoita myös eteläisestä Suomesta. ”Näin laaja-alaista koulutustarjontaa ei ole muualla, meillä on uutta ja erilaista”, hän kehuu.

Apulaisrehtori Irmeli Korhonen toteaa, että vaikka karjatalous on pääasia, uusia valinnaisia aloja on tärkeää ottaa mukaan maatila-alan koulutukseen. Yksi uusi haaste on pieneläinten hoitoon liittyvä koulutus, joka on kiinnostanut opiskelijoita. Korhonen kuvaa, että valinnaisella kurssilla voi opetella pieneläinten hoitoa koirasta kilpikonnaan.

”Ei ole vain yhtä alaa, jota tänne tullaan opiskelemaan. Mahdollisuudet ovat laajat, ja valinnaisuutta on tullut lisää. Eri aloille voi suuntautua oman tarpeen ja kiinnostuksen mukaan”, Korhonen kertoo.

Pohdinnassa on myös riistatalouden koulutus.

”Se on tulevaisuutta. Selvitämme, kannattaisiko alan koulutus ja kuinka paljon osaajia tarvitaan. Koulutus sisältäisi riistankasvatusta, niin villien eläinten kuin ravinnoksi tulevien”, Hätälä kertoo ja pohtii, että olisi mukava saada useammin riekkoa oululaisessa ruokapöydässä.

Yksi tulevaisuudenuskoa luova tekijä on peruskoulujen innostus osallistua oppilaitoksen järjestämille avoimien ovien päiville. Kolmepäiväiseen tapahtumaan ilmoittautui tänä vuonna vajaat 400 peruskoululaista. Viime vuonna mukana oli parisataa koululaista. Tiistaina alkaneen tapahtuman tarkoitus on houkutella luonnonvara-alalle lisää hakijoita.

Härälä laskee, että viime vuonna yhteishaussa maatalousalan perustutkintoon Koivikon yksikköön oli suunnilleen yhtä monta hakijaa kuin oli opiskelupaikkoja. Nyt hän toivoo tilanteen kohenevan.

Yhteishaussa Oulun seudun luonnonvara-alan oppilaitoksessa on jaossa nyt yhteensä satakunta paikkaa: maatalouspuolella 26 ja metsäpuolella 20 sekä Kempeleessä luonto- ja ympäristöalalla 16 ja puutarha-alalla 52 aloituspaikkaa.

Luvuissa ei ole huomioitu lääninhallituksen esitystä, että Muhokselle tulisi kaikkiaan 60 aloituspaikkaa maatilayrittäjän koulutukseen. Kuntayhtymän on vielä tehtävä päätös asiasta, eikä lisäys ehdi tähän yhteishakuun.

Hätälä arvioi, että opettajia tarvitaan lisää. Koulun opetustilat ovat valmiit oppilasmäärän lisäykseen. Uuden navetan suunnittelu alkaa tosissaan tänä vuonna ja rakentamaan pitäisi päästä kesällä 2003. Silloin navetta olisi valmis syksyllä 2003 vastaanottamaan kaksinkertaistuneen aloittajajoukon.

Nuoret eivät innostu

Tiistaina oppilaitokseen tutustuneet Maija Mannermaa ja Anniina Heinonen eivät ole ajatelleet suuntautuvansa luonnonvara-alalle. Oulun Myllytullin koulun kahdeksasluokkalaisia innostaa enemmän muotoilu. Mannermaata kiinnostaa graafikon ura, Heinonen haaveilee kultasepän ammatista.

Jotain hyötyä tapahtumasta kuitenkin oli. Maija Mannermaa paljastaa, että etukäteen he kuvittelivat löytävänsä Muhokselta possuja, joita olisi kiva silitellä. Totuus koulutuspaikasta osoittautui monipuolisemmaksi.

”Paremman puutteessa tätä voisi pohtia”, nuoret tuumaavat eräopaskoulutuksen esittelyä seuratessaan. ”Eräoppaana saisi olla luonnossa ja tehdä erikoisia asioita, mutta mieluummin haluan luovemman ammatin”, Maija Mannermaa miettii.

Luokanvalvoja Marja-Leena Huttunen tietää, ettei koululaisia maatalous- tai metsäala juuri kiinnosta. ”Se on vahinko, sillä alalla tarvitaan työntekijöitä. Monella on suunnitelmissa korkeakouluopinnot.”

Apulaisrehtori Irmeli Korhonen myöntää, että ala houkuttaa eniten luonnonläheisiä ja käsillä tekemisestä pitäviä nuoria. ”Tällä alalla näkee työnsä tuloksen. Näkee, kuinka vilja kasvaa, puukko valmistuu tai eläin voi hyvin.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva