Harppaus Rotuaarilta rantaan palkittiin

Oulu sai tunnustusta elävästä kaupunkikeskuksesta

Liisa Laine

OULU Oululle sataa kunniaa ovista ja ikkunoista. Tiistaina vuorossa oli vuoden Elävä kaupunkikeskusta -palkinto, jonka mukana tuli suitsutusta keskustan laajentumiselle rantaan ja merelle.

”Meritulliin ja Kiikeliin on noussut suomalaisittain erittäin korkealaatuista keskusta-asumista”, kehuu Elävä kaupunkikeskusta ry:n palkintoraati.

Tunnustus oli nyt jaossa kolmatta kertaa. Aiemmin sen ovat saaneet Kajaani ja Lahti. Yhdistykseen kuuluu kaupunkien, kiinteistönomistajien ja elinkeinoelämän edustajia. Kilpailuun puolestaan ilmoittaudutaan vapaaehtoisesti ja raati valitsee joukosta ansioituneimman.

Palkintoraadin mielestä Oulun harppaus Rotuaarilta rantaan kelpaa esimerkiksi pitkäjänteisestä kaupunkisuunnittelusta, jossa ei ole rysäytetty kaikkea kerralla ”kuntoon” - ja pilalle.

”Oulussa on jo vuosia visioitu, miltä modernin kaupungin keskustan tulee näyttää ja miten sen tulee palvella ja toimia. Oulun visiossa on painotettu paikallisia oloja. Toteutus on yksilöllinen ja tyylikäs”, kiittelee raati. ”Nyt vielä torin teatterin puoleinen laita kuntoon niin Oululla on todella syytä ylpeillä.”

Palkintoraadin puheenjohtaja, yliarkkitehti Ritva Laine Kuntaliitosta pitää Oulun esimerkkiä erityisen kannustavana, koska keskusta-asuminen ei suinkaan ole ongelmatonta. Päänvaivaa aiheuttavat muun muassa liikenne, pysäköinti, lasten leikkialueet ja suuret tapahtumat, joista voi koitua asukkaille haittaa.

”Ylipäätään keskusta-asumista on kehitetty aivan liian vähän ja mieluummin pyritty siirtämään asutus sieltä pois.”

Oulussa asutusta ei ole hätistelty kaupungin laidalle, vaan tuotu reilusti keskelle kaupunkia.

Palkinnon vastaanottanut Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Yypänaho vieritti kiitosta edelleen erityisesti asemakaavapäällikkö Heikki Kantolalle, jonka peukalonjälki näkyy Yypänahon mukaan selvästi Oulun keskustassa.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen puolestaan korosti keskustan kehittämisen neuvottelukunnan merkitystä. Neuvottelukunnassa on keskustan kiinteistöjen, joukkoliikenteen, yrittäjien, asukkaiden ja Oulun teknisen keskuksen edustus. Yhteisesti asioista keskustellen on sitouduttu erilaisiin kehittämishankkeisiin ja tulosta on tullut.

Palkitsemistilaisuudessa selvisi sekin, että Oulua voidaan kutsua jo niin sanotuksi Waterfront-kaupungiksi. Toimitusjohtaja Matti Mare määritteli termin ”merellisiksi kasvoiksi”. Hyvässä Waterfront-kaupungissa meri näkyy kaupunkikuvassa ja kaupunkilaisten on helppo päästä siitä nauttimaan. Muun muassa Helsinki ja Turku ovat ansioituneita Waterfront-kaupunkeja.

Kävelykadun kunnostusaikeita raati tervehti ilolla, sillä senkin mielestä Rotuaari - ”yksi Suomen kuuluisimmista kaupunkaduista” - on parissakymmenessä vuodessa jo selvästi nuhjaantunut.

Jarmo Kontiainen.

Kyllä kelpaa. Juuri rokotettua Roopea ulkoiluttava Hannele Kervinen on tyytyväinen Meritullin asukas. ”Täällä on kaikki lähellä. Mitään ei tarvitse lähteä erityisesti etsimään - pankkiautomaattia lukuunottamatta.” Varsinkin kesäinen Myllytulli hemmottelee asukkaitaan uimarantoineen ja venesatamineen. Palvelut ovat lähellä, eivätkä Kervistä ole pahemmin häirinneet kesän toritapahtumatkaan.

Jarmo Kontiainen

Mallikelpoista. Oulu sai Elävä kaupunkikeskusta -palkinnon erityisesti ansioistaan keskustan levittämisestä rantaan ja merelle. Meritullin ja Kiikeliin rakennettu asuinalue on tyylikäs, yksilöllinen ja suomalaisittain erittäin korkeatasoinen, kiittelee palkintoraati.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva