Lehtien uutisia voi lukea kirjaston verkkotietokannasta

Antti Ervasti

OULU Pohjois-Pohjanmaan aluetietokanta Ostrobotniasta on syksystä saakka päässyt lukemaan lehtien, myös Kalevan juttuja, kun aikaisemmin sinne valitut lehtijutut ovat olleet vain viitteinä. Päivittäin tietokantaan valitaan Pohjois-Pohjanmaata käsitteleviä juttuja käytettävyyden perusteella.

Kirjastonhoitaja Sirkka Marttila sanoo, että valittavat jutut edustavat paikkakuntia, ja niiden historiaa, kulttuuria, yhteisöjä, henkilöitä tai luontoa. Marttila ja yksi kokopäiväinen työntekijä valikoivat juttuja Pohjois-Pohjanmaalla ilmestyvistä sanoma- ja paikallislehdistä sekä suuresta määrästä maassa ilmestyvistä aikakauslehdistä.

”Juttujen pääsy luettaviksi tietokantaan merkitsee, että esimerkiksi tutkimusta tekevän ei tarvitse tulla kirjastoon aineistoa lukemaan, vaan sen voi tehdä kotona. Vastaavaa mahdollisuutta ei ole muilla kirjastoilla. Porin kirjaston tietokannasta pääsee lukemaan Satakunnan Kansan juttuja, mutta aineisto ei ole samalla tavalla järjestelty ja valikoitu kuin meillä”, tietää tietokannasta vastaava kirjastonhoitaja Irma Kyrki.

Edellytys juttulinkkiin on, että jutut ovat digitaalisessa muodossa, ja se mahdollisuus suurimmalla osalla maakunnan lehdistä on. Esteenä sille, että Kalevan kaltaista kokotekstitallennusta ei ole vielä muilta lehdiltä, on etupäässä tekijänoikeuskysymys.

Tarkoituksena on, että maakunnan 41 kirjastosta kaikki valikoisivat aineistoa tietokantaan omien alueidensa lehdistä, mutta pienimmillä, useimmiten yhden työntekijän kirjastoilla ei siihen ole mahdollisuutta. 20 kirjastoa on nyt mukana työssä.

Samaan tapaan kuin lehtijuttuja, Ostrobotnia-tietokantaan otetaan mukaan linkkejä verkkosivuihin. Periaatteena on, että tieto on luotettavaa ja pätevää. Yksityisten ihmisten kotisivuista nämä kriteerit täyttävät esimerkiksi Eeli Aallon kotisivut.

Tietokannassa on nyt 154 linkkiä erilaisille webbisivuille.

Ostrobotnia-tietokantaan pääsee osoitteessa www.ouka.fi/kirjasto klikkaamalla aluetietokanta/Ostrobotnia -nimekkeestä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva