Raattiin etsitään uutta potkua

Nurmi vihreänä ympäri vuoden: tavoitteena monipuolinen liikuntakeskus

Liisa Laine

OULU Oulun Raattiin kaavaillaan monipuolista, ympärivuotista liikuntakeskusta. Lämmin tekonurmi mahdollistaisi vaikkapa talviset jalkapalloharjoitukset ja sisätilojen laajennus toisi runsaasti muitakin urheilu- ja kuntoilumahdollisuuksia uimisen lisäksi.

Katsomoon tulisi 4 000-5 000 istumapaikkaa, mutta kaarteisiin voitaisiin tilapäisesti rakentaa 3 000 paikkaa lisää. Kaikki katsomopaikat katettaisiin, jolloin Raatista tulisi Pohjois-Suomen suurin ulkostadion.

Raatin liikuntakeskuksen hankesuunnitelmaa esiteltiin maanantaina ensimmäistä kertaa Oulun kaupunginhallitukselle. Suunnitelma lähtee nyt lausuntokierrokselle lautakuntiin ja myös oululaisille urheilu- ja liikuntajärjestöille. Varsinaiseen päätöksentekoon päästään vielä tämän kevään aikana.

Kyseessä on iso, 14 miljoonan euron (80-90 miljoonan markan) rakennuskohde. Raatin suunnitelmien esittely ja päätöksenteko osuu ajankohtaan, jolloin Raksilan uimahalli on juuri saatu priimakuntoon ja jäähallin ja Areenan ratkaisut ovat lähellä, samoin teatterin remontti.

”Pelkkää sattumaa”, vakuuttaa liikuntajohtaja Seppo Kangas. ”Paikat vain rapistuvat käsiin suurin piirtein yhtä aikaa.”

Raatin remontti vie melkein yhtä paljon rahaa kuin on kaupungin osuus uuden jäähalli-monitoimihallin kustannuksista. Senkään rakentamisesta ei vielä ole päätöstä tehty. Hankeryhmän asettaja, apulaiskaupunginjohtaja Silja Hiironniemi ei usko, että Raatista ja Areenasta ryhdytään kilpalaulantaan.

”Raatin rakentamista on esitetty vuosille 2004-2006. Hankkeet eivät siten ole käsillä yhtäaikaa ja etenevät omaan tahtiinsa.”

Raatin peruskorjauksesta on puhuttu jo vuosikausia, kertoo hankeryhmän puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Seppo Kanniainen.

Välillä keskellä kaupunkia sijaitsevaa stadionia oltiin jo häätämässä asuntojen tieltä syrjään, mutta tarkempien laskelmien jälkeen palattiin takaisin lähtöruutuun: stadionin ja koko liikuntakeskuksen paras ja edullisin paikka olisi entisillä sijoillaan.

Vuonna 2000 asetetun hankeryhmän tehtävänä oli laatia suunnitelma Raatin peruskorjaamisesta vastaamaan kansainvälisen tason mittoja. Nykyiset tilat ovat kaikin tavoin aikansa eläneet, eikä Raatissa enää voida järjestää kansallisia saati kansainvälisiä kilpailuja.

Pelkästään kilpaurheilua varten investoiminen ei hankeryhmän mielestä kuitenkaan ole mielekästä ja siksi se esittääkin, että stadionin sijasta Raattiin rakennetaan monipuolinen liikuntakeskus, jonka päivittäisinä käyttäjinä olisivat liikunnanharrastajat, urheiluseurojen jäsenet ja koululaiset.

Raattiin tulevaisuudessa soveltuvia lajeja olisivat muun muassa jalkapallo, uinti, yleisurheilu, sisäpelit, kamppailulajit, kuntosalit ja monipuolinen koululiikunta kuten luistelut ja pallopelit. Jalkapallossa ja yleisurheilussa Raatti olisi Pohjois-Suomen ykkösareena.

Monipuolisuus tarkoittaa myös Raatin palveluiden kehittämistä palvelemaan kaikentasoisia liikkujia: lapsia, nuoria, kunto- ja terveysliikkujia sekä kilpaurheilijoita.

Hankesuunnitelman arkkitehtinä on ollut Timo Koljonen. Suunnitelman mukaan Raattiin rakennettaisiin harjoitus-monitoimikenttä, urheilukenttä, uimahallin puoleinen katsomo ja yleisön tilat, sisäliikuntatilat, urheilijoiden ja tuomareiden tilat, huolto- ja tekniset tilat, takasuoran katsomo ja yleisötilat. Lisäksi rakennetaan 200 metriä kevyen liikenteen väylää ja Merikosken siltojen alitus.

Parkkipaikkojen määrä pysyisi suurinpiirtein nykyisellään eli olisi noin 350. Suurempiin liikennejärjestelyihin alueella ei ole tarvetta.

Uimahallin, sisäliikuntatilojen ja kenttien vuosittainen kävijämäärätavoite on 400 000.

Uimahallin mahdollista laajentamista ei näissä kustannusarvioissa ole otettu huomioon. Selvittämiseen antavat aihetta Raksilan hallin yllättävän kovat kävijämäärät.

Kustannusten takia hanke täytyy vaiheistaa ainakin viiteen osaan. Siihen yritetään saada opetusministeriöltä valtion rahoitusta, eikä yksityistä rahoitustakaan vieroksuta.

Jarmo Kontiainen

Aikansa elänyt. Raatin nykyiseen ankeuteen on lähivuosina luvassa täydellinen muutos: siitä kaavaillaan Pohjois-Suomen ykkösstadionia ja monipuolista kaiken kansan liikuntakeskusta. Päätöksiä ei vielä ole tehty, vaan suunnitelmat lähtevät vasta lausuntokierrokselle.

Jarmo Kontiainen

Uimahalli entisellään. Raatin uimahallia kustannusselvitykset eivät koske. Raksilan kovat kävijämäärät ovat herättäneet ajatuksen laajentaa myös Raatin uimahallia, mutta asia vaatii eri selvitykset.

Arkkitehtitoimisto Timo Koljonen

Uusi uljas Raatti. Hankesuunnitelman näkemys Raatin stadionista ja liikuntakeskuksesta. Haasteellisinta on stadionille kaavailtu tekonurmi, jonka pitäisi olla lämmin myös talvella. Se mahdollistaisi jalkapallon ja yleisurheilulajien harrastamisen ympäri vuoden.

Arkkitehtitoimisto Timo Koljonen

Kaikki katettu. Katsomon kaikki paikat olisivat katon alla. Kiinteitä paikkoja tulisi 4000-5000, mutta tilapäisjärjestelyillä kaarteisiin saataisiin tarvittaessa 3000 paikkaa lisää.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva