Pallotornista vain kaksi muistutusta

Liisa Laine

KEMPELE Polar Electron tornisuunnitelmaa ja laajennusta koskevan asemakaavamuutokseen tehtiin vain kolme muistutusta. Asemakaavan virallinen nähtävilläoloaika päättyi perjantaina.

Itse asiassa muistutuksista vain kaksi koskee torniin suunniteltua pallon muotoista jättikonttoria. Kolmas liittyi Hotelli Vihiluodon laajennukseen, joka myös sisältyy kaavamuutokseen.

Kempeleen kaavoitusinsinöörin Pekka Salmelan mielestä muistutusten määrä on ihmeen vähäinen, kun suunnitelma yli 50 metriä korkean toimistotornin rakentamisesta on muutoin herättänyt vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Toinen pallotornia vastaan tehdyistä muistutuksista on Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFAn julkilausuma, jonka yksi allekirjoittajista on kempeleläinen arkkitehti. Jo aiemmin julkilausuma on merkitty Kempeleen kunnanhallituksessa tiedoksi, mutta nyt se otetaan käsittelyyn kuntalaisen tekemänä muistutuksena.

Julkilausuma-muistutus kritisoi pallotornia yleisen estetiikan kannalta maisemaan sopimattomana.

Paikallisen asukkaan näkökulmaa puolestaan korostetaan vihiluodossa asuvan Antero Mikkosen muistutuksessa, jonka liitteeksi tämä oli kotipihaltaan ja Vihipellontieltä ottamiinsa valokuviin istuttanut suunnitellun tornin.

”Tähän saakka Polar Eletron rakentaminen on mielestäni ollut erittäin fiksua, mutta tässä kyllä tapahtuisi melkoinen ylilyönti”, huomauttaa Mikkonen.

Hän korostaa, että asukkaiden maisemaa pallo tulisi hallitsemaan öin ja päivin, eikä siitä vain ajeta ohi kahdessa minuutissa.

Asemakaavan muutosta, siihen tehtyjä huomautuksia ja niiden vastineita käsitellään kahden viikon päästä kunnanhallituksessa. Jos kaava päätetään panna muutoksitta eteenpäin, se tulisi jo helmikuussa valtuustoon. Mikäli ehdotusta muutetaan, kaava on myös pantava uudelleen nähtäville.

Jo aiemmin Kempeleen naapurit Oulunsalo ja Oulu ovat lausunneet pallosta kantansa. Oulunsalo totesi äänestyksen jälkeen, ettei sillä ole hankkeesta huomautettavaa. Oulu oli hieman kriittisempi. Sen mielestä tornirakennelma ei sovi kokonsa ja muotonsa puolesta maisemaan. Samoilla linjoilla on ollut myös ympäristökeskus.

Antero Mikkonen

Tältä se näyttäisi. Kempeleen Vihiluodossa asuva Antero Mikkonen ei halua katsoa jatkuvasti pallon hallitsemaa maisemaa. Kaavasta tekemäänsä muistutusta hän havainnollisti noin 300 metrin päästä pallosta Vihiluodon asuinalueelta otetulla kuvalla, johon oli istuttanut Polar Elektron yli 50 metriä korkean toimistotornin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva