Toripolliisille eukko lumesta

Markku Rättilä

OULU Yksinäisen oloisena Oulun torinrannan elämänmenoa valvova Toripolliisi saa tällä viikolla seuraa eukosta, ellei useammastakin. Seura tosin jää tilapäiseksi sillä eukot tehdään lumesta. Niiden vääjäämättömänä kohtalona kun on sulaa kevään myötä pois.

Eukkojen teko liittyy Arktiset valot -hankkeen nimissä toteutettavaan jää- ja lumitapahtumaan. Loppuviikon aikana aiheen ympärille rakentuu koko perheen ulkoiluelämys, joka huipentuu sunnuntaina torilla järjestettäviin monenmoisiin tapahtumiin, tanssista rusettiluisteluun.

Hankkeen takana ovat kaupungin kulttuuritoimen lisäksi Oulun liikekeskus ry, joukko pohjoissuomalaisia taiteilijoita, useita kouluja sekä Unicef.

Oulun kaupungin kulttuurijohtajan Risto Vuorian mukaan kyseessä saattaa olla alku perinteelle, joka voi kasvaa vaikkapa valkosipuliyön talviseksi vastineeksi.

”Tätä voisi nimittää empiiriseksi kokeeksi. Selvitämme jää- ja lumitapahtumalla mitä sellaisen aikaansaaminen edellyttää, millaista yhteistyötä vaatii, miten se sujuu taloudellisesti ja miten ihmiset ottavat sen vastaan”, Vuoria kuvailee.

”Tapahtuman jälkeen asiat ynnätään ja kokemuksesta otetaan opiksi, mitä pitää parantaa ja mikä jää pysyväksi osaksi toimintamallia”, Vuoria jatkaa.

Talvisesta ihmisiä yhteen kokoavasta tapahtumasta aiotaan tehdä keskeinen osa Arktiset valot -tapahtumaketjua, joka alkaa syksyllä jatkuen läpi talven kevääseen asti.

Ammattilaiset jäätä veistämään

Jää- ja lumiveistosten teko pääsee vauhtiin torstaina. Lumiteokset nousevat torille. Niitä veistävät Lyseon, Kastellin, Kuusiluodon ja Myllytullin koulujen oppilaat, yhteensä pari sataa koululaista. Lumiveistosten mottona on ”torinhenki”, joka tuottaa esisuunnitelmien mukaan Toripolliisin eukkojen ja jälkikasvun lisäksi muun muassa liukumäkiä, lohikäärmeitä ja majoja.

Jäätä veistetään Kauppurienkadulla 12 ammattitaiteilijan voimin.

”Jään veistäminen sinänsä on jo mukavaa katsottavaa. Jää on mielenkiintoinen ja yllättävän vaikea materiaali”, projektipäällikkö Paula Takala Arktiset valot -hankkeesta toteaa. Jääveistosten aihepiiri on vapaa. Valmiita teokset ovat lauantai-iltaan mennessä.

Järvestä sahatut jääkappaleet tuodaan Pellosta. Lumi torille kuskataan tuodaan kaupungin ulkoilualueilta ja sen on määrä olla puhtaan valkoista.

Jää- ja lumitapahtumalla pyritään elävöittämään keskustan talvea. Tapahtuman tavoitteena on tehdä tori- ja kävelykatualueesta houkutteleva ulkoilukohde kaupunkilaisille. Tapahtuman järjestäjät haluavat viritellä samalla uudelleen aikoinaan käytyä talvikaupunki-keskustelua.

Arktiset valot konkretisoituvat

Arktiset valot -hankkeen toteuttaminen etenee Risto Vuorian mukaan askel askeleelta. Talvisten tapahtumien lisäksi myös itse valaistus konkretisoituu ensi syksyyn mennessä. Pilottikohteena toteutettu kaupungintalon pääjulkisivun valaistus saa jatkoa, kun koko talo valaistaan. Valaisukohteiksi tulevat myös torialueen rakennukset.

Rotuaarin valaistus saa sitä vastoin odottaa aikaa parempaa. Vuorian mukaan Rotuaarille on turha viritellä uusia valoja ennen kuin luvassa oleva kävelykatualueen laajempi remontti muutaman vuoden kuluttua saadaan tehtyä.

Lähivuosina Oulun pimeälle talvitaivaalle saattaa lisäksi nousta parikilometrinen valopiikki. Ajatus sisältyi jo alkuperäiseen Arktiset valot -hahmotelmaan, mutta sen toteuttamisessa on otettu aikalisä. Vuoria visioi valopiikistä liikuteltavaa, joka voisi juhlistaa eri puolilla kaupunkia järjestettäviä tapahtumia, esimerkiksi Tervahiihtoa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva