Lastenohjauksesta nukkemuotoiluun

Kalajoen opiston elinehto on nopea mukautuminen koulutuskysyntään

Seppo Kangas

KALAJOKI Yllättävät, ajassa kiinni olevat kurssiaiheet ja kiinnostavat luennoitsijat ovat asioita, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen Kalajoen Kristillisestä Opistosta. 60-vuotias opisto elää nyt ulospäin tasaisennäköistä aikaa, mutta rehtori Veli Siljander vakuuttaa, että muutosherkkyys on jatkuvaa.

”Peruspakettimme on juuri nyt kohdallaan, mutta koko ajan on oltava valmis uudistuksiin, jos aloituspaikkoja ei saada täyteen. Joudumme hakemaan paikkaamme jatkuvasti”, Siljander sanoo.

Pitkäkestoisina linjoina Kalajoen opistolla toimivat lastenohjaajan tutkinnon linjat, koulunkäyntiavustajien koulutus, peruskoululinja sekä nukkemuotoilun linja. Näistä muodostuu noin 100 opiskelijan perusta, jonka päälle opisto pyörittää mittavaa lyhytkurssitoimintaa.

”Lyhytkursseja on noin 60 vuodessa. Opiskelijamäärä niillä vaihtelee 15 ja 200 välillä”, rehtori Siljander mainitsee.

Kalajoen opisto on nostanut profiiliaan juuri kiinnostavien lyhytkurssien ja luentosarjojen järjestäjänä. Aihepiirit on osattu valita ajankohtaisiksi. Esimerkiksi kasvatukseen ja parisuhteeseen liittyvät koulutukset ovat olleet viime vuosina kysyttyjä.

”Vaikka herätysliiketaustamme näkyy monissa tapahtumissa ja myös koulutustarjonnassa, se ei ole estänyt meitä olemasta avarakatseisia. Kursseille haetaan parasta mahdollista asiantuntemusta”, Siljander sanoo.

Kannatusyhdistys toimiva omistaja

Veli Siljander on johtanut arvotaustaltaan lestadiolaisen uudenheräyksen ainoaa opistoa jo 27 vuotta. Tiukkoja paikkoja opistolla on ollut hänenkin aikanaan.

1980-luvun lopulla opistossa aloitettiin raju rakentamiskausi, jonka aikana rakennettiin uusi päärakennus, saneerattiin ja laajennettiin vanhat tilat ja rakennettiin vielä opiston yhteyteen kappeli ja lisää luokkatilaa. Kymmenessä vuodessa kannatusyhdistyksen omistama pieni opisto investoi noin 3 miljoonaa euroa (18 miljoonaa markkaa). Viimeinen rakennushanke valmistui vuonna 1998.

”Valtionosuutta saimme noin kolme miljoonaa markkaa (505 000 euroa) ja kunta avusti noin 900 000 markalla (151 000 euroa). Jo nyt opisto on velaton. Kannatusyhdistyksen osuus rahoituksen hankinnassa oli erittäin suuri”, Siljander toteaa.

Opiston vuosibudjetti on noin 1,2 miljoonaa euroa (7 miljoonaa markkaa). Päätoimista henkilöstöä on 21. Lisäksi tuntiopettajia ja yksittäisiä luennoitsijoita käy opistolla kymmenittäin.

Kalajoen opisto on pitänyt kiinni kristillisestä perustastaan siten, että sisäoppilaitoksen opiskelijat velvoitetaan osallistumaan muutamiin viikottaisiin tapahtumiin, joissa kristillisellä opetuksella on merkittävä osuus.

”Talon henki näkyy kuitenkin selvimmin palvelualttiudessamme ja ihmisten kohtaamisessa”, rehtori Siljander korostaa.

Parkanon paroni. Parkanolainen Arja Leinonen opiskelee nukkemuotoilua Kalajoella. Tässä valmistuu Parkanon paroni paikallisen merkkihenkilön mukaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva