Kameraseuran uusi elämä

Valokuvanäyttely

Ylivieskan kameraseura 20 vuotta. Arsis Galleriassa Ylivieskassa 6.2. saakka.

Ylivieskan kameraseuran juuret ulottuvat 1960-luvulle, jolloin se perustettiin ensimmäisen kerran. Seuraavan vuosikymmenen vaihteessa kameraseura uinahti muutamaksi vuodeksi ja heräsi tähän mennessä kaksikymmentä vuotta jatkuneeseen uuteen elämään.

Kameraseuran uusi elämä vaikuttaa 20-vuotisnäyttelyn perusteella tasaisen laadukkaalta. Yllätykset ja uudet näkökulmat ovat vielä harvinaista herkkua.

Näyttely esittelee tusinan kuvaajan näkemyksiä luonnosta, alueen rakennetusta ympäristöstä ja ihmisistä. Vanhin kuva on 70-luvulta ja uusimmat tältä vuodelta.

Mustavalko- ja värikuvien lisäksi näyttelystä löytyy tulosteita ja neulanreikäkuvista vedostettuja syanotypioita.

Yli 120 teoksen kokonaisuuteen kuuluu myös 80 väridiaa, joihin on dokumentoitu luonnon ja urbaanien näkymien ohella kameraseuran 1980-luvulla tekemiä kuvausretkiä.

Luontoa näyttelyn valokuvat tarkastelevat läheltä ja kaukaa. Sammalikkoon pudonnut syksyn lehti johtaa Metsätielle, joka päättyy ”hoidettuun” hakkuuaukeaan. Heimo Rajaniemen ikuistamien metsäaiheiden jälkeen voi viivähtää Mika Pajalan taivasta peilaavalla Joella, ennen kuin antautuu Esa Suorsan Uhka -kuvan rajuilmaa enteileville pilville tai luonnon muovaamille Aatami ja Eeva -tomaateille.

Sirkka Piiraisen neulanreikä-syanotypia Hailuodon majakasta ja Irma Hannulan värivedos ajan patinoimasta aittarakennuksesta nostavat kohteensa monumentin mittoihin.

Henkilökuvista herkimpiin kuuluu Jouni Haapakosken mustavalkoinen silmien seutuun rajattu otos nuoren naisen kasvoista, joista valöörikontrastit muovaavat kiehtovan maiseman.

Tapani Uusikylän surrealistiset visiot ovat syntyneet kuvamanipulaation avulla, samoin Juha Haapakosken Hylätty. Varjoa vailla oleva nainen istuu tuolilla vastapäätä tuolia, joka on pelkkä seinälle heijastuva varjo. Tunnelma on elegisempi kuin V. A. Koskenniemen Elegiassa, jossa ”Ainoa uskollinen on oma varjosi vain”.

Anja Vähäaho

NÄYTTELYN VALOKUVAT (kuvannut A. Vähäaho)

KAMERASEURAN UUSI ELÄMÄ 1

Hylätty. Juha Haapakosken kuvamanipulaatio on tältä vuodelta.

Kasvojen maisema. Jouni Haapakosken mustavalkotulosteessa on valöörien lyriikkaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva