Muutakin kuin rössypottua

Makaronilaatikkokin on perinneruokaa

Johanna Liukkonen

OULU Perinneruuan ei tarvitse olla vanhanaikaista, sitä voidaan ja pitääkin muokata nykymakuun sopivaksi. Ruuan saatavuus ja makutottumukset ovat muuttuneet ja perinteiden pitää seurata mukana, sanovat asiantuntijat

Pelkästään perinneruuan käsite on laaja. Se voi olla jonkin alueen arkinen kansanruoka, joka on sitten valittu edustamaan perinnettä, määrittelee vapaa tutkija, filosofian maisteri Markus H. Korhonen. ”Toisaalta perinneruuaksi voidaan myös valita alueen kausi- tai juhlaruoka, joka on työläämpi valmistaa, eikä ole kaikkien saavutettavissa”, kertoo Korhonen.

Appelsiinimehun sijaan puolukkamehua

Rössypottu on edelleen Oulun peruskoulujen ruokalistalla ja monessa lapsiperheessä se on herkkuruokaa.

”Rössypottu on kuitenkin nostettu aivan tarkoituksella esille. En mitenkään korostaisi pelkästään sen asemaa perinneruokana”, Korhonen painottaa. Samaa mieltä on kotitalousneuvoja Helena Lahdenperä Oulun maaseutukeskuksesta. Hän on kouluttanut Pohjois-Pohjanmaan maatilayrittäjiä ajattelemaan aterioissa erityisesti lähiruokaa. Perinneruuathan valmistettiin aineksista, jotka tulivat lähistöltä, Lahdenperä muistuttaa. ”Aamiaisella voisi vaikka appelsiinimehun sijaan tarjota puolukka- tai mustaherukkamehua”, hän selittää.

Ruokatottumukset ja ainesten saatavuus ovat kuitenkin muuttuneet. ”Esimerkiksi lihapottu näyttää meidän nykyihmisten mielestä aika tylsältä pelkästään lihan, perunan ja nauriin kanssa”, sanoo Lahdenperä. Lisukkeet ja kokonaisuus jälkiruokaa myöten ovat tärkeitä, hän painottaa.

Perinneruokia ei Lahdenperän mielestä tarvitse saada teolliseen valmistukseen eineksiksi ja pikaruuaksi. Sen sijaan niitä voidaan valmistaa vaikkapa vieraille ja pitää teemailtoja pukuja myöten, samalla tavoin kuin valmistetaan vieraille wokkiruokaa tai sushia.

Karjalanpiirakka on sopiva paketti

Karjalanpiirakka on saavuttanut Markus H. Korhosen mukaan kansallisen ja kansainvälisen asemansa mainion koostumuksensa ansiosta. ”Se on teknisesti ja kulinaristisesti hyvä, aikuisten ja lasten mieleen.”

Oulun alueen perinneruuista Korhosen mielestä lohikeitto on vastaavanlainen. Sitä tosin ei kukaan mielessään yhdistä heti Ouluun.

Arkilounaaksikin halukas herkkusuu saa Oulusta perinneruokaa. Ravintola Sarkan listalla on muun muassa rössypottuja, leipäjankkia, lohikeittoa, lammaskaalikeittoa.

”Leipäjankki varsinkin on kokkien oma suosikki. Sanotaanhan, että kun on kaikkea maistellut, peruseväs tuntuu hyvältä”, kertoo ravintoloitsija Aino Lehtosaari. Perinneruuilla on ravintoloissa tietyt kannattajansa ja tasainen suosio. ”Puuroja ei ehkä ravintoloissa niinkään kysytä, paitsi joulun aikaan”, kertoo Lehtosaari. ”Ja joskus ihmiset haluavat myös tillilihaa.”

Perinteet muuttuvat ajan myötä. Historiantutkija Korhosen mukaan makaronilaatikko on nyt jo perinneruokaa, ja parinkymmenen vuoden päästä perinneruuaksi voidaan laskea kaupungin parhaat pitsat.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva