Koekalastus lopetetaan

Merikosken kalaportaan suunnittelua kuitenkin jatketaan

Merja Aakko

OULU Lohen ja siian koekalastus Oulun Merikosken voimalan kanavassa ei jatku enää ensi kesänä. Kahtena kesänä koekäytössä ollut kalaporras on osoittautunut kalataloudellisesti kannattamattomaksi, ja Oulun Energia on nyt päättänyt lopettaa kalojen koekalastuksen ja mittauksen.

Kalaa nousi koeportaaseen viime vuonna vain hiukan enemmän kuin ensimmäisenä koekesänä. Kaikkiaan portaasta kalastettiin viime kesänä noin 1 100 kalaa.

Lohien määrä kaksinkertaistui yli 400 kalaan, mutta saalis on silti vähäinen, Merikosken voimalan käyttöpäällikkö Yrjö Vilhunen toteaa.

Veden juoksutukset Oulujoessa heikentävät ajoittain lohen nousua, mutta kalan vähyyttä selittää myös lohikannan voimakas vaihtelu. Tutkimuksen kannalta koekalastus tuskin olisikaan tuonut uutta tietoa vuosiin.

Hyvää lohivuotta voi joutua odottamaan jopa seitsemän vuotta, Vilhunen huomauttaa.

Padon maisemalliset arvot ovat yhtä tärkeitä

Kalaportaan suunnittelu jatkuu koekalastuksen loppumisesta huolimatta.

”Nyt aletaan miettiä käytännön toteutusta, minkä jälkeen voidaan miettiä miten kalaporras tehdään paremmaksi”, Oulun Energian toimitusjohtaja Tapani Kurkela kertoo.

Kurkelan mukaan patoaltaan maisemalliset arvot ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin kalaportaan kalataloudellinen arvo.

Oulun Energia aikoo selvittää kalaportaan rahoituksen helmikuun loppuun mennessä. Alunperin kalaportaan rakentaminen on arvioitu 2-5 miljoonan markan investoinniksi. Oulun Energian lisäksi ainakin Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus tukee hanketta.

Yrjö Vilhunen uskoo, että projektilla on vielä hyvät mahdollisuudet toteutua. Lohikalatiestä ei kuitenkaan kannata puhua.

”Kalaporras auttaa kaiken muunkin kalan nousua ja lisää kalan määrää joessa.”

Kalaporras ei myöskään yksin riitä Oulujoen lohi- ja siikakantaa kohentamaan, Vilhunen sanoo.

”Kalatien rakentaminen edellyttää myös merikalastuksen sääntelyä sekä sitä, että joessa on oltava kunnossa paikat, joihin kala voi nousta kutemaan.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva