Prisma jalostaisi liikekeskusta

Raahessa on tehtävä valinta 70 metrin katuosuuden ja Arinan miljoonainvestoinnin välillä

Timo Myllykoski

RAAHE Arina Yhtymä on tehnyt Raahen kaupungille tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Prisman laajentaminen noin 7,23 miljoonalla eurolla (43 miljoonalla markalla) toisi kaupungin liikekeskustalle kaivattua uutta ilmettä ja vetovoimaa.

Raahessa vallitsee varmasti yksimielisyys siitä, että kaupunkia pitää kehittää ja uutta pitää rakentaa, kaupunkiin pitää luoda uusia työpaikkoja ja palvelutarjontaa alueella asuville pitää parantaa. Prisman laajentaminen noin 3 200 neliömetrillä on tätä kaikkea. Kynnyskysymykseksi nousee kuitenkin näkemyserot siitä, mihin ja millaisena Arinan suunnittelema kauppahuoneen laajennus tulisi toteuttaa.

”Se, millä tavalla Arinan hanke voitaisiin toteuttaa niin, että se säilyy Prismana ja täyttäisi meidän kaikkien yhteiset toiveet, on se asia, joka keskusteluttaa. Toivon, että se keskustelu käytäisiin asiallisesti ja saataisiin aikaan sellainen ratkaisu, että se säilyy Prismana ja tukee tämän kaupungin kehittymistä ja palvelujen saantia”, kaupunkisuunnittelujaoston puheenjohtaja Marja-Leena Kyrö (kesk.) sanoo.

Liikekeskus on ruutukaavan reunalla

Arinan ongelmana Raahessa on Palokunnankatu. Prisman laajennussuunnitelmia luonnostellut arkkitehti Sampo Valjus sanoo, että ainoa toteuttamiskelpoinen malli on laajentaa Palokunnankadun päälle, ja se ei kaikkia raahelaisia miellytä.

Arina on vastaavasti tyrmännyt raahelaisten ehdotuksen rakentaa kokonaan uusi hypermarket joko nykyisen pysäköintialueen toiseen päähän tai kaupungin ulkopuolelle, koska sen kustannukset olisivat lähes kaksinkertaiset, 11,8-13,5 miljoonaa euroa (70-80 miljoonaa markkaa). Myös Prisman laajentaminen ylöspäin toiseen kerrokseen on poissuljettu vaihtoehto.

”Olemme juuri purkamassa Oulun keskustasta kaksikerroksista tavarataloa, koska sille ei ole käyttöä kauppahuoneena”, Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio huomauttaa.

Palokunnankadun päälle rakentamisen on sanottu rikkovan Raahen vanhan ja valtakunnallisestikin merkittävän ruutukaavan. Marja-Leena Kyrö näkee asian toisin. Hänen mielestään Prisman laajentaminen kadun päälle ei riko ruutukaavaa vaan rajaa sitä.

”Minä arvostan ja kunnioitan vanhaa puu-Raahea, mutta katson, että kauppakeskus on ruutukaavan reunassa ja tavallaan vain täydentää muita sillä alueella vireillä olevia hankkeita eli linja-autoasemaa, Lidl-markettia ja uutta kihlakunnanvirastoa. Nyt Fellmanin puistokadullakin olisi mahdollisuus kehittyä puistokaduksi.”

Vaihtoehtona muutos S-marketiksi

Kyrö pitää hienona asiana sitä, että Arina on valmis investoimaan Raahesta kertynyttä rahaa Prisman kautta takaisin Raaheen. Samalla kaupunkiin syntyisi uusia naistyöpaikkoja.

”Palokunnankatu ei ole minulle kynnyskysymys. Kaupunkilaisena ja palvelujen ostajana minulla ei ole henkilökohtaisesti vara tätä hanketta kieltää.”

Jos Raahe ei kaavamuutoksella mahdollista Prisman laajentamista Arinan toivomalla tavalla, on toisena vaihtoehtona Veli-Matti Puution mukaan nykyisen Prisman muuttaminen S-marketiksi eli tavaratalosta monipuoliseksi ruokakaupaksi.

”S-market on kyllä viimeinen vaihtoehto, koska silloin me olemme tämän mahdollisuuden menettäneet lopullisesti. Minusta tuntuu, että ainakin meidän ryhmä (keskusta) on vakaasti sitä mieltä, että Prisma tänne tulee ja me olemme valmiit tinkimään omalta osaltamme ehdottomuuksista”, Marja-Leena Kyrö toteaa.

Kaupungin täytyy vaatia laatua

Raahen Seudun Yrittäjät ry:n puheenjohtajan Eero Kemppaisen mielestä yrityselämän satsaukset täytyy hyväksyä, jos muuttotappiosta kärsivää kaupunkia halutaan kehittää. Vaikka kadun päälle rakentaminen ei ole aivan kivuton asia, näkee Kemppainen suhteellisen selkeänä sen, mitä Prisman laajentamisen suhteen täytyy tehdä.

”Katu ei elätä, mutta liike-elämä elättää”, hän toteaa ja uskoo Arinan investoinnin kohentavan yleensäkin mielialaa Raahessa.

”En näe ongelmana sitä, että keskustaan rakennetaan noin massiivinen marketti. Kaupungin täytyy kuitenkin osaltaan vaatia, että toteuttaminen on riittävän laadukasta”, yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja korostaa.

Timo Myllykoski

Ongelmakohta. Raahen Prisman sisäänkäynti avautuu nykyään ongelmallisesti suoraan Palokunnankadulle, missä jalankulkijat puikkelehtivat autojen välissä ”Suomen leveimmällä suojatiellä”.

Timo Myllykoski

Kuuma katu. Raahen Seudun Yrittäjät ry:n puheenjohtajan Eero Kemppaisen oman yrityksen toimisto sijaitsee Palokunnankadulla. Hän ei pidä pahana, vaikka Prisman laajennus kadun päälle rakennettaisiinkin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva