Hellällä kädellä kirkko remonttiin

Liisa Lehto-Peippo

OULAINEN Ylhäisessä yksinäisyydessään ja kaikessa rauhassa, vailla muiden rakennusmiesten hyörinää ja koneiden pörinää, on konservaattori Tapio Hiltunen päässyt aloittamaan Oulaisten kirkon remontin. Hän kävi ensiksi käsiksi Helvettiin, yhteen Oulaisten kirkon kuudesta seinämaalauksesta.

Hiltunen kilmuilee rakennustelineillä, ja työpöydällä on purkkia ja purnukkaa: maalinpoistoainetta, puhdistusainetta, täyttöaineita, taiteilijan öljyvärejä ja väripigmenttejä, veitsiä ja pensseleitä.

Kirkon kaikki seinämaalaukset on määrä olla kunnossa 2,5 kuukauden kuluttua. Pääsiäisenä kirkko suljetaan ja kirkkoon tulevat maalarit ja muut remonttimiehet. Peruskorjattu kirkko avataan adventtina.

Tapio Hiltunen arvioi kirkon peruskorjauksen alkaneen arvokkaimmasta päästä. Seinämaalaukset ovat tekijänsä Erik Westzynthius nuoremman päätyö ja suurin jäljellä oleva kokonaisuus. Maalaukset ovat 1700-luvun lopulta.

Töitä ei aina ole pidetty Oulaisissa arvokkaina. 1800-luvun lopussa kirkon seinät maalauksineen peitettiin paperilla. Paperit otettiin myöhemmin pois. Tapio Hiltusen mielestä paperi oli töiden pelastus. ”Jos työ olisi maalattu yli, olisi ollut hirveän iso työ saada ne esille”, hän sanoo.

Hiltunen on aloittanut työn maalausten kehyksistä. Hän maalaa kehyksiin varjostukset. ”Näin kuva nousee seinästä esille”, hän selittää.

Öljyvärillä tehty kuvapinta on Tapio Hiltusen mielestä suhteellisen hyvässä kunnossa. Väripaikkausta ei ole paljon. Enemmän korjattavaa on kehyksessä. Liimaväri on hilseillyt. Niihin paikkoihin kiinnitetään uusi väri tai paikkamaalataan.

Työn jälki ei saa näkyä

”Kuvan olisi näytettävä konservoinnin jälkeen sellaiselta, ettei sille olisi tehty mitään, vaikka sille on tehty aika paljon. Työ on tehtävä hellällä kädellä ja liikaa ei saa työstää. Maalauksen pitää näytä ikäiseltään”, Tapio Hiltunen kertoo.

Suurimmat seinämaalaukseen syntyneet halkeamat hän täyttää. Hirsirakenteisen kirkon maalaukset on rakennettu hirsipinnalle. Se saa konservaattorin mielestä näkyä. ”Ei ole tarkoitus, että seinä näyttäisi laudoitetulta”, hän sanoo.

Konservaattorin työ on hidasta ja vaatii pitkää pinnaa. Alkuperäisen maalipinnan esille otto on työllistävin ja hitain vaihe. Siihen tarvitaan kirurgin veistä. Sen jälkeen alkaa oikean värisävyn hakeminen paletilla. Kun nämä työt on tehty ensimmäisen maalauksen kohdalla huolellisesti, on seuraavien työstäminen helpompaa.

Tapio Hiltunen on rakennuspintakonservaattori, joka työskentelee eri kuva-aiheiden kanssa enimmäkseen sisätiloissa, mutta myös ulkona. Häntä ja hänen vaimoaan Anna-Liisaa, joka myös on konservaattori, työllistävät seurakunnat kirkoissaan, muut julkiset rakennukset, kartanot ja vaikkapa Turun linna. Hän on tehnyt työtään lähinnä Lounais-Suomessa. Oulaisten kirkon seinämaalaukset ovat toistaiseksi hänen etäisin kohteensa.

Tapio Hiltunen on käynyt taideakatemian ja työn kautta valmistunut konservaattoriksi. Taiteilijan koulutuksesta on hänen mukaansa suurta etua. Taiteilijan silmä näkee kokonaisuuksia ja värien maailmaa laajasti. Työssään hän on tehnyt myös väritutkimuksia ja on konservoinut taidetta puhdistamalla töitä ja tekemällä niihin pientä väripaikkausta.

Konservaattorin työtä valvoo melkein aina Museovirasto. Se on Tapio Hiltusen mielestä kiltti poliisi, jolta voi kysyä myös neuvoja. Koska konservoinnin työvaiheet dokumentoidaan, ne jäävät myös jälkipolvien käyttöön.

Liisa Lehto-Peippo

Kirkko- remontti tehtävä

omillaan

Liisa Lehto-Peippo

OULAINEN Oulaisten seurakunta anoi kirkkoremonttiinsa Kirkkohallitusta apuun, mutta se katsoi, että seurakunta on sen verran varakas, että voi tehdä sen omillaan. Remontissa on tarkoitus käydä läpi koko kirkko sisältä ja ulkoa ja tehdä vähän muutostöitä länsieteisessä. Peruskorjauksen kustannuksiksi on arvioitu 500 000-590 000 euroa (3-3,5 miljoonaa markkaa).

Talouspäällikkö Veli Mäntykangas toteaa, että seurakunnalla on vähän rahaa sukanvarressa. Se on myynyt metsää ja myy sitä vielä lisää. ”Lainaa otetaan 170 000 euron (yhden miljoonan markan) verran, jos on tarpeen.”

Oulaisten kirkko on suljettu remontin ajan pääsiäisestä marraskuun loppuun. Sen ajan jumalanpalvelukset ja muut kirkolliset toimitukset ovat seurakuntatalolla. Konfirmaatioita varten on varattu Merijärven kirkko. 30 kilometrin säteellä Oulaisista on käytettävissä monta kirkkoa, Merijärven lisäksi Ylivieskan, Haapaveden ja Vihannin kirkot, jos oulaistelaiset haluavat esimerkiksi kirkkovihkimyksen.

Seinämaalaukset kuntoon. Konservaattori Tapio Hiltusen työllistävät tulevat 2,5 kuukautta Oulaisten kirkon kuusi seinämaalausta.

Sisäväritys muuttuu, eteiseen morsiushuone

-Kirkon edellinen remontti vuonna 1967

-Maalaus sisältä ja ulkoa. Punainen ulkoväri säilyy. Sisäväritys rohkeammaksi nykyisestä yleisharmaasta.

-Alttarille lisätilaa, kun ensimmäiset penkit otetaan pois

-Länsieteistä laajennetaan. Morsiushuone eteiseen. Kulku lehterille eteisestä.

-Penkit mukavammiksi. Virsikirjateline käytännöllisemmäksi.

-Paanukatto tervataan

-Tapuliin uusi pärekatto

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva