Kiiminkijoen kosket laitetaan kuntoon

Ehostus ei sodi Naturan tavoitteita vastaan

Tuomo-Juhani Tapio

OULU Kansainväliseen lohikantojen elvytysohjelmaan SAP:iin lukeutuvan Kiiminkijoen kalataloudellisesti merkittävimmät kosket kunnostetaan entistä ehommiksi merilohen ja -taimenen nousta ja lisääntyä.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksessa valmistuneen kunnostusuunnitelman mukaan tavoitteena on yhdeksän kosken kiveäminen ja kutusoraikkojen rakentaminen niihin.

Kainuun Te-keskuksen kalatalousyksikön aloitteesta tehtävän työn arvioidaan maksavan runsaat 80 000 euroa.

Mikäli kunnostuksen edellyttämä lupamenettly sujuu toivotulla tavalla kunnostustöihin päästään vuonna 2003. Valmiiksi ne on tarkoitus saada seuraavana vuonna.

Rakennuttajana on Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus.

Uiton jäljiltä

Kiiminkijoki perattiin uiton tarpeisiin 1950-luvulla. Uittosääntö kumottiin 1980-luvun alussa. Perattuja koskia kivettiin ja kunnostettiin ensimmäisen kerran jo 1980-luvun puolivälissä.

Ne eivät ole olleet kuitenkaan riittäviä, ja siksi on päädytty jatkokunnostuksiin.

Biologi Mikko Keränen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta sanoo, että kiveysten ja kutusoraikkojen rakentamisen lisäksi joidenkin vähävetisten koskihaarojen vesityssuhteita parannetaan ohjaamalla niihin lisää vettä.

Keränen uskoo että suunnitelma tukee joen SAP-tavoitteita.

”Luonnontilan palauttaminen auttaa varmasti merilohen ja -taimenen viihtymistä ja lisääntymistä joessa”, hän sanoo.

Sekin on hänen mukaansa varmistettu, että työt eivät ole ristiriidassa Natura- suojelutavoitteiden kanssa. Kiiminkijoki lukeutuu Suomen natura 2000 verkostoon.

Muitakin jokia

Kiiminkijokeen on istutettu vuosittain noin 180 000 lohen joki- ja vaelluspoikasta. Vastaavat meritaimenistutuksetkin ovat useiden kymmenien tuhansien luokkaa.

SAP-ohjelmaan lukeutuvista entisistä lohijoista on jo kunnostettu Pyhäjoki. Seuraavana vuorossa on Kuivajoki. Työt siellä alkavat tulevana kesänä.

Myös Iijoella on tehty mittavia kunnostuksia. Kaikkiaan ympäristökeskus on paikannut uiton jälkiä eri vesistöissä noin viidellä miljoonalla eurolla.

Kiiminkijoen kunnostussuunitelmia esiteltiin torstaina vesialueiden omistajille, kalastuskunnille ja muille joen käyttäjille.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva