Virallisia reittejä liian vähän

Tavoitteena on rakentaa Raahesta Ouluun ulottuva moottorikelkkareitistö

Helge Murtovaara

PATTIJOKI Raahen seutukunta on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on luoda yhdessä kuntien, yrittäjien ja harrastajajärjestöjen kanssa Raahesta Ouluun ulottuva moottorikelkkareitistö.

Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen vs. johtajan Leo Ahon mukaan lähtökohtana on parantaa ennenkaikkea alueella toimivien matkailuyrittäjien mahdollisuuksia kehittää erilaisia palvelupaketteja ja -kokonaisuuksia, mutta se antaa myös mahdollisuuksia vähentää niin sanotun villin kelkkailun ongelmia.

Ahon mielestä hanke on lähtenyt liikkeelle hyvin, sillä alueen eri toimijat on saatu istumaan saman pöydän ääreen keskustelemaan tarpeista ja tavoitteista. Hiljattain valmistunut Raahen seutukunnan moottorikelkkareitistöä kuvaava kartasto kertoo kehittämistyötä vielä riittävän.

”Kartasto on ikäänkuin väliraportti nykytilanteesta. Jos reitiltä puuttuu yhdeltä metriltäkin lupa, on reitti käyttökelvoton.”

Raahen Moottorikelkkailijoiden puheenjohtajan Harri Sipilän mielestä alueella ei ole yhtenäistä reitistöä seutukunnan sisällä eikä sieltä ulospäin.

”Toisen ongelman muodostaa se, etteivät seutukunnan moottorikelkkareitit ole yhteydessä toisiinsa.”

Talvisen moottorikelkkareitin rinnalle laajempana tavoitteena on rakentaa kesätoimintaan kunnollinen maastoulkoilureitistö, jossa olisi mahdollista liikkua hevosilla ja maastopyörillä.

Matkailuyrittäjä Hannele Lilja Safarikeskus Lohenpyrstöstä Pattijoelta uskoo toimivan moottorikelkkareitistön houkuttelevan paremmin asiakkaita niin Oulun suunnasta kuin sisämaastakin.

Esimerkiksi oululaisia kelkkailijoita on vaikea houkutella Pattijoelle, vaikka matka ei autolla kestä kuin kolme varttia.

”Meillä on hyvä verkosto eri yrittäjien kesken esimerkiksi Siikajoelle ja Rokualle. Se mahdollistaa pitkätkin safarit, kunhan vain saadaan reitit toimimaan.”

Moottorikelkkailu on asia, joka herättää kalastuksen tavoin hyvin äkkiä intohimoisen keskustelun puolesta ja vastaan. Sipilä kertoo, että alueella on noin tuhat rekisteröityä moottorikelkkaa ja harrastajajärjestöissä on noin 200 jäsentä.

Järjestötoiminnassa mukana olevat harrastajat hyvin tietoisia virallisista kelkkareiteistä ja käytöstavoista maastossa. Ongelmien kitkemiseksi on tehty lujasti työtä, mutta kun sopivia reittejä ei ole riittävästi tarjolla, osa kelkkailijoista liikkuu väärillä paikoilla ja luvattomasti.

Helge Murtovaara

Reitistölle tarvetta. Raahen Eräpoikien moottorikelkkasafari lähdössä liikkeelle Safarikeskus Lohenpyrstön pihalta Pattijoelta.

Helge Murtovaara

Kelkalla maastoon. Safari- ja matkailuyrittäjät kaipaavat toimivaa moottorikelkkareitistöä Raahesta Ouluun.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva