vuotta bändien tukena

10

Pyöreitä täyttävä Rockpolis sinnittelee eteenpäin talous-
kurimuksessa. Oulun bändikattaus on onneksi rikkaampi
kuin koskaan.

Eleonoora Riihinen

Tässä se on, Qstockin Oulu-lavan takahuone Kuusisaaressa: vielä tälle kesää tallaamaton nurmialue, jota varjostavat lepät. Niiden suojassa monet paikalliset bändit ovat jännittäneet ihka ensimmäistä festarikeikkaansa.

Oulu-lava, eli entinen Rockpolis-lava, on toiminut vuodesta 2008 asti ponnahduslautana monelle aloittelevalle oululaisbändille. Samalla se on kymmenen vuotta täyttävän kaupungin musiikki- ja tiedotuskeskus Rockpoliksen lippulaiva.

Tätä nykyä Rockpolis työllistää käytännössä yhden ihmisen osa-aikaisesti. Linkkinä kaupungin ja musiikkialan toimijoiden välillä häärii toiminnassa alusta asti mukana ollut tuottaja Jarkko Halunen. Hän työskentelee samalla myös kaupungin tapahtumatiimissä.

Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Digitalisaatio on mullistanut musiikkialan. Esimerkiksi vielä vuonna 2009 Rockpolis koosti oululaisbändien hengentuotoksista promolevyn, jota lähetettiin toistatuhatta kappaletta pitkin Suomea.

– Enää sellainen levy ei olisi relevantti muuten kuin museoesineenä, Halunen sanoo.

Sosiaalisen median ja edullisemman tekniikan ansiosta ovet ovat auki koko maailmaan, eikä tuottajia tai levy-yhtiötä tarvita samassa määrin portinvartioiksi kuin ennen. Muusikot pystyvät tekemään paljon itse, ja se näkyy myös Oulussa.

– Oulu ei ole enää se metallikaupunki siellä jossain kaukana. Vaikka kaupungilla on edelleen vahva metallileima, täältä tulee paljon monipuolisemmin erilaista musiikkia kuin kymmenen vuotta sitten, Halunen sanoo.

Hän on ylpeä siitä, että Rockpolis on onnistunut vuosien aikana luomaan uskottavaa verkostoa musiikkialan toimijoihin sekä vaikuttamaan konkreettisesti alan kehittymiseen erilaisten hankkeiden ja projektien kautta.

Paljon enemmän olisi kuitenkin tehtävissä. Rockpolis toimii Halusen mukaan tällä hetkellä säästöliekillä. Vielä vuonna 2013 se työllisti kokopäiväisesti kolme ihmistä. Nyt toiminta on pienimuotoista, ja Halunen tarjoaa Rockpoliksen asiantuntemusta enää lähinnä pyydettäessä.

– Ei ole resursseja enempään. Tässä taloudellisessa tilanteessa kaupunki keskittyy pitämään lakisääteiset palvelut pystyssä ja kulttuurille on vaikea saada lisäresursseja.

Tilanne on hankala. Halusen mielestä kulttuurin tukeminen on tärkeä elinvoimatekijänä kaupungille. Nousevat bändit raikastavat kaupungin imagoa.

– Elävä kulttuuri on sivistyskaupungin merkki, Halunen tiivistää.

Oulusta puuttuu esimerkiksi sellainen elävän musiikin yhdistys, jolla olisi resursseja maksaa artisteille vaikka kiertueapurahoja. Suuri pula on myös alaikäisten soittajien esiintymispaikoista.

Rockpoliksen soihtu on jo osittain siirtynyt eteenpäin talkoohengessä pyöriville kulttuuriyhdistyksille.

Esimerkiksi Hiukkavaaran treenikämppien puolustaminen on ollut yksi Rockpoliksen keskeisimmistä tehtävistä. Nyt asiasta on ottanut kopin Kulttuurikasarmi ry.

Oulu-lavan edustaa reunustavan pusikon kukkaloistossa on tylsää synkistellä. Olemme paikassa, jossa Rockpoliksen työ hedelmällisillään konkretisoituu.

Joka vuosi Rockpolis valitsee yhden lupaavan nousijan festivaalivaihtoon, ja bändi pääsee soittamaan Qstockin Oulu-lavan lisäksi Ilosaaressa ja Provinssissa.

Festarivaihto voi olla ratkaiseva työntöapu nuorille bändeille.

– Bändin omalla työllä on suurin merkitys, mutta bändivaihto voi olla tietyssä vaiheessa keskeinen kanava edetä, Halunen sanoo.

Halusen mukaan esimerkiksi viime vuoden vaihtoon päässyt esiintyjä, nu metal -tyyliin tykittävä Blind Channel, on kerännyt paljon huomiota osakseen.

Tänä vuonna Oulun bändiympyröitä edustaa kasarirockista ammentava Temple balls.

– Ouluun on syntynyt paljon uusia eteenpäin meneviä bändejä, joiden keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki. Kilpailemisen sijaan he tukevat toisiaan. Se on todella hieno juttu.

Fakta

Rockpolis

Perustettiin vuonna 2005 lyhytaikaiseksi EU-hankkeeksi. Se jäi kuitenkin pysyväksi osaksi kaupungin toimintaa.

Pohjois-Pohjanmaan liitto rahoitti hanketta heinäkuulle 2007 asti. Siitä lähtien Rockpolis on pyörinyt lähinnä kaupungin rahoituksen turvin.

Toimii kaupungin tapahtumatiimin alaisuudessa. Toimintaan ohjataan rahoitusta tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Korvamerkittyä rahaa ei ole.

Tavoitteena on parantaa Oulun seudun musiikkialan toimintaedellytyksiä sekä tehdä alueen musiikkia ja sen tekijöitä tunnetuksi.

Tarjoaa musiikkialan toimijoille ohjausta, neuvontaa, koulutuksia ja esiintymistilaisuuksia.Tarjoaa asiantuntijuuttaan myös sisällöntuottajille ja tapahtumajärjestäjille.

On pyörittänyt Oulu-lavaa
Qstockin kanssa yhteistyössä vuodesta

2008.

Rockpoliksella oli oma nettiradio vuosina 2006–2007.

Tekee yhteistyötä erilaisten musiikkikentän toimijoiden kanssa kuten Music Finlandin, Teoston ja Muusikkojen liiton kanssa.

Menneitä hankkeita: Vaka-hanke, Vaahto-hanke ja Valtakunnallinen välittäjävalmennushanke EU-rahoituksella yhteistyössä Music Finlandin ja muiden musiikkialan toimijoiden kanssa.

Qstockin ja Rockpoliksen yhteistyö puhkeaa kukkaan kesäisin. Oulu-lava tarjoaa esiintymiskokemusta nuorille muusikoille, Jarkko Halunen sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva