Söötinkiä ja seminaarin väkeä

Soveliuksen talon nukkenäyttelyssä Raahessa tavataan
silakkamarkkinoilla,
paseerataan
rotuaarilla ja
pallistetaan
nästyyki.

Pia Kaitasuo teksti
Joel Karppanen kuvat

Taivaallinen Mathilda tuijottaa tulijaa Soveliuksen talon alasalin nurkasta. Kitara on jo käsissä, mutta laulua ei tältä aikalaisiaan lauluin ja soitoin viihdyttäneeltä neidiltä sentään kuulla.

Raahelaiseen herrassöötinkiin eli herrasväkeen 1800-luvulla kuulunut Mathilda Lacke (1810–1886) on saanut Maria Morkon käsissä uuden tulemisen paperimassanuken muodossa.

Ruukkilainen Morko ja raahelainen Tuula Lehtonurmi ovat museon kutsusta koonneet luomuksistaan kesän ajaksi kokonaisuuden Kurkistuksia menneeseen.

Näyttely tarjoaa helposti lähestyttävän tavan tutkia lähihistoriaa etenkin lapsuuden näkökulmasta. Käsityötaiteilija Maria Morkon nauravainen poikakaksikko istuu paljain jaloin rantakivellä onget käsissään. Säätyläisperheen tytär ja poika leikkivät siivommin, jotteivät rusetit menisi ruttuun.

Opettajana elämäntyönsä tehneen Lehtonurmen koulutytöt ovat naisväen käsityöaskareissa: vanhempi istuu pyyheväävin ääressä, nuorempi harjoittelee ompelupistoja nenäliinaa päärmäämällä eli nästyykiä pallistaen.

Vaivalla tehdyt nuket voisivat olla vitriinissä, mutta nyt taidokkaita yksityiskohtia, esimerkiksi Pekkatorin rotuaarilla paseeraavan rouvan kiiltelevää taftipukua, saa katsella lähempää.

Nukkemaailma on myös sijoitettu sellaiselle korkeudelle, että nuorimmillakaan näyttelyvierailla ei ole vaikeuksia tiirata vaikkapa millaisessa pulpetissa mummu ja pappa alakoulussa sotien jälkeen istuivat.

Soveliuksen talossa käydään myös silakkamarkkinoilla. Silakkamarkkinat on Suomen nukketaiteilijoiden tuorein näyttelykokonaisuus; periaatteena on toteuttaa yksi teema vuosittain. Raahea ennen markkinat olivat esillä Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa.

– Tänne saatoimme kuitenkin mahduttaa vain noin puolet kokonaisuudesta, Morko mainitsee.

Merikaupunkien kaupankäyntimuotoa muisteleva tapahtuma on saanut paikallisväriksi taustalleen vanhan kuvan Rantatorilta. Myös muut näyttelyn asetelmat on tuotu valokuvan avulla kiinni tosielämään.

Silakkamarkkinat ovat olleet pitkän linjan minimaailmaharrastajan Tuula Lehtonurmen tulikaste 1:4-kokoisten paperimassanukkien tekijänä. Erityisesti kasvojen tekemisessä nukketaiteilijan itsekritiikki on kovilla, kaksikko tunnustaa.

Lehtonurmi kertoo kuskanneensa eri versioita nukeistaan nähtäväksi Raahen vanhalla asemalla Kuutostiimi-käsityöosuuskunnan tiloissa päivystävälle Morkolle, nukketaiteilijan koulutuksenkin saaneelle, vähän kuin pienokaisia kätilölle neuvolaan.

– Nyt minulla on kuusi ylimääräistä päätä! hän nauraa.

Maria Morko päätyi ammattilaiseksi nukentekijäksi muun opiskelunsa yhteydessä.

– Innostuin plastisen muotoilun kurssista. Se kiinnosti kun en ole piirtäjä, ja tajusin että tämä näyttäisi onnistuvan paremmin. Hain nukketaiteilijakoulutukseen ja sillä tiellä olen edelleen.

Saman koulutuksen käyneiden perustama on myös vuonna 2000 toimintansa aloittanut Suomen nukketaiteilijat.

Nämä nuket eivät patsastele. Niissä on mukana niin aidon liikkeen tuntu, että odottaa miltei kuinka saaristolainen kohta laskisi kantamansa kalakopan torikiveykselle.

Kurkistuksia menneeseen nähtävillä to 10–17 ja pe–la 10–18.

Fakta

Pooki flakkaa maalla ja merellä

Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät -tapahtumaa vietetään ensi kertaa 2.–4. heinäkuuta.

Nyt on muun muassa oiva mahdollisuus päästä vesille eri vesikulkuvälinein: voi meloa itse tai käydä meripurjehduksella. Alan harrastajat myös kisaavat, opastavat ja esittävät.

Rantatorille nousee vanhan ajan Komerssin markkinat purjelaiva-ajan tunnelmissa. Luvassa on katuteatteria ja kaupungin historiasta tuttuja hahmoja.

Lapset ja lapsenmieliset voivat käydä merimieshuoneella pestautumassa laivaan eli ottamassa hernettä. Styyrmanni piirrätyttää kultakin puumerkin merimiesluetteloon.

Lisää ohjelmaa: www.visitraahe.fi

Raahelainen Tuula Lehtonurmi on ollut luomassa paikallishistoriaa eläväksi aiemmin muun muassa mallinukketalon avulla. Jannen talo -hanke on jo käsite. Maria Morkon valmistamat sisarukset ynnä siskon mies ovat ottaneet
silakkamarkkinoille mukaansa Tuula Lehtonurmen tekemän vanhan
isännän.
Nämä ihanat pojat rannalla syntyivät Maria Morkon käsissä alun perin telmimään joulukatukuvaelmaan, jonka Suomen nukketaiteilijat ry:n jäsenet valmistivat yhteistyössä. Nyt Raahen museon kokoelmista löytynyt otos Fantin saaren rannasta kohti toria tuo nassikat ilakoimaan raahelaismiljööseen.

Merimiehen

elämää

minikoossa

Pia Kaitasuo

Keskellä nukkenäyttelyä kohoaa Jannen talo, 1:12-mittakaavaan tehty toisinto Soveliuksen talon naapurustossa sijaitsevasta rakennuksesta.

Merimies-Jannen äidilleen 1900-luvun alussa rakennuttama huoneen ja keittiön ynnä matalan vintin käsittävä mökki sijaitsee yhä Saaristokadulla.

Tuula Lehtonurmi ja puolisonsa Lauri Lukkarila tarttuivat kymmenisen vuotta sitten ajatukseen tallentaa kotikaupungin historiaa mallinukketalon avulla. Alkuperäisen talon omistajat antoivat luvan tutkia taloa niin sisältä kuin ulkoa.

Arkkitehti Irene Pekuri, nukkekotiharrastaja itsekin, laati pohjapiirustuksen ja asiaan innostuneet kävivät toimeen.

Valmista on tullut muutamilla, nämä minimaailmat kun eivät ole aikaan sidottuja projekteja, vaan interiöörin valmistaminen on löytöretki nyhjää tyhjästä -materiaalien maailmaan.

Tänä kesänä Raahen nukkekotinäpertäjät ovat tuoneet omat Jannen talo -projektinsa, hyvin eri vaiheissaan, näytille Vanhan apteekin ikkunaan Kauppakatu 31:een. Ne ovat esillä 6. syyskuuta asti.

Lehtonurmi kumppaneineen tietää hyvin, kuinka koukuttava harrastus nukkemaailmasta löytyy. Museokauppa auttaa alkuun: Jannen talon piirustukset ja tarkat ohjeet ovat kaikkien saatavilla.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva