Oulu on 3D-kehittäjänä ihan huippu

Oulusta on kehittynyt kolmiulotteisuuden keskus.

Sekä Oulu että New York voivat jatkossa solahtaa automaattisesti 3D-kartalle.

3D kehittyy jatkossa esimerkiksi älykaupunkien paikkatietopohjaisten sovellusten kautta.

Arja Mikkola

Oulu

Oulusta on lähtöisin maailman ensimmäinen avoin 3D-alusta, jolle kuka tahansa voi rakentaa sovelluksia. Nyt oululaiset avaavat uuden aikakauden, kun koko maailma voi solahtaa verkossa automaattisesti 3D-muotoon.

Adminotech Oy lähti luomaan 3D-maailmaa ensimmäisten mukana Oulussa 2007. Se tarjoaa avointa standardia hyödyntävää alustaa, jolle sovellusyritykset saattavat rakentaa uutta 3D-liiketoimintaa.

Portaalissa on tähän mennessä 7 000 kansainvälistä 3D-virtuaalimaailmaa ja käyttäjiä noin 60 000.

– Oulusta on tullut 3D-keskus. Messuilla moni demoaa, mutta meillä on jo toimiva alusta, sanoo liiketoimintajohtaja Tiina Hynninen.

3D on nyt kaikkien ulottuvilla, sillä käyttäjä ei enää tarvitse tietokoneeseen erityisiä asennuksia.

– Olennainen muutos on se, että teknologia on integroitu moderneihin verkkoselaimiin, toteaa professori Timo Ojala Oulun yliopiston tietotekniikan osastolta.

Kolmiulotteinen kartta Oulun keskustasta on vienyt katsojan jo pitempään talojen lomaan. Lumekävely vie kaupalta toiselle ja yksityiskohtia myöten piirrettyjen puutalojen eteen.

Tiedot tosin vanhenevat helposti, sillä tähän asti reaalimaailmaa on mallinnettu kalliisti käsin.

Jatkossa 3D-kartat syntyvät ja päivittyvät automaattisesti.

– Me pystymme mallintamaan koko maailman, sanoo Adminotechin toimitusjohtaja Tommi Hollström.

Nyt siis Oulusta käsin lähdetään kisaamaan aivan uudella tasolla.

Tähän asti karttojen yhteydessä on mainittu Google tai Nokian Here, mutta automaation edessä isot kalpenevat. Googlen kartat ovat aina vanhoja. Jätti voi vain osoittaa kohteet ja lähteet kartalla.

Oululaiset auttavat lentämään kohteen ylle ja lisäksi pureutumaan syvälle kyseistä kohdetta koskevien erilaisten tilastojen ja avoimen datan värikkääseen maailmaan.

– Yhä enemmän ollaan menossa tuotebisnekseen, Hollström sanoo.

– Kaikkein eniten uskon älykaupunkiliiketoimintaan. Se on vasta tulossa. Se tulee mullistamaan kaiken, miten tietoa kerätään, miten siihen pääsee käsiksi, miten tietoa sovelletaan. Tässä on Suomella, Euroopalla ja Oululla uskomaton mahdollisuus. Tässä olemme edelläkävijöitä. Tätä ei ole kenelläkään muulla, Hollström sanoo.

Hollströmin mukaan suurin ongelma on se, että kaikki tieto ei ole saatavilla.

– Sen pitää syntyä suoraan prosesseista.

Pisimmällä 3D-mallintamisessa ovat juuri Oulu ja Espoo. Niistä saadaan jo tarkkaa dataa.

Kun 3D-karttaan liitetään kaupungin tai Tilastokeskuksen dataa, voidaan kuvata vaikka asukastiheyttä. Oulussa keskusta muuttuu näytöllä purppuraiseksi Hollihaan tienoille asti eli alueella asuu yli 5 000 kaupunkilaista kilometrillä.

Mahdollisuuksia on loputtomasti. Tietomassasta saadaan yhä parempaa ja visuaalisempaa, sillä kaupungit tuottavat koko ajan dataa. Kartalla voisivat avautua vaikka sosiaalilautakunnan pöytäkirjatkin.

Kolmiulotteinen maailma tarjoaa kustannustehokkaan reitin tiukkoinakin aikoina. Kunhan kaikki kuntatahotkin ymmärtävät, ettei sovelluksia tuoteta pirstaleisesti eri alustoille, kuten kävi oppiportaaleissa.

– Saavutettaisiinko yksi yhteinen standardi, jolla näitä tehdään. Valloitetaan Eurooppa ja koko maailma, Hollström visioi.

Uusia sovelluksia on luvassa jo syksyllä, mutta yritysideoita tarvitaan nyt lisää.

– 3D on osa kokonaisuutta, se ei yksinään ratkaise. On löydyttävä toiminnan alue, johon sitä sovelletaan, uusi mahdollisuus laajentaa nykyisiä palveluita, sanoo eVoconsin toimitusjohtaja Eero Tervo.

– Me lähdemme hakemaan isoja säästöjä, Tervo sanoo.

Rokuan leirikeskuksessa säästettiin 3D:n keinoin kokonainen talo ja samalla kolmannes elinkaarikustannuksissa. Jatkossa 3D auttaa arvioimaan Oysin tulevia tilatarpeita.

Fakta

Oulussa eturivin 3D-yrityksiä

Adminotech työllistää kymmenkunta ihmistä Italiaa ja Ranskaa myöten. Liikevaihto noin 600 000 euroa. Tuote Meshmoon, jolle voidaan rakentaa 3D-sovelluksia, on kaupallinen versio avoimesta realXtend-alustasta.

Pelifirma LudoCraft on ollut mukana avoimen alustan kehityksessä alkumetreistä lähtien.

Playsign kaavailee pelien ohessa 3D-sovelluksia tulevaisuuden kaupunkisuunnittelua varten.

eVocons mahdollistaa 3D:n keinoin uuden toimintatavan rakennusteollisuuden ja -suunnittelun välillä.

UKI Arkkitehdit panostaa vuorovaikutteiselle, käyttäjälähtöiselle suunnittelulle esimerkiksi hoitohenkilökunnan tarpeiden ilmentämiseksi.

Koulutusyritys Finpeda mahdollistaa Kastellin monitoimitalon pelastusharjoitukset 3D-version avulla.

CubiCasa muuttaa kiinteistön pohjapiirroksen hetkessä kolmiulotteiseksi verkossa, karttasovellus tulossa.

SataVision on johtava 3D-esitysluolien rakentaja.

Oulu3D on tehnyt Haukiputaan kirkosta pilvikirkon.

Vuonna 2007 Oulussa tehtiin tärkeä päätös, kun yrittäjä Juha Hulkko ylipuhui Oulun kaupungin panostamaan avoimeen 3D-alustaan. Näin saatiin aikaan realXtend, maailman ainoa avoimen lähdekoodin 3D-alusta.

Uuden liikevaihdon ohella on 3D-kehitys synnyttänyt Oulun yliopistoon vahvaa osaamispohjaa sekä tietojenkäsittelyyn että internetkeskukseen (CIE).

”Avoimen datan päälle voidaan luoda jotakin, mitä kenelläkään muulla ei ole.”

Tommi Hollström

Adminotech Oy

3D-alusta pystyy mallintamaan automaattisesti paitsi Oulun, myös koko maailman, joten nyt on kiire kansainvälisille markkinoille, kertovat Tiina Hynninen ja Tommi Hollström Adminotechiltä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva